Scroll To Top

Teemanumeron etusivu

Radikaali kauneus on muutosvoima. Se kytkeytyy hyvään. Radikaali kauneus kiinnittyy kauneuden alkuperään. Samalla se etsii lakkaamatta uusia olomuotoja. Mustekalan teemanumeron on toteutettu yhteistyössä Suomen Estetiikan Seuran kanssa.
Kauneus on yksi filosofian klassisia käsitteitä ja estetiikan perustavin käsite. Sen juuret ovat tietysti antiikissa, jossa hyvän elämän kolmijalka muodostui totuudesta, hyvyydestä ja kauneudesta. Myös estetiikan oppialan kehittyessä, 1700-luvun puolivälissä, kauneus oli itseoikeutettu keskeiskäsite. Kun ilmiömaailmaa alettiin tarkastella laajemmin, kävi kuitenkin hyvin pian ilmi, että kauneus oli liian ahdas kuvaamaan esimerkiksi rajuilman silkkaa ylitsekäyvää voimaa tai tähtitaivaan mittaamattomuutta. Todellisuus oli rikkaampi kuin käsillä oleva käsitteistö, ja näin kauneuden rinnalle kehittyivät esimerkiksi ylevä ja pittoreski.
Sanna Kekäläinen Aluksi muutama käsite, joiden kautta ajattelen sukupuolen esittämistä näyttämöllä. Paikka: konteksti ja kulttuuri, missä näyttämö on. Millainen sosiaalinen konteksti tapahtumalla on. Resurssit: millaiset taloudelliset puitteet esityksellä on. Yleinen/yksityinen -diskurssi: missä näyttämödiskurssissa asia tapahtuu. Onko diskurssi yleinen vai yksityinen. Minun näyttämöni on privaatti.
Harri Laakso Kun kauneus on radikaalia se koettelee jotain asiaa, perin juurin. Radikaaleja ovat sellaiset asiat, jotka rikkovat tradition luoman järjestyksen ja aiheuttavat jonkin muutoksen. Tässä mielessä radikaali on äärimmäistä, mutta se on aktiivista ja ajattelevaa äärimmäistä. Hannah Arendt kirjoitti, että vain hyvä voi olla radikaalia. Paha voi olla äärimmäistä, muttei radikaalia, koska se ei pysty ajattelun lailla menemään juuriin saakka ja on siksi se on viime kädessä tyhjää ja olemuksetonta pintaa.
Ränni GmbH ”radikaali kauneus” >> ??? >> The Fall: Hex Enduction Hour Expanded Deluxe Edition (1982/2005) >> Hahnemühle Sketch Book 120 g >> Pigma Micron 05 >> Pentel GFKP >> Textmark 500 >> Canon MP540 >> MP Navigator EX 2.0 >> Adobe Photoshop CS4 >> google.com/Kuvahaku (”worst nightclub” > ”dirty las vegas strip” > ”weird sunset” > ”vigo slime river”) >> Adobe Photoshop CS4
Janne Kurki Ulkopuolinen näkee hikisiä ukkoja repimässä toisiaan pyjamoista ja puskemassa toisiaan vasten; aina välillä joku pyllähtää selälleen enemmän tai vähemmän kovaa – ja ilma on tunkkainen hien hajusta. Kaunista!? Mitä tällä tarkoitetaan? Jos tämä on kauneutta, niin ulkopuolisen silmissä se on varsin absurdia kauneutta. Väitän kuitenkin, että se on radikaalia kauneutta, paljon radikaalimpaa kuin yksikään "kulttuurilaitos" näinä päivinä tuottaa hienoissa produktioissaan.
Yrjö Sepänmaa Radikaalille kauneudelle ei ole vakiintunutta määritelmää – tuskin siitä ennen puhuttiinkaan, radikaalista estetiikasta ja taiteesta kyllä. Kun kenttä on valtaamaton, otan vapauden tehdä neljä ehdotusta. Vaihtoehtoni ovat: (1) äärimmäinen, musertava ja tappavakin kauneus (Stendhalin syndrooman linjoilla), (2) marginaalinen, rajoja testaava antikauneus (antitaiteen tapaan), (3) institutionaalisista sopimuksista ja käytännöistä tietämätön tai piittaamaton outsider-kauneus ja (4) totaali, muut arvolajit rakenneosikseen ottava superkauneus.