Ihmisenä olemisen sietäminen ja paino Teemu Mäen valokuvissa

Ennisofia Salmela 25.2.2013

Kaksikymmentä valokuvaa ihmisestä on ripustettu Valokuvagalleria Hippolyteen. Teemu Mäen Miten olla mies tai nainen? -näyttely kyseenalaistaa ja tarkastelee yhteiskunnan sanelemia sukupuolirooleja, joihin olemme tottuneet, sopeutuneet tai joita olemme oppineet sietämään. Kuvasarjoissa Mäki on kuvannut eri ikäisiä ja eri sukupuolirooleja kantavia henkilöitä sellaisina kuin he ovat, ilman keinotekoista poseerausta tai rekvisiittaa.

Tuula Välimaa tyttärensä kanssa -muotokuvassa tytär ja äiti katsovat ilmeettömästi suoraan kameraan. Äidillä on käsi paketissa ja tytär on äitinsä tavoin mustiin pukeutunut. Kuva on mutkaton. Äiti ei näytä heikommalta, vaikka on loukkaantunut. Tytär on äitinsä kaltainen. Punainen tausta korostaa tummia piirteitä ja naisten punaisia huulia.

Teemu Mäki: Muotokuva Tuula Välimaasta tyttärensä Leilan kanssa, 2013 (2010).

Sukupuolesta ihmiseksi

Näyttelyyn on helppo liittää perinteinen keskustelu gender/sex -jaottelusta, pohdinta sukupuolen kulttuurisidonnaisuudesta ja toisaalta biologisuudesta. Lasse Svartsröm on kuvattu neljän teoksen kokonaisuudessa. Lasse on mies, joka ei käytä housuja. Onko Lasse mies vai nainen? Vai onko sillä edes väliä? Toisaalta teokset, joissa kuvattavat ihmiset kyseenalaistavat tiettyjä normeja tyydyttävät katsojan tirkistelyn ja tuijottamisen tarvetta. Kun hameeseen pukeutunutta Lassea on tuijottanut aikansa, huomaa tuijottamisen sijaan katsovansa ihmistä. Valokuvassa olevaa henkilöä on helpompi katsoa tuntematta tuijottavansa hassusti pukeutuvaa miestä. Lopulta ulkoiset elementit, kuten vaatteet tai meikki alkavat tuntua niin materiaalisilta ja yhdentekeviltä, että niiden merkitys saa toissijaisen aseman. Kohteen erikoisuus tai erilaisuus häviää ja huomaan, kuinka jokaisella meistä tuntuu olevan tarve luokitella ihminen joksikin. Pelkkä ihmisyys ei riitä.

Teemu Mäki: Lasse Svartsrömin muotokuva, neljän kuvan sarja, 2013 (23.3.2011).

Teemu Mäki: Lasse Svartsrömin muotokuva, neljän kuvan sarja, 2013 (23.3.2011).

Teokset eivät vain kysy, kuinka olla mies tai nainen, vaan kuinka olla ihminen? Kuinka sietää ihmisenä olemista maailmassa, jossa jokaisella täytyy olla roolinsa, toimi sitten niiden kyseenalaistajana taikka niihin sopeutuvana, virran mukana kulkijana. Valokuvien kautta nämä henkilöt kertovat meille, kuinka he elävät yhteiskunnassa, jossa ympäristö sanelee sukupuolen ja ulkoisen olemuksen. Kuvat myös osoittavat, miten ihmiset voivat kokea oman sosiaalisen tilansa. Jokainen kuva näyttää sen, mitä tarkoittaa olla ihminen. Toisaalta katsoja myös sanelee omat ehtonsa ihmisyydelle ja luokittelee kuvia omasta paikastaan käsin. Lopulta ihminen alkaa tuntua hyvin abstraktilta käsitteeltä, jolle jokaisella on omat määritelmänsä.

Hilkka Eklund – Katsoo ja laulaa -kaksoismuotokuvassa mallista on otettu lähikuva ensin kirkkaan keltaista taustaa vasten ja seuraavassa kuvassa hän taas laulaa ylävartalo paljaana, violettia taustaa vasten. Mäki on monen kuvan jälkikäsittelyssä lisännyt kuvan taustaksi kirkkaan värin. Kirkkaat värit kiinnittävät huomiota, mutta eivät vie katsetta pois keskiössä olevasta ihmisestä. Kuvat alkavat näyttää paletilta, jossa ilmeikkäät värit ovat samalla hyvin arkisia, mutta myös persoonallisia ja yksilöllisiä. Hilkka Eklundin kuvassa katsoja kiinnittää huomion erityisesti kasvonpiirteisiin ja siihen kuinka ”sukupuolettomat” kasvot ovat.

Teemu Mäki: Hilkka Eklund – Katsoo ja laulaa, 2013 (2011).

Paino ja kuolema

Valokuvien toisena pääteemana on luonnollisesti kuolevaisuus ihmisyyteen ja sukupuolisuuteen liittyvänä aiheena. Riiputus (Painovoimat) -triptyykki on kuin kunnianosoitus kuolevaisuudelle. Keskellä roikkuu vauva, valkoista taustaa vasten. Reunimmaisissa teoksissa aikuiset ihmiset roikkuvat vauvan tapaan, nyt vain painovoima on läsnä ja henkilöt todella roikkuvat raskaasti. Vauvan huoleton ilme ja painottomuuden tunne korostuvat. Aikuisten huolet ja ihmisenä olemisen taakka materialisoituu. Lopulta painovoima vie voiton ja ihminen tippuu, kaatuu ja maatuu. Riiputus -teoksessa käydään yksinkertaisilla elementeillä läpi elämä syntymästä kuolemaan. Tämän jälkeen myös muiden teosten kuolevaisuus avautuu.

Näyttely ei muodosta kuriositeettien kokoelmaa, vaan erinäköisten ja kokoisten ihmisten joukosta löytyy niin striptease-taiteilijoita kuin pieniä vauvojakin. Hippolytessä esillä oleva näyttely on vain murto-osa kuvasarjasta, jota Mäki edelleen on työstämässä. Teoksia on valmiina 40 ja työn alla vielä toiset parikymmentä.

Teemu Mäki
Miten olla mies tai nainen? / How to Be a Woman or a Man?
Valokuvagalleria Hippolyte
8.2.–3.3.2013