Info

Kulttuurilehti Mustekala

Mustekala on riippumaton, ei-kaupallinen, poikkitieteellinen ja -taiteellinen verkkolehti. Mustekala pyrkii täyttämään pintaa syvemmälle menevän keskustelun puutteen eri taiteen aloilla sekä vastustamaan useissa valtamedioissa tapahtuvaa kritiikin alasajoa. Mustekala toimii kulttuurikeskustelun herättäjänä ja edelläkävijänä. Sen sivuilla voi tuoda esiin vaihtoehtoisia, myös keskenään erilaisia näkökulmia, taustoja ja perusteluja.

Mustekala on ilmestynyt vuodesta 2003 ja sitä julkaisee Kulttuuriyhdistys Mustekala ry. Lehden perusti FT, dosentti Irmeli Hautamäki, joka toimi lehden päätoimittajana vuoteen 2012 asti. Päätoimittajan tehtävissä Hautamäkeä seurasi Pirkko Holmberg. Vuodesta 2014 alkaen lehteä päätoimitti Sini Mononen. Tammikuusta 2016 tammikuuhun 2019 päätoimittajuuden jakavat Matti Tuomela ja Petteri Enroth. Vuodesta 2019 alkaen Mustekalan päätoimittajina ovat toimineet Jaakko Uoti ja Nuppu Koivisto.

Kaikki Mustekalan sivuilla olevat artikkelit on kirjoitettu ja toimitettu erityisesti tätä nettilehteä varten. Kirjoittajina ovat eri taiteenalojen asiantuntijat, taiteilijat sekä taideaineiden opiskelijat. Mustekalalle myönnettiin Taiteen Valtionpalkinto vuonna 2014.

Mustekala kuuluu Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuurilehtituen piiriin. Verkkosivujen toteuttamista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Koneen Säätiö.

Verkkolehti Mustekala etsii uutta päätoimittajaa 1.10.2021 alkaen

Verkkolehti Mustekala (www.mustekala.info) on vuonna 2003 perustettu taiteeseen ja kulttuuriin erikoistunut verkkojulkaisu, jota ylläpitää Kulttuuriyhdistys Mustekala ry. Etsimme nyt lehdelle uutta päätoimittajaa.

Mustekala on riippumaton, ei-kaupallinen, poikkitieteellinen ja -taiteellinen verkkolehti. Se edistää keskustelukulttuuria taiteen aloilla tuomalla esiin vaihtoehtoisia näkökulmia ja pintaa syvemmälle yltäviä analyyseja ajankohtaisista taiteen ja kulttuurin ilmiöistä, niiden konteksteista ja taustoista. Mustekala on koko historiansa ajan pyrkinyt toimimaan kulttuurikeskustelun herättäjänä ja edelläkävijänä sekä vahvistamaan korkeatasoisen taidekritiikin asemaa. Mustekala julkaisee noin viikoittain kritiikki- ja blogitekstejä ja neljä kertaa vuodessa ilmestyvän teemanumeron. Lehdessä julkaistava sisältö on pääosin suomenkielistä, mutta toisinaan tekstejä ilmestyy myös englanniksi ja ruotsiksi.

Päätoimittajan tehtäviin kuuluu tekstien tilaaminen ja yhteydenpito kirjoittajiin, tekstien toimitus, julkaiseminen sekä muut ylläpitoon liittyvät tehtävät. Mustekalan päätoimittaja kehittää ja ideoi lehteä yhdessä yhdistyksen hallituksen ja kirjoittajakunnan kanssa ja pääsee näin kehittämään lehteä sekä vaikuttamaan sen sisältöön ja taiteesta käytävään keskusteluun. Odotamme päätoimittajalta näkemyksellisyyttä: taiteen eri alojen tuntemusta käytännössä ja teoriassa, kiinnostusta kirjoittamiseen sekä hyviä vuorovaikutustaitoja. Tehtävää voi hakea myös työparina.

Mustekalan toiminta perustuu käytännössä vapaaehtoistyöhön, ja lehden vuosittainen budjetti koostuu lähinnä Taiken myöntämästä kulttuurilehtiavustuksesta. Näin ollen myös päätoimittajan tehtävä on luonteeltaan luottamustehtävä, josta maksetaan kuukausittain 100 euron suuruinen korvaus. Kysymyksessä ei siten ole työsuhde, ja osa-aikainen tehtävä sopiikin parhaiten muiden toimien oheen. Tehtäviin kuluva aika määräytyy lehden julkaisutilanteen mukaan. Mikäli tehtävään otetaan päätoimittajapari, palkkio jaetaan päätoimittajien kesken puoliksi. Tehtävä on toistaiseksi jatkuva, mutta hakija voi halutessaan esittää toivomuksensa sen kestosta.

Päätoimittajan toimi tarjoaa mahdollisuuden luotsata ja ideoida kulttuurilehden sisältöjä vapaasti sekä kehittyä niin tekstien toimittajana kuin kirjoittajanakin. Mustekalan päätoimittajina ovat aiemmin toimineet Irmeli Hautamäki, Pirkko Holmberg, Sini Mononen, työpari Petteri Enroth ja Matti Tuomela sekä työpari Nuppu Koivisto-Kaasik ja Jaakko Uoti.

