Maa-asema Ground Station Mustarinda avataan Kainuussa

Maa-asema Ground Station

Mustarinda –talon avajaisnäyttely Hyrynsalmen Paljakanvaaralla 18.6 -18.7.

Mustarindan avajaiset 18.6.2010
Ohjelma
Maa-asema -taidenäyttely
Iltajuhla

Avajaisten ohjelma:
12:00-19:00 Avoimet ovet, kahvi ja virvoketarjoilua
13:00 Avajaispuhe ja lehdistötilaisuus
14:00 Energiajärjestelmän esittely
15:00-16:00 Vapaata tutustumista Mustarinnan luontopolkuun
15:30 (noin) Helsingin Bussikyyti saapuu, lounas
16:00-17:00 Mustarinnan avajaisfoorumi
17:00-19:00 Maa-asema taidenäyttelyn avajaiset
Lisäksi kaikenlaista happeninkiä pitkin päivää ja iltaa, ohjelmaa tarkennetaan vielä juhlan lähestyessä

Kaukainen Mustarindan Maa-asema vastaanottaa avaruudesta saapuvaa epäselvää ja katkonaista signaalia. Viestin lähettäjän sijaintia ei pystytä paikallistamaan edes valovuosien tarkkuudella eikä sen tulkinta tunnu olevan mahdollista newtonilaisen järjestelmän puitteissa. Sisältö on riippuvainen havaitsijasta ja se muuttaa jatkuvasti muotoaan.
Salaperäistä lähetystä kutsutaan tulkitsemaan joukko todellisuuden rakenteiden jatkuvaan muutokseen perehtyneitä ammattilaisia, kuvataiteilijoita. Signaaliin todetaan tulevan kaukaa ja läheltä samanaikaisesti. Osa havaitsijoista paikallistaa alkulähteen jopa kehonsa sisälle, omaan orgaaniseen elimistöönsä.
Lopulta Mustarindan Maa-asemalla ollaan valmiita toteamaan, että kyseessä on jonkin muun kuin ihmisen läsnäolosta, jopa omien kehojemme sisällä. Joku asiantuntijoista käyttää löydöksestä nimeä ”tuntematon”, joku puhuu ”pimeästä aineesta”, jollekin kyse on ”luonnosta”.

Tutkimuksen kohteeksi tuleekin tutkimusryhmä ja maa-asemaa itsessään. Vaikuttaa siltä että viesti on selkeä ja tulkinnan ongelma on ihmisen luomissa mielikuvissa ja abstraktioissa joissa ei ole lopulta enää sijaa ihmisen ulkopuolelta tuleville signaaleille. Taiteilijoiden tehtäväksi muodostuu abstraktioiden purkaminen ja informaation tuottaminen todellisuudesta ja sen tilasta. Elämän edellytysten tunnistaminen on yhtäkkiä tärkeämpää kuin monimutkaisten teknisten ja teoreettisten rakenteiden luominen tai simultaaninen globaali telekommunikaatio.

Mustarindaa ympäröivän metsän muodot poikkeavat radikaalisti inhimillisen kulttuurin luomasta muotokielestä. Ihmisen on nykyisestä ajattelurakenteestaan käsin vaikea havaita tai ymmärtää luonnon ääretöntä monimuotoisuutta joka jatkuu yksittäisen havunneulasen tasolta kaikkialle maailmankaikkeuteen.
Maapallon maapinta-alasta 80% on ihmisen muokkaamaa. Vain minimaalinen osa ihmisen luomista järjestelmistä toimii kestävästi. Maailman ympäristöhistoria osoittaakin että inhimilliset kulttuurit ovat usein lyhyen kukoistuksen jälkeen päätyneet ekokatastrofiin. Nykyinen valtakulttuuri toistaa samaa kaavaa. Maa-aseman vastaanottaman heikon viestin ymmärtäminen vaatiikin uudenlaisen logiikan ja suhteellisen maailmankuvan omaksumista.

