Info

Kulttuurilehti Mustekala

Mustekala on riippumaton, ei-kaupallinen, poikkitieteellinen ja -taiteellinen verkkolehti. Mustekala pyrkii täyttämään pintaa syvemmälle menevän keskustelun puutteen eri taiteen aloilla sekä vastustamaan useissa valtamedioissa tapahtuvaa kritiikin alasajoa. Mustekala toimii kulttuurikeskustelun herättäjänä ja edelläkävijänä. Sen sivuilla voi tuoda esiin vaihtoehtoisia, myös keskenään erilaisia näkökulmia, taustoja ja perusteluja.

Mustekala on ilmestynyt vuodesta 2003 ja sitä julkaisee Kulttuuriyhdistys Mustekala ry. Lehden perusti FT, dosentti Irmeli Hautamäki, joka toimi lehden päätoimittajana vuoteen 2012 asti. Päätoimittajan tehtävissä Hautamäkeä seurasi Pirkko Holmberg. Vuodesta 2014 alkaen lehteä päätoimitti Sini Mononen. Tammikuusta 2016 alkaen päätoimittajuuden jakoivat Matti Tuomela ja Petteri Enroth. Tammikuusta 2019  alkaen päätoimittajina työskentelivät Jaakko Uoti ja Nuppu Koivisto. Lokakuusta 2021 Mustekalan päätoimittajina ovat toimineet Alonzo Heino ja Helmi Saukkoriipi.

Kaikki Mustekalan sivuilla olevat artikkelit on kirjoitettu ja toimitettu erityisesti tätä nettilehteä varten. Kirjoittajina ovat eri taiteenalojen asiantuntijat, taiteilijat sekä taideaineiden opiskelijat. Mustekalalle myönnettiin Taiteen Valtionpalkinto vuonna 2014.

Mustekala kuuluu Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuurilehtituen piiriin. Verkkosivujen toteuttamista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Koneen Säätiö.

Tarjoa tekstejäsi Mustekalaan

Voit tarjota tekstejäsi Mustekalaan ottamalla yhteyttä päätoimittajiin osoitteessa paatoimittajat(at)mustekala.info.

Tue Mustekalaa

Voit tukea Mustekalaa liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Jäseneksi voit liittyä maksamalla jäsenmaksun (20 €) yhdistyksen tilille FI76 1544 3000 0921 50 ja kirjoittamalla viestikenttään ”jäsenmaksu [vuosi]”.

Kulttuuriyhdistys Mustekala ry on aatteellinen voittoa tavoittelematon yhdistys. Yhdistyksen hallitukseen kuuluvat vuonna 2021 Saara Karhunen (pj), Anne Rysti (vpj), Jutta Tynkkynen (siht.) sekä muina jäseninä Jaakko Uoti ja Nuppu Koivisto.

Mustekalan kirjoittajakunta

Mustekalan sisältöjen suunnittelusta vastaa lehden kirjoittajakunta yhteistyössä päätoimittajien kanssa. Kirjoittajakunta – entiseltä nimeltään ”toimitusneuvosto” – koostuu Mustekalaan vakituisesti kritiikkejä, blogitekstejä ja muita juttuja tuottavista taiteiden ja tieteiden asiantuntijoista. Kirjoittajakunta kokoontuu kahdesti vuodessa pohtimaan yhteisesti Mustekala-verkkolehden toiminnan ajankohtaisia kysymyksiä, teemanumeroiden aiheita ja vierailevia päätoimittajia sekä lehden kehittämistyötä. Lisäksi kirjoittajakunnan jäsenillä on kaksi kertaa vuodessa blogivuoro, ja kirjoittajakunnan kesken järjestetään vapaamuotoisia teemanumeronjulkistustapaamisia. Samoin kuin hallituksen, myös kirjoittajakunnan toiminta perustuu vapaaehtoistyölle.

Mustekalan kirjoittajakunnassa ja toimitustyössä kiinnitetään loppuvuodesta 2020 alkaen erityistä huomiota inklusiivisuuteen. Esimerkiksi kirjoittajakunnan valkoisuutta puretaan aktiivisesti juttutilastoja seuraamalla ja rekrytoinneilla. Myös sukupuolijakaumaan kiinnitetään huomiota. Juttutilauksissa ja muissa sisällöissä painotetaan entistä enemmän poc-tekijöiden taidetta sekä kriittistä otetta taidemaailman eurosentrisyyteen.

Kirjoittajakuntaan voivat vapaasti hakea kaikki Mustekalan toiminnasta sekä ajankohtaisista taide- ja kulttuuriaiheista kiinnostuneet, ja uusia jäsenhakemuksia otetaan ilomielin vastaan. Jäseneksi voit hakea lähettämällä Mustekalan päätoimittajille (paatoimittajat@mustekala.info) sähköpostitse lyhyen kuvauksen omista kiinnostuksenkohteistasi ja perusteluistasi sille, miksi haluat olla mukana Mustekalan toiminnassa. Kirjoittajakunnan jäsenyys edellyttää aktiivista osallistumista kokouksiin ja/tai keskusteluihin toimitusneuvoston viestintäkanavissa.

Mustekalan kirjoittajakunnan jäsenet vuonna 2021

Athanasía Aarniosuo
Petteri Enroth
Marko Gylén
Saara Hacklin
Laura Hautsalo
Anne Heikkilä
Martta Heikkilä
Alonzo Heino
Jonna Hyry
Jenna Jauhiainen
Saara Karhunen
Nuppu Koivisto
Even Minn
Michelle Orenius
Tanja Parkkonen
Anne Rysti
Nikolai Sadik-Ogli
Helmi Saukkoriipi
Tuomas Tiainen
Matti Tuomela
Jutta Tynkkynen
Jaakko Uoti
Kari Yli-Annala
Haliz Yosef

Vanhoja mustekalalaisia:

Irmeli Hautamäki
Pirkko Holmberg
Sirpa Jokinen
Carl-Dag Lige
Sini Mononen
Susanna Pettersson
Max Ryynänen

Evästeet

Käytämme verkkosivustollamme evästeitä verkkosivustomme kehittämiseen ja kävijätilastointiin.