Keskinkertaisinta juuri nyt

Kaiken kokenut kulttuuritoimittaja vaikka pitkästyy. Kun hän pitkästyy, hän menee ali sieltä missä on matalin aita ja listaa kohtaamiaan olkia kohauttamalla ohitettavia asioita. Jokaiselle listan entiteetille: kolme tähteä.

1) Väsyneet miehet, romanttiset naiset

Miehiä, jotka puhuvat elimillään, kenties ajattelevat ilman aivojaan. Miehiä meren rannalla takaa kuvattuna horisonttiin tuijottamassa ja presidentin omin sanoin: heittämässä vettä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin voimakkaan ekspressiivinen puhe on retoriikan juhlahetki ja kokonaiselämys. Ahkera twiittaaja on luonut puheenkirjoittaja-armeijoineen yhtenäisen suullisen esityksen YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa.

Trump maalaa päivänpolttavan ajankohtaiset, faktatietoon perustuvat virkkeensä moneen kerrokseen. Jossain kohtaa korrektius on ohuempi kuin pieni läpikuultava läikkä järkähtämättömässä idealismissa.

Puhe on seikkailu, jossa puhuja ei ensimmäisiä argumenttejaan lausuessaan tiedä, mikä on lopputulos.

Jos sisältö ei miellytä, presidentti peittää sen uusilla virkkeillä, mutta vanha mielipide jää joskus muistoksi faktamassan alle.

Yhdysvaltain hallituksen miesten mustat silmänaluset viittaavat työtaakkaan, ehkä valvottuihin öihin tai globaalin katastrofin uhkaan. Jälkikäteen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Trump kysyy, miksi olemme toimineet väärin. Vastaaminen jää kuulijan tehtäväksi. Tuhon symboleja ovat presidentin kielikuvillaan keskelle maisemaa maalaamat törröttävät, kuolleet kuuset. Ne ovat kuin reväisty irti maasta, jossa niiden piti kasvaa.

Naistoimittajissa on pisara romantiikkaa. Puheenvuoron jälkeen komistus saa poskisuudelman punaisina hehkuvilta huulilta. Entä miksi kahdella toimittajalla on kädessään kukkakimppu? Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Stephanie Grisham arvelee, että kukkasia pitelevä nainen on presidentin puoliso ja auditorion toisella seinustalla seisova nainen presidentin ystävätär. Kaunis tapa muistaa miestä.

2) Rikoskonstaapeli lähetti postia

Nautin suuresti lauantai-illoista kotisohvalla. Tosin vain silloin, kun katson kannettavalta tietokoneeltani Yle Areenasta uutta Nuoren Morsen jaksoa.

Laatusarjaa Yle Areenassa ei ehkä kannattaisi mainostaa, sillä siitä voi tulla liiankin suosittu, ja linjat tukkeutuvat.

Ajatelkaa nyt: mukava istuin, saa olla verkkareissa, ei vessajonoja, katsellessa voi vaikka hörppiä pienpanimo-olutta. Laadukkaat tuotantoarvot ja upeat puitteet. Ison-Britannian parhaita näyttelijöitä, ohjaajia ja tuottajia. Ei mainoskatkoja. Epookki on upeasti toisinnettu!

Mammoth Screen -televisioyhtiön tuottama uusi kausi ehti syyskuussa Yle Areenaan. Odotin näkeväni nimiroolissa Shaun Evansin, ja näinkin. Vaativan (joka jaksossa esiintyvän) esimiehen Fred Thursdayn roolin näytteli Roger Allam.

Hyvin näyttelikin, mutta vielä hurjempi oli kuudennen kauden viimeisen jakson välienselvittely. Shaun Evansin rikoskonstaapeli Endeavour Morsesta on maalattu Castle Gaten poliisiaseman herkkis, ja siltä hän vaikuttaakin. Mies oli välitön mutta ylemmilleen uppiniskainen – ja loppukohtauksessa taas vakuuttavan oikeamielinen, hyvin näyttelevä ja hennolla otteella osaansa esittävä Morse.

Olin uudesta kaudesta niin otettu, että lähetin Shaun Evansille sähköpostilla kiitokset. Osoite löytyi Facebookista, yhdessä elämäntarinan (isä oli taksinkuljettaja, äiti sairaanhoitaja), filmauspäiväkirjan ja selfieiden kanssa.

Vielä otetumpi olin viime keskiviikkoaamuna, kun sain lukea vastauksen. Epäilemättä se oli lähetetty sadoille muillekin, mutta mukavalta tuntui lukea, miten tähtinäyttelijä fanejaan kiitti: ”Tein parhaani ja olen iloinen, että nautitte. Nyt on minun vuoroni toivottaa teille ja perheillenne tulevana kautena onnea ja iloa. Me olemme kiitollisia niin paljosta, toivottavasti tekin voitte olla.” Allekirjoituksena Shaun Evans.

3) Syy outoon käytökseen voi löytyä omasta asenteesta

Hong Kongissa on ihmeteltyä outoja mielenosoituksia, joiden alkuperästä kukaan ei tunnu tietävän mitään. Yksi selitys mielenilmauksiin voi olla Kiinan kansantasavallan politiikka, joka sopivissa olosuhteissa alkaa ilmetä tyytymättömyyttä levittäen protesteja. Jos mielenosoituksissa on mukana paljon tilanteeseen tyytymättömiä opiskelijoita, mellakka voi olla melkoinen. Naapurisopukin voi joutua koetukselle, jos konflikti on epäsopivassa paikassa.

Parasta olisi, jos alueella sovittaisiin mielenosoittajien kimppakuljetuksista peräkärryillä sopivaan paikkaan, mistä erityishallintoalue tai Kiinan kansantasavalta voisi järjestää jatkokuljetuksen kuorma-autoilla uudelleenkoulutuskeskuksille. Tämä olisi ihmisoikeusteko ja toisi myös Xi Jingpinin hallituksen humanitäärisille projekteille konkreettista materiaalia – tai sitten vain muuta energiahyötyä ja hyvää mieltä.

Teksti: Tuomas Tiainen
Kuvat: Tuomas Tiainen, Noomi Ljungdell

 

1) Pääkkönen, Sirpa. 2012. ”Väsyneet naiset, romanttiset miehet.” Helsingin Sanomat / Kulttuuri, 22.12.2012. [vierailtu 1.10.2019].

2) Ahola, Suvi. 2011. ”Tähti lähetti postia.” Helsingin Sanomat / Kulttuuri, 26.11.2011. [vierailtu 1.10.2019].

3) Lehtinen, Timo. 2019. ”Syy outoon löyhkään voi löytyä omasta pihasta.” Helsingin Sanomat / Mielipide, 1.10.2019. [vierailtu 1.10.2019].