M.A. Numminen- 1960-luvun Suomi — miksi kulttuurin kumous oli mahdollinen Kuvataideakatemia 26.10.2011

26.10.2011 HUOM! Klo 16.00
Avoin Akatemia-Keskiviikkoluennot
Auditorio, Kuvataideakatemia
Kaikukatu 4
00530 Helsinki

M.A. Numminen käsittelee luennossaan paitsi taiteellisia myös yhteiskunnallisia syitä kulttuurin kuohuntaan 1960-luvulla. Numminen on myös kirjoittanut romaanin Helsinkiin jossa käsitellään 1960-luvun alkupuolen kulttuurivallankumousta. Julkaisusta on juuri ilmestynyt myös ruotsinnos Till Helsingfors

Suomi-undergroundin isähahmo

M. A. Numminen on pitkän linjan muusikko, säveltäjä, taiteilija ja kulttuurin monitoimimies jota pidetään Suomi-undergroundin isähahmona. Numminen syntyi Somerolla 12.3.1940. Nuorena hän ihastui kokeilevaan taidemusiikkiin ja jazziin. Hän teki kokeellisia nykymusiikkinauhoituksia ja toimi rumpalina paikallisissa yhtyeissä.

Populaarimusiikkia Numminen alkoi tutkia vasta 24-vuotiaana. Hän perusti Pekka Gronowin kanssa levy-yhtiön Eteenpäin!, jonka ensimmäinen julkaisu oli Nummisen esikoislevy Hevoset ja minä. Numminen tuli tunnetuksi virallisiin tai tieteellisiin teksteihin tekemistään sävellyksistä. Niistä kuuluisin lienee armeijan ohjesääntöön perustuva Jenkka hevosen puhdistamisesta.

Numminen herätti pahennusta laulamalla sukupuolioppaiden tekstejä Jyväskylän kulttuuripäivillä 1966. ”Systeemin” järjestelmällisempään härnäykseen hän ryhtyi undergroundryhmä Suomen Talvisota 1939-40:n riveissä.

Sivutoimisesti hän johti elektroniyhtyettä nimeltä Sähkökvartetti ja versioi Schubertin liedejä ja Toivo Kärjen tangoja. Varsinaiseen kansansuosioon Nummisen nosti 1970-luvulla vanhaan haitarijatsiin ja saksalaisiin iskelmiin perustunut ”uusrahvaanomainen” tyyli.

Lisäksi Numminen on säveltänyt paljon taidemusiikkia etenkin kuoroille sekä oopperamusiikkia.

Tiedote Kuvataidekatemian sivuilla
Kuvataidekatemian keskiviikkoluennot syksyllä 2011