Sapiens – Tärkeintä on kysyä

  Tämä on arvio Suomen Kansallisteatterin, Zodiakin ja W A U H A U S -ryhmän yhteistuotannosta Sapiens, jonka ensi-ilta oli Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 11.9.

Musiikkifestivaalit ja nykytaide identiteetin haastamisen tiloina

”Istun Voimalan pimeässä tilassa lähes yksin. Lavalla yksi illan esiintyjistä varmistelee, että kaikki on kunnossa esitystä varten. Lavaa vastapäätä, Voimalan takaseinän mediateoksessa nainen piirtää meikkikynällä kasvojensa ääriviivoja. Ilmassa on valmistautumisen tuntua. Flow on alkamassa.”

Luonto ja ihmisen taide

”Mäntän XXIV kuvataideviikot kuratoi Marja Helander, saamelaistaustainen video- ja valokuvataiteilija ja elokuvaohjaaja. Kuvataideviikkojen viime vuosien tapaan Helander (s. 1965) on valinnut näyttelyyn väljästi teemallisen tai jopa useita teemoja kattavan kokonaisuuden, jota edustavat 55 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Näyttelyn otsikko Ihmisen aika sallii laajimmat mahdolliset lähtökohdat, jos nimi tulkitaan kirjaimellisesti historian ja kulttuurin aikakaudeksi.”

Muodonmuutoksia – Kaksi taiteilijaa

”Aboa Vetus & Ars Nova Turussa esittelee parhaillaan kahden merkittävän kotimaisen taiteilijan tuotantoa. Taidegraafikko Päivikki Kallion (s. 1952) retrospektiivinen näyttely Havaintojen näyttämöt on esillä museon ensimmäisessä kerroksessa, ja valokuva- ja videotaiteestaan tunnetun Saara Ekströmin (s. 1965) viimeaikaisia teoksia esittelevä AMNION toisessa.”

Puu kaatuu metsässä – Tunnelmia Kiilan äänipäiviltä Kemiönsaarelta

Kiilan kylässä järjestettiin kesäkuun puolivälissä järjestyksessään kuudennet Kiilan äänipäivät. Tapahtuma toi totuttuun tapaan paikalle esiintyjiä eri puolilta maailmaa ja houkutteli paikallisen yleisön lisäksi vieraita ainakin Turusta, Helsingistä ja Tampereelta.

Turvallisen tapahtuman jäljillä

Berlin Burlesque Week on Manner-Euroopan suurimpia burleskitapahtumia. Neljättä kertaa järjestettävä festivaali näki ensi kertaa päivänvalon vuonna 2016. Tänä vuonna silmään pisti festivaalin vahvan suomalaisedustuksen lisäksi vähemmistöteemojen ja poliittisuuden esille nostaminen.

Sisäisten liikahdusten perässä Oslossa

”Momentum10 – The Emotional Exhibition, keskittyy nimensä mukaisesti taiteen ja tunteiden suhteeseen. Olen omassa työskentelyssäni ollut pitkään kiinnostunut siitä, miltä taide tuntuu, mitä se saa meidät tuntemaan. Minua ajaa taiteen kanssa työskentelyyn se pieni liikahdus mikä tapahtuu sisuksissa silloin, kun saa kosketuksen johonkin toiseen entiteettiin. Kuraattorina koen tehtäväkseni luoda tilanteita ja tilaisuuksia, joissa tällaisia liikahduksia pääsee tapahtumaan myös muiden kokijoiden kohdalla. Hyppään siis Mossin-junaan suurella kiinnostuksella ja odotukset korkealla.”

Ylösnousemusleikki kesäidyllissä

”Pro Artibus -säätiö esittää tänä kesänä Nina Katchadourianin (s. 1968), teoksia samanaikaisesti Helsingissä ja Tammisaaressa. Asetelma myötäilee hauskasti kesäkuukausien liikettä kaupungista kesäkohteisiin, pääkaupungista pienempiin kesäkaupunkeihin. Molempien näyttelyjen teokset viittaavat eri tavoin muistoihin, matkustamiseen, liikkeessä olemiseen ja perheen parissa vietettyyn aikaan, kaikki kesälomiin liittyviä teemoja.”

Lumo ja levottomuus

Veli-Matti Huhta arvioi kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Olavi Paavolaisen työtä kartoittavaa uutuusteosta ”Olavi Paavolainen: Elämme uutta luovaa aikaa. Esseitä ja arvosteluja 1922 – 1950.”