Mustekala on suomalainen verkkolehti, tyrmistyttävää, mutta totta 1.10.2007

Irmeli Hautamäki

Eräs taideopiskelija otti juuri yhteyttä halutessaan viitata päättötyössään mustekalassa ilmestyneeseen artikkeliin. Hänelle ei ollut oikein selvää, mikä mustekala on. Hän kyseli, ovatko mustekalassa ilmestyneet artikkelit kerätty jostakin vai kuka niitä sivustolle kirjoittelee?

Mustekala on verkkolehti, joka on ilmestynyt vuodesta 2003 alkaen. Kaikki mustekalan artikkelit on kirjoitettu ja toimitettu tätä verkkolehteä varten. Muut lehdet ovat joskus julkaisseet (toivottavasti) luvalla artikkeleitamme. Mustekalaa on toimitettu asiantuntijapohjalta, aluksi täysin vapaaehtoisen kansalaistoiminnan ja nyttemmin suurimmaksi osaksi vapaan kansalaistoiminnan perusteella. Opetusministeriö tukee lehteämme 2000 euron summalla. Mustekala ei ole yhden asian, eikä yhden eturyhmän lehti. (Lue Manifesti)

Voi olla että sille, joka ensimmäisen kerran löytää mustekalan, voi olla shokki, että kaikki nämä sadat asiantuntevat kirjoitukset ja arvostelut ovat tässä näin olemassa ilmaiseksi ja jatkuvasti kaikkien luettavana. Niin vain nyt on. Mustekala on internetaikakauden julkaisu. Internetaika, verkostojen aika, on totta jo Suomessakin, ei vain jossakin kaukana Kaliforniassa.

editor in chief in her favorite landscape

Verkkolehden tekemiseen ei tarvita toimistotiloja, ei painokoneita, ei tarvitse maksaa kuljetuskustannuksista eikä mainostamisesta. Toimitus sijaitsee tällä hetkellä Pohjois-Kaliforniassa. Toimituksellinen yhteistyö sujuu hyvin kunkin numeron kirjoittajien kanssa. Tiedusteluja sivuston käyttämisestä tulee toimitukseen jatkuvasti ja niitä otetaan mielellään vastaan.

Mustekala on mahdollinen sitä lähellä olevien taiteilijoiden, tutkijoiden ja opettajien verkoston takia. He ovat kannustaneet opiskelijoitaan tarjoamaan kirjoituksiaan julkaistaviksi ja kirjoittavat tietysti itsekin. Monista opiskelijoista onkin kehittymässä täysin ammattitaitoisia kirjoittajia. Hyvää ei saa ilmaiseksi, ei mustekalaakaan. Jos haluat tukea verkkolehteä, voit tehdä sen liittymällä jäseneksi ja maksamalla 10 euron suuruisen liittymismaksun tilille 120035-158308.

Mustekalassa julkaistuja artikkeleita saa käyttää ja niihin voi helposti viitata mainitsemalla numeron, jossa kirjoitus on julkaistu. Vaikka verkkolehdessä ilmestyvät artikkelit ovat käyneet läpi tarkan editoinnin ja tarkastuksen, mustekala.info ei pidätä oikeuksia kirjoituksiin, vaan ne ovat kirjoittajilla itsellään.