AOr NOpawan, Chumpon Apisuk, Rogério Nuno Costa, Snežana Golubović, Saara Hannus, Sirkku Ketola, Jenni Luhta, Lauri Luhta, Mari Metsämäki, Sinéad O’Donnell, Irma Optimisti, Saku Soukka, Jiří Surůvka
Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Helsinki
Lauantai 19.8.2017, klo 12 – 24
Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki, vapaa sisäänpääsy C-rapun kautta
Tapahtuman päivitetty ohjelma-aikataulu, taiteilija- ja teoskuvaukset: www.la-bas.fi
Siellä missä minä kohtaan sinut, on läsnä myös kolmas, suuri todistaja, ja minä myös olen se. Sinä itse olet se toinen siinä. Kun ne kaksi tai kolme ovat koolla, me menemme paikkaan, tulemme tilaan, astumme aikaan. Nykyhetki on ylevä, historia ratkaiseva, sosiaalinen ruumiillista ja tilallista. Siinä yhteisö muodostuu, kokoontuu, pitää neuvoa ja ottaa vaarin.
Lauantaina 19.8.2017 Helsingin Kaapelitehtaan suuri Merikaapelihalli täyttyy yhden päivän kestävällä kuvataidenäyttelyllä, joka on samalla kertaa kansainvälinen performanssifestivaali. Là-bas→ Itse kolmantena näyttää performanssitaiteen kuulumisen kuvataiteen kontekstiin ja asettaa performanssiesitykset, installaatiot, kuvat ja videot samanarvoisina samaan tilaan. Teokset eivät ole esitysten taustakulissi; esitykset eivät ole elävöittämässä näyttelyä; performanssit ovat kuvataideteoksia teosten joukossa.
Filosofisesti ja temaattisesti Là-bas→ Itse kolmantena -tapahtuma on päättävä osa kolmen festivaalin sarjassa. Alkusymboli Là-bas→ Jumala: kätketty kehä (Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Helsinki, 2015) näytti rakkauden kehässä loukkaamattomat asiat, joihin väkivalta ei pysty. Antiteesi Là-bas→ Kuilu: sirpaleet syvyydessä (Kiasma-teatteri & Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Helsinki; Telakka, Tampere; Lyhytaaltoasema & Porin taidemuseo, Pori, 2016) oli yhtä eläintä digitaalisessa maailmassa, missä Jumalan katoamisen jälkeensä jättämässä kuilussa hävitetään nyt ihminen. Apoteoosi Là-bas→ Itse kolmantena esittää ulospääsyn, tosi merkin universaalista erityisessä, yhdestä toisessa, jonka alla suvereenit persoonat tuodaan takaisin olemattomuudesta kohtaamaan toisensa kasvokkain kolmas todistajanaan.
Tapahtumassa paikalliset, so. Suomessa työskentelevät taiteilijat Rogério Nuno Costa (Portugali/Suomi), Saara Hannus, Sirkku Ketola, Mari Metsämäki ja Saku Soukka ovat esillä – ja joissakin tapauksissa esiintyvät – sekä kokonaan ennen näkemättömillä että pitkäjänteisen työskentelyprosessin tämänhetkistä vaihetta edustavilla teoksilla, jotka antavat samalla kuvan tekijän koko tähänastisesta tuotannosta.
Erittäin kokeneet, kansainvälisesti arvostetut performanssitaiteilijat AOr NOpawan (Thaimaa), Chumpon Apisuk (Thaimaa), Snežana Golubović (Serbia/Saksa), Sinéad O’Donnell (Pohjois-Irlanti) ja Jiří Surůvka (Tšekki) tunnetaan omissa maissaan myös muuten kuin vain performanssien tekijöinä: kuvataiteilijoina, kuraattoreina, kulttuurisina vaikuttajina, keskustelijoina, ajattelijoina ja yhteiskunnallisina aktivisteina. He ovat kaikki suunnitelleet esityksensä tapahtumaan miettien Merikaapelihallin tilaa, tapahtuman filosofista aihetta ja kohtaamistaan Suomen kanssa maailmassa vuonna 2017.
Tapahtuman ovat kuratoineet performanssitaiteilija Irma Optimisti (Suomessa vierailevat ulkomaiset performanssitaiteilijat) ja kuvataiteilija Jenni Luhta (täkäläiset taiteilijat). Sen on ideoinut Là-bas-projektin perustaja ja taiteellinen johtaja Lauri Luhta. Tapahtuman avauksena Irma Optimisti tekee performanssin ja Jenni Luhta esittää kirjoitetun puheenvuoron. Lauri Luhdalta on näytteillä Jenni Luhdan kanssa yhteistyönä tehty kolmen videoteoksen sarja.
Tapahtumaa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, VISEK ja Kaapelitehdas.
Là-bas→ (ransk. “tuolla” tai “tuolla alhaalla”) on riippumaton elintila performanssille, esitys-, media- ja äänitaiteelle, kokeelliselle musiikille, taidekeskustelulle ja kulttuuriteorialle. Sen perusti Lauri Luhta Irma Optimistin Helsingin Kaapelitehtaan studiossa vuonna 2000. Jenni Luhta (o.s. Markkanen) on työskennellyt Là-bas’n kanssa vuodesta 2015 alkaen. Vuosien varrella Là-bas-projektilla on ollut paljon kuraattoreja, kanssajärjestäjiä ja yhteistyökumppaneita mutta ei koskaan muodollista organisaatiota. Kaiken kaikkiaan Là-bas’n historia käsittää enemmän kuin 20 kansainvälistä festivaalia sekä n. 100 pienempää taidetapahtumaa mukaan lukien erilaiset seminaarit, keskustelutilaisuudet, näytännöt, näyttelyt ja dokumenttinäyttelyt.