Mustarindan Maa-asema –näyttelyyn on kutsuttu 15 kuvataitelijaa kuudesta eri maasta. Taiteilijoita yhdistää rohkea ja omaehtoinen ajattelu sekä valmiudet tuottaa tarkkoja havaintoja ympäristöistä joissa he työskentelevät. Maa-asemassa hyödynnetään tieteen, yhteiskunnan ja taiteen tuntemusta Mustarindan, Kainuun ja maapallon henkisen ja fyysisen statuksen hahmottamisessa. Maa-asema toimii laajan vuosien mittaisen tutkimusmatkan laukaisualustana.
Näyttelyssä on nähtävillä tila- ja ympäristöteoksia, maalauksia, videoita ja valokuvia. Maa-aseman taiteilijat edustavat uuden kuvataiteen kansainvälistä parhaimmistoa. Osa teoksista tehdään paikan päällä ja suurin osa taiteilijoista on tavattavissa näyttelyn avajaisissa.
Näyttelyn avajaisten yhteydessä järjestetään myös pienimuotoinen foorumi, jossa valotetaan taitelijaresidenssitoiminnan suuntaviivoja Suomessa ja maailmalla.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Iltajuhla
Iltajuhla on kaikille kutsuvieraille tarkoitettu epävirallisempi jatkotapahtuma. Juhlassa tarjotaan lämmin ruoka, ruokajuomia sekä boolia.
Ohjelma: Dj Talvisota soittamassa levyjä, lisäksi yllätysesiintyjät ja ekstraohjelmanumerot mahdollisia.
Illan aikana on myös halukkaille sauna lämpimänä. Omat pyyhkeet matkaan!
Ohjelmamaksu: 10€, joka peritään paikanpäällä käteisellä.
Tilaisuudessa ei myydä alkoholia. Tilaisuus loppuu ~02.00
. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ajo ohjeet
Helsingistä on Mustarindaan noin 8 tunnin ajomatka. Oulusta matka-aika on hiuakan päälle kaksi tuntia ja Kajaanista noin 1.5 tuntia.
Osoitteemme on: Paljakantie 61, 89400 Hyrynsalmi
Kartat ja yhteystiedot
Tämän lisäksi on mahdollista saapua junalla Kajaaniin josta on bussiyhteys Hyrynsalmen keskustaan. Huomio kuitenkin että Hyrynsalmen keskustasta on 23km Mustarindaan. Kyyti Hyrynsalmelta Mustarindaan voidaan järjestää tapauskohtaisesti tilanteen mukaan. Lisäksi Oulusta kulkee päivittäin yksi bussivuoro, lähimmältä pysäkiltä kesäinen 11km kävelymatka (kyydin järjestyminen mahdollista)
Juna-aikatulut löydät täältä.
VR: www.vr.fi
Matkahuolto: www.matkahuolto.fi
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kuljetukset
Helsingistä järjestetään yhteiskuljetus Mustarindaan. Tilaa on 45 henkilölle ilmoittautumisjärjestyksessä.
Lähtö:
18.6. 2010 klo 7.00 aamulla Kiasman edestä, Helsingistä
Paluu: 19.6 noin klo 23:30 Kiasman edustalle, Helsinkiin.
Ajoaika Hyrynsalmelle on noin 9 tuntia pysähdyksineen.
Bussi kulkee Lahden, Kuopion ja Kajaanin kautta.
Matkalla esitetään videoita ja muuta ohjelmaa, Hanurin soittoa, Nälkämaan laulu ym.
Edestakainen matka maksaa 30€ / henkilö. Ilmoittautumien sähköpostilla: info@mustarinda.fi.
MUISTATHAN PERUA ILMOITTAUTUMISEN ESTEEN SATTUESSA (peruuttamattomista ilmottautumisista peritään matkan hinta)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Majoittuminen
Pitkänmatkalaisten on mahdollista majoittua Hyrynsalmella. –
-Mustarindan pihassa omalla teltalla
-Rajoitettu määrä ihmisiä mahtuu myös patjamajoitukselle mustarindan-taloon, omat petivaatteet.
-Ukkohallan hiihtokeskuksessa. Ukkohalla sijaitsee 10km päässä Mustarindasta. Olemme järjestäneet illalla muutaman kuljetuksen sinne ja aamulla takaisin Mustarindaan. Mökit ovat hinnaltaan alkaen 40 e yö /mökki. Pienet ryhmät voivat siis varata itselleen yhteisen mökin. Jos haluat jakaa mökin jonkin seurueen kanssa voit ottaa meihin yhteyttä tai sopia suoraan muiden osallistujien kanssa Mustarindan facebook sivuilla.
Lisätietoa Ukkohallan majoitusmahdollisuuksista: www. ukkohalla.fi tai www.paljakka.fi (matkaa n.23km)
Mikäli tarvitset majoitusta kerrothan siitä ilmottautumisen yhteydessä.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ilmottautuminen
Ilmoittautuminen juhliin 7.6. mennessä osoitteeseen info@mustarinda.fi, Kiitos!

