KuvAn tutkimuspäivät avaa taiteellisen tutkimuksen kaikille kiinnostuneille 12.–14.12.2016

Taideyliopiston Kuvataideakatemian (KuvA) tutkimuspäivillä 12.–14.12. pohditaan tänä vuonna kuolemaa, taiteilija-tutkijan roolia yhteiskunnassa ja tieteessä sekä arkeologiaa taiteen tekemisen keinona ja kumppanina.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian tohtorikoulutusohjelma järjestää joulukuussa toista kertaa yleisölle avoimet tutkimuspäivät. Tutkimuspäivillä kohtaavat Kuvataideakatemian tutkijat, tohtorikoulutettavat ja heidän kutsumansa taiteilijat ja tutkijat niin Suomesta kuin maailmalta.

”Taiteellinen tutkimus elää kiinnostavia aikoja, sillä sen luonnetta koskevat peruskeskustelut on pitkälti käyty. Etualalla ovat nyt ne moninaiset kontekstit, joissa taiteilija-tutkijat toimivat. Taiteellinen tutkimus löytää tutkimisen aihetta maailmamme katvealueilta, joita on tutuimpienkin asioiden piirissä. Näin nousee esiin uusia, yllättäviä näkökulmia”, sanoo Kuvataideakatemian taiteellisen tutkimuksen professori Mika Elo.

”Tänä vuonna KuvAn tutkimuspäivillä pohditaan muun muassa taiteellisen tutkimuksen roolia luonnonilmiöiden, kuolemaan liittyvien mielikuviemme ja teoreettisten kysymysten muokkaajana. Miten eläisit oman arkkusi kanssa? Miten sade ja aallot voidaan saada piirtämään omaa kuvaansa? Mitä tapahtuu, kun elokuvakerronnan lähtökohtana ei olekaan ihmisen näkökulma? Mitä paljastuu, kun kansallisen lähihistoriamme kerrostumia kaivetaan esiin poeettisin menetelmin?”

Tutkimuspäivät koostuu neljästä itsenäisestä osiosta, joiden aikana kuullaan 24 puheenvuoroa taiteesta ja sen tekemisestä eri näkökulmista.

Maanantaina 12.12. pohditaan kuolemaan liittyviä kuvastoja ja murrosta, jossa ne parhaillaan ovat. Tutkijatohtori Petri Kaverma esittelee tilaisuudessa taideteoksen ja hauta-arkun yhdistävän produktionsa. Bathin yliopiston kuolemantutkimuksen professori John Troyer puhuu siitä, miten ajatuksemme kuolemasta ja sen esittämisen tavat ovat muuttuneet länsimaisessa kulttuurissa viime vuosisatojen aikana, sekä miten tarvitsemme uuden kielen kuvaamaan tätä muutosta.

Tiistaina 13.12. pohditaan taiteellisen tutkimuksen suhdetta estetiikkaan ja tieteen filosofiaan Kuvataideakatemian taiteellisen tutkimuksen professorin Mika Elon johdolla.

Keskiviikkona 14.12. Kuvataideakatemian tohtoriopiskelija Maija Närhisen kokoamassa keskusteluosiossa kurkistetaan syvemmälle Närhisen teoksiin ja tarkastellaan kolmiulotteisten teosten työstämistapoja.

Keskiviikkoiltapäivänä pohditaan arkeologian ja taiteen suhdetta. Taiteen tohtori Jan Kaila, valokuvaaja Japo Knuutila ja arkeologi Jan Fast kertovat Hangon Tulliniemessä toteutettavasta arkeologian ja taiteen keinoja yhdistelevästä hankkeesta, jonka tuotokset kootaan ensi vuonna avautuvaan näyttelyyn. Lisäksi iltapäivällä kuullaan maailmalla mainetta niittänyttä arkeologi-kuraattori Ian Alden Russellia ja Helsingin yliopistossa konfliktiarkeologiaa tutkivaa Suzie Thomasia.

Tutkimuspäivät järjestetään Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa, jossa on tutkimuspäivien ajan esillä teoksia valokuvataiteilija Minna Havukaisen kuolemaa käsittelevästä Exitus-näyttelystä.

KuvAn tutkimuspäivät 2016
Maanantaina 12.12. klo 13–20
Tiistaina 13.12. klo 9–17:30
Keskiviikkona 14.12. klo 9:30–17:30

Exhibition Laboratory
Merimiehenkatu 36, Helsinki
Vapaa pääsy

Lisää tietoa KuvAn tutkimuspäivistä sekä päivien tarkempi ohjelma löytyvät täältä.