Päätoimittaja aloittaa tehtävässä 1.10.2021 tai sopimuksen mukaan jo hieman aikaisemmin. Lähetä enintään yhden liuskan mittainen motivaatiokirje, jossa käy ilmi taustasi ja se, miksi olet kiinnostunut Mustekalan päätoimittajan tehtävästä sekä ansioluettelosi 31.8.2021 mennessä osoitteeseen päätoimittajat@mustekala.info. Työparit hakevat tehtävää yhteisellä hakemuksella.

Lisätietoja:

Päätoimittajat Jaakko Uoti ja Nuppu Koivisto-Kaasik (päätoimittajat@mustekala.info).

Kulttuuriyhdistys Mustekala ry:n hallituksen puheenjohtaja Saara Karhunen (saara.karhunen@gmail.com)

Tarjoa tekstejäsi Mustekalaan

Voit tarjota tekstejäsi Mustekalaan ottamalla yhteyttä päätoimittajiin osoitteessa paatoimittajat(at)mustekala.info.

Tue Mustekalaa

Voit tukea Mustekalaa liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Jäseneksi voit liittyä maksamalla jäsenmaksun (20 €) yhdistyksen tilille FI76 1544 3000 0921 50 ja kirjoittamalla viestikenttään ”jäsenmaksu [vuosi]”.

Kulttuuriyhdistys Mustekala ry on aatteellinen voittoa tavoittelematon yhdistys. Yhdistyksen hallitukseen kuuluvat vuonna 2020 Saara Karhunen (pj), Anne Rysti (vpj), Jutta Tynkkynen (siht.) sekä muina jäseninä Even Minn, Jaakko Uoti ja Nuppu Koivisto.

Mustekalan kirjoittajakunta

Mustekalan sisältöjen suunnittelusta vastaa lehden kirjoittajakunta yhteistyössä päätoimittajien kanssa. Kirjoittajakunta – entiseltä nimeltään ”toimitusneuvosto” – koostuu Mustekalaan vakituisesti kritiikkejä, blogitekstejä ja muita juttuja tuottavista taiteiden ja tieteiden asiantuntijoista. Kirjoittajakunta kokoontuu kahdesti vuodessa pohtimaan yhteisesti Mustekala-verkkolehden toiminnan ajankohtaisia kysymyksiä, teemanumeroiden aiheita ja päätoimittajia sekä lehden kehittämistyötä. Lisäksi kirjoittajakunnan jäsenillä on kaksi kertaa vuodessa blogivuoro, ja kirjoittajakunnan kesken järjestetään vapaamuotoisia teemanumeronjulkistustapaamisia neljästi vuodessa. Samoin kuin hallituksen, myös kirjoittajakunnan toiminta perustuu vapaaehtoistyölle.

Mustekalan kirjoittajakunnassa ja toimitustyössä kiinnitetään loppuvuodesta 2020 alkaen erityistä huomiota inklusiivisuuteen. Esimerkiksi kirjoittajakunnan valkoisuutta puretaan aktiivisesti juttutilastoja seuraamalla ja rekrytoinneilla. Myös sukupuolijakaumaan kiinnitetään huomiota. Juttutilauksissa ja muissa sisällöissä painotetaan entistä enemmän poc-tekijöiden taidetta sekä kriittistä otetta taidemaailman eurosentrisyyteen.

Kirjoittajakuntaan voivat vapaasti hakea kaikki Mustekalan toiminnasta sekä ajankohtaisista taide- ja kulttuuriaiheista kiinnostuneet, ja uusia jäsenhakemuksia otetaan ilomielin vastaan. Jäseneksi voit hakea lähettämällä Mustekalan päätoimittajille (Jaakko Uoti ja Nuppu Koivisto, paatoimittajat@mustekala.info) sähköpostitse lyhyen kuvauksen omista kiinnostuksenkohteistasi ja perusteluistasi sille, miksi haluat olla mukana Mustekalan toiminnassa. Kirjoittajakunnan jäsenyys edellyttää aktiivista osallistumista kokouksiin ja/tai keskusteluihin toimitusneuvoston viestintäkanavissa.

Mustekalan kirjoittajakunnan jäsenet keväällä 2021

Sini Mononen
Kari Yli-Annala
Marko Gylén
Saara Hacklin
Michelle Orenius
Tuomas Tiainen
Nuppu Koivisto
Matti Tuomela
Jutta Tynkkynen
Even Minn
Tanja Parkkonen
Saara Karhunen
Petteri Enroth
Jenna Jauhiainen
Anne Rysti
Haliz Yosef
Laura Hautsalo
Jaakko Uoti
Martta Heikkilä
Jonna Hyry
Anne Heikkilä
Nikolai Sadik-Ogli

Vanhoja mustekalalaisia:

Pirkko Holmberg
Sirpa Jokinen
Carl-Dag Lige
Susanna Pettersson
Max Ryynänen
Irmeli Hautamäki

Evästeet

Käytämme verkkosivustollamme evästeitä verkkosivustomme kehittämiseen ja kävijätilastointiin.