Maa Asema- Näyttelyn Taiteilijat:

Suzanna Asp s.1976
Susanna Asp on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2007 jonka lisäksi hän on opiskellut Lontoossa Slade School Of Fine Art:issa sekä Tukholmassa Kunliga Konst Högskolan:issa. Hänen teoksiaan on ollut esillä sekä Suomessa että Ruotsissa. Aspin teokset ovat usein paikkasidonnaisia tilallisia installaatioita tai aktioita kaupunkitilassa. Asp asuu ja työskentelee Tukholmassa.

www.suzannaasp.com

Sam Basu

Sam Basu on valmistunut kuvataitelijaksi Lontoon Goldsmiths collegesta vuonna 1995. Basun töitä on ollut esillä useissa eri maissa. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee englannissa sekä Ranskassa. Basu johtaa myös Ranskassa toimivaa Treignac projectia, johon sisältyy residenssi- ja näyttely- ja julkaisutoimintaa sekä kansainvälisiä kursseja, seminaareja ja workshopeja.

www.treignacprojet.org

John Colenbrander

John Colenbrander on Hollantilainen arkkitehti ja taiteilija, jonka teoksia on ollut nähtävillä eri puolilla Eurooppaa. Colenbrander ja Sam Basu toimivat yhdessä myös taiteen ja arkkitehtuurin teemoja tutkivassa Agency for economy and space development ryhmässä. Colenbrander on perustanut Rotterdamissa toimivan Sevenatlantic gallerian ja residenssihankkeen.

www.aesd.nl

Olle Essvik s 1976

Olle Essvik on valmistunut 2006 Göteborgin Valand- taideyliopiston mediataiteen osastolta 2006 jonka jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa ryhmänäyttelyissä ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa Luonnon ja teknologian suhde on jonkinlainen lähtökohta useille Essvikin teoksille joiden muoto vaihtelee erilaisista objekteista tai laitteista installaatioihin tai virtuaalisiin internetissä toteutettuihin teoksiin. Essvik on toteuttanut teoksia myös nimellä Jimpalt.

www.jimpalt.org

Arvid Hedin s.1979

Arvid Hedin valmistuu Kuvataideakatemian maalaustaiteen laitokselta vuoden 2010 aikana. Hänen töitään on ollut esillä mm. tänä keväänä Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä sekä Lontoossa Galleria Elevatorissa New International School näyttelyssä. Hedin elää ja työskentelee Suomessa.

Alma Heikkilä s. 1984

Alma Heikkilä on valmistunut Kuvataideakatemiasta maalaustaiteen osastolta vuonna 2008. Hänen teoksensa ovat usein tiettyyn tilaan suunniteltuja kokonaisuuksia joissa hän käyttää maalausta sekä välineenä että ajattelumallina. Heikkilää kiinnostaa erityisesti muisti ja aistit nähtynä tai verbalisoimattomana, alitajuisena kokemuksena. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa maissa, viimeksi Helsingissä Galleria Forum Boxin kutsunäyttelyssä toukokuussa 2010. Heikkilä asuu ja työskentelee Helsingissä sekä Hyrynsalmella.

Debby Huysmans

Debby Huysmans on Belgialainen valokuvataiteilija jonka valokuvasarja Sibir on esillä Mustarindan avajaisnäyttelyssä. Huysmans on valmistunut Ghentin Royal Acadmy of Fine Artsista 2003 ja useiden yksityisnäyttelyiden lisäksi hänen teoksiaan on esitelty eri ryhmänäyttelyissä Belgiassa ja Venäjällä. Sibir-valokuvasarjan pohjalta tehty samaa nimeä kantava kirja on juuri voittanut New Yorkissa valokuva kirjojen PDN Photo Annual 2010 palkinnon.

www.debbyhuysmans.be

Lauri Isola s.1975

Lauri Isola valmistuu Kuvataideakatemiasta vuoden 2010 aikana. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä tänä keväänä. Isola on myös järjestänyt eri puolella Suomea vieraillutta Tuli ja Rytmi tapahtumaa.

Pipsu Isola s. 1981

Isola on valmistunut Kuvataideakatemiasta maalaustaiteen osastolta vuonna 2009. Isola käyttää pää-asiallisena mediana maalausta eri ulottuvuuksineen. Maalaukset ovat kuitenkin usein kiinteässä suhteessa tilaan sekä kuvanveiston käytäntöihin. Isola esittää usein teoksiaan tilaan herkästi asetettuina pieninä fragmentteina. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm Galleria Krista Mikkolassa ja Kuvataideakatemian galleriassa, sekä ryhmänäyttelyissä eri puolilla Suomea.

Ieva Kabasinskaite s.1985

Kabasinkaite on opiskellut Vilnan Taideakatemiassa ja Kuvataideakatemiassa Suomessa jonka jälkeen hän on jatkanut työskentelyä sekä opintojaan Pariisissa. Parhaillaan Kabasinkaite on keskittynyt työskentelemään filmille ja toteaa että mielikuvitus on pääasiallinen syy epäillä todellisuuden luotettavuutta. Hänen töitään on ollut esillä ryhmänäyttelyissä mm Liettuassa Ranskassa ja Suomessa.

