Keittiö kodin sydämessä ja vallan ytimessä – Joonas Lahtisen installaatioperformanssi EIN.KÜCHEN.BAU

Maija Karhunen 17.12.2012

Joonas Lahtisen installaatioperformanssi EIN.KÜCHEN.BAU on osana performanssista ja live artista koostuvaa Freischwimmer!-festivaalia, joka kiertää saksankielisissä maissa helmikuuhun 2013 saakka.

Saksan kielen sana Einbauküche (englanniksi fitted kitchen) viittaa länsimaiseen teolliseen keittiöön, joka koostuu kaapeista, hyllyistä ja erilaisista laitteista, joilla kaikilla on oma tarkasti mitoitettu paikkansa keittiötilassa. Mieleeni muistuu oma yläasteaikainen kotitalousopettajani, jonka mukaan käytännöllisessä keittiössä lieden, hellan ja jääkaapin väliin piirtyvän kolmion laidat ovat mahdollisimman lyhyet. Ajatus standardisoidusta keittiöstä on peräisin itävaltalaiselta arkkitehdiltä Margarete Schütte-Lihotzkylta hänen vuonna 1926 julkaisemasta teoksesta Frankfurt Küche. Schütte-Lihotzkyn tavoitteena oli vapauttaa naisten aikaa loppumattomien keittiötöiden ikeestä kehittämällä mahdollisimman tehokkaan ja kätevän keittiön. Kuitenkaan Schütte-Lihotzkyn keksintö, tai edes sodanjälkeisen kulutusyhteiskunnan myötä länsimaissa yleistyneet kodinkoneet eivät häivyttäneet mielikuvaa keittiöstä naisten valtakuntana. Naiset tekevät edelleen valtaosan kotitaloustöistä vielä 2010-luvun Suomessa.

Ein Küchen Bau (copyright Florian Rainer)

Margarete Schütte-Lihotzky pohti aikanaan teoksessaan Frankfurt Küche myös arkkitehdin valtaa elämämme ja olemisemme määrittelyssä. Kun ihminen haluaa nauttia kirjallisuudesta, hän lukee kirjan, tai kun hän haluaa altistua kuvataiteelle, hän menee näyttelyyn. Arkkitehtien, näiden kaupallisen rakennusteollisuuden ja taiteellisen näkemyksen rajapinnalla työskentelevien tekijöiden luomukset vaikuttavat meihin Schütte-Lihotzkyn mukaan kuitenkin paljon voimakkaammin. Eri taiteenlajien vaikuttavuus on ehkäpä monimuotoisempi kysymys kuin Schütte-Lihotzky antaa ymmärtää, mutta emme varmastikaan aina tiedosta arkkitehtuurin valtaa määritellä paitsi käsitystämme esteettisestä tai toimivasta ympäristöstä, myös fyysisen toimintamme rajoja. Lähtökohtana on standardiksi mielletty keho, jolle pyritään luomaan mahdollisuus toimia ”luontevissa” asennoissa. Esimerkiksi teollisen keittiön työtason syvyys määrittyy käsivarren pituudella, korkeus kyynärpään oikealla kulmalla. Länsimainen käsitys ergonomiasta on tosissaan erilainen verrattuna vaikkapa (ei-länsimaalaistuneeseen) aasialaiseen, jossa on luontevaa laittaa ruokaa kyykkyasennossa ja syödä lattialla istuen.

Ein Küchen Bau (copyright Deniz Sözen)

Rationaalinen keittiötuote ja itseään toteuttava kodin hengetär

EIN.KÜCHEN.BAU -teoksessa kapitalistisen teollisuuden keittiötuote on paikka, jossa unelmayksilö niin ikään kapitalistisen yhteiskunnan luomuksena voi kaikkivoipana, ainutlaatuisena persoonana toteuttaa itseään luovasti ja vapaasti. Esitys tuokin esiin kaksi erilaista ympäristömme rakentumisen tapaa. Esityksen ensimmäisessä vaiheessa teollinen keittiö rakennetaan paikoilleen ennätysvauhdissa ja persoonattomasti kylmien loisteputkien valossa. Lahtinen ja Andreas Wiesbauer toimivat työmiehinä sinisissä rakentajan haalareissaan täsmällisesti ja persoonattomasti metronomin säksättäessä taustalla. Välillä Lahtinen pauhaa megafoniin ihanteellisen keittiön ominaisuuksista kuin paraskin propagandisti. Keittiö rakentuu rationaalisin perustein, mittojen, toimivuuden ja ekonomisuuden mukaan. Rakennusvaiheen jälkeen Lahtinen pukee ylleen kotimekon ja alkaa hyräillen asetella paikoilleen keittiötarvikkeita, lämmintä valoa hehkuvia pikkulamppuja, nostalgisesti rätisevän radion ja toinen toistaan kitchmäisempiä pitsikoristeita. Keittiöstä tulee henkilökohtainen, kodikas ja omaa makua ilmentävä. Kodin hengetär Joonas Lahtinen on kuitenkin vain tiettyyn rajaan asti, sillä kaapit hän täyttää muovipakkauksiin pakatuilla mikroaterioilla!