Shoji Kato s. 1969

Shoji Kato on Suomessa asuva Japanilainen taiteilija joka parhaillaan suorittaa Taiteen tohtorin tutkintoa Kuvataideakatemiassa. Kato käyttää teoksissaan vaihtelevia välineitä kuten maalausta ja valokuvaa toteuttaen installaatioita paikka/tilanne sidonnaisiin prosesseihin perustuen. Hän tutkii taiteellisessa työskentelyssään kommunikaation muotoja suhteessa paikkaan ja geometriaan. Hänen teoksiaan on ollut laajasti esillä sekä Suomessa että ulkomailla.

www.shojikato.com

Tero Kontinen s.1964

Valmistunut v.1998 Kuvataideakatemian tila-aikataiteen laitokselta. Työskentelee yhdistellen kollaasimaisesti erilaisia elementtejä ja työtapoja, usein myös yhteistyössä muiden taiteilijoiden kanssa. Teosten aiheet ja lähtökohdat liikkuvat luonnon- ja mielenmaisemien alueella, käyttäen kuvallisina elementteinä eri lähteistä poimittua ja muokattua kuvastoa.

www.muu.fi/tkontinen

Tomi Lauri s.1979

Tomi Lauri (s.1979) on valmistunut Kuvataideakatemian maalaustaiteen laitokselta vuonna 2007. Tomi Laurin teoksia on ollut aikaisemmin esillä mm. Kuvataideakatemian galleriassa sekä ryhmänäyttelyissä eri puolilla Suomea.

Kyösti Pärkinen s.1980

Kyösti Pärkinen valmistuu Kuvataideakatemian maalaustaiteen laitokselta vuoden 2010 aikana Pärkisen luontohavaintoihin väljästi pohjautuvat teokset sisältävät viitteitä maisemallisiin tiloihin, joissa esiintyy rinnan urbaania geometriaa ja luonnonilmiöihin viittaavaa struktuuria. Muistot ja dokumentit aistihavainnoista kerrostuvat kontemplatiivisiksi maalauksen ja näkemisen tapoja tutkiviksi artefakteiksi. Hänen teoksiaan on mm. Helsingin kaupungin taidemuseon ja valtion taidekokoelmissa. Pärkinen asuu ja työskentelee Helsingissä.

Jarkko Räsänen s.1984

Jarkko Räsänen on helsinkiläinen taiteilija joka valmistuu Kuvataideakatemian tila-aika taiteen osastolta vuoden 2010 aikana. Räsänen yhdistelee tuotannossaan videota, valokuvaa ja ääntä tilallisiksi, yleisöä vuorovaikutukseen kutsuviksi kokonaisuuksiksi. Hänen teoksiaan on ollut esillä Suomen lisäksi Espanjassa, Iso-Britanniassa, Saksassa, ja Venäjällä..

www.jarkkorasanen.com

Nestori Syrjälä s.1983

Nestori Syrjälä on valmistunut Kuvataideakatemian kuvanveiston laitokselta vuonna 2009. Lisäksi Syrjälä on opiskellut Tukholmassa Kunliga konsthögskolanissa. Teoksissaan Syrjälä tutkii luontoon liittyviä mielikuvia. Taiteen kautta hän etsii uudenlaisia tapoja hahmottaa ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta. Syrjälä on toteuttanut useita teoshankkeita eri puolilla Skandinaviaa ja lisäksi hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa Prahan Triennalessa ja Roskilden nykytaiteen museossa.

Laura Wesamaa s.1979

Laura Wesamaa on valmistunut vuonna 2006 Kuvataideakatemiasta jonka lisäksi hän on suorittanut opintoja Universidad Complutenessa Madridissa. Wesamaan teokset ovat usein tiettyyn tilaan tai tilanteeseen suunniteltuja installaatioita ja performansseja joissa hän käyttää vaihtelevasti eri välineitä. Itsenäisen taiteellisen työskentelynsä lisäksi hän työskentelee yhteistyössä useiden eri taiteilijoiden kanssa. Yksityisnäyttelyiden lisäksi hänen teoksiaan on ollut esillä useissa ryhmänäyttelyissä Suomen lisäksi Ruotsissa, Turkissa, Israelissa ja Venäjällä.

www.laurawesamaan.blogspot.com

August Ahlqvist

August Ahlqvist on rakentanut installaation huoneeseensa Mustarindan avajaisnäyttelyyn. Tämä on se tila jossa Ahlqvistin voi sanoa sen hetken eläneen ja työskennelleen.