Ein Küchen Bau (copyright Deniz Sözen)

Rakennusesityksen lisäksi EIN.KÜCHEN.BAU –teos on esillä itsenäisenä installaationa. Lämpöinen ja valoisa keittiö lepää ylhäisessä porvarillisessa yksinäisyydessään keskellä näyttämöä. Se eristäytyy tiukasti muusta tilasta, berliiniläisen Sophiensaelen pimeästä, kylmänkolkosta entisestä teollisuussalista. Keittiö on yksityinen tila, joihin ulkopuolisilla on asiaa vain kutsuttuna. Keittiönkaappeihin on kirjoitettu erilaisia lauseita, esimerkiksi ”Meine Küche. Mein Reich.” Keittiössä yksilö on vapaa oman elämänsä valtias, jolle keittiö on hallittavissa oleva valtakunta. Kätevä ja toimiva keittiö tuo hyvänolon tunteen. Keittiössä toteutetaan yksilön itsemääräämisoikeutta ja rakennetaan identiteettiä paistamalla pihvejä tai karjalanpiirakoita. Installaatioon kuuluvassa äänimateriaalissa ihmiset kertovat keittiösuhteestaan ja videolla nähdään erilaisia keittiöitä asukkaineen. Keittiössä kaikki on hyvin, se on leppoisan touhuilun, levon ja rentoutumisen paikka. Kodin sydämessä ihminen voi olla kaikessa rauhassaan, hänen ei tarvitse suorittaa tai esittää muuta kuin itseään. Hyllyssä lepää myös Banana Yoshimoton teos Kitchen, jonka päähenkilölle Mikage Sakuralille ruuanlaitto toi tyhjään ja yksinäiseen elämään sisällön ja merkityksen. Lahtinen tekee installaatioon myös lyhyitä interventioita: lämmittää valmisaterian, juo kaljan ja pohdiskelee, miksi hyllyllä lojuvassa, 2000-luvulla julkaistussa arkkitehtuurin perusteoksessa keittiö määritellään vielä ”Frauensacheksi”, siis naisten asiaksi.

Installaation rikkaasta materiaalista olisi varmasti voinut ammentaa esityksellisesti vielä lisääkin. Joonas Lahtisen teoksessa EIN.KÜCHEN.BAU arkinen keittiö tulee esiin herkullisen rikkaana ja moneen suuntaan assosioituvana tilana. Se on yksityisen ja yleisen, henkilökohtaisen ja poliittisen, maskuliiinisen ja feminiinisen, teollisen ja personoidun rajalla. Lahtisen luomassa keittiössä ideologiat ja valtasuhteet tulevat epämukavan näkyviksi ja keittiössä otetut askeleet paljastuvat tarkasti koreografioiduiksi.

EIN.KÜCHEN.BAU

Konsepti, taiteellinen johto ja esitys: Joonas Lahtinen
Dramaturgia ja tuotanto: Luzie Stransky
Tekninen johto, ääni, esitys: Andreas Wiesbauer
Video: Deniz Soezen
Stage: Kerstin Bennier

Ensi-ilta Berliinin Sophiensaelessa 26.10.2012

Seuraavat esitykset:

Mousonturm Frankfurt
11.1. 2013 EIN.KÜCHEN.BAU der Aufbau Performance
12./13./16./17./18./19.1. EIN.KÜCHEN.BAU Installation and Interventions
www.mousonturm.de

FFT Düsseldorf
22.1. 2013 EIN.KÜCHEN.BAU der Aufbau Performance
23./24./25./26./27.1. EIN.KÜCHEN.BAU Installation and Interventions
www.forum-freies-theater.de

Kampnagel Hamburg
7.2.2013 EIN.KÜCHEN.BAU der Aufbau Performance
8./9./14./15./16.2. EIN.KÜCHEN.BAU Installation and Interventions
www.kampnagel.de