Maalaus tulessa

14.10.2008 Pirkko Holmberg

Pasi Tammi Galleria Heinossa 27.9.-19.10.2008
Pasi Tammi, Metakromasia I

Realistinen maalaussuuntaus ei innosta kovin vahvasti valtamedioita. Kriitikot eivät, ehkä koulutuksensa vuoksi, jaksa nähdä teknisen taituruuden tuote-esittelyjä mielekkäinä. Samalla lapsi saattaa mennä pesuveden mukana, ja oikeasti syvälliset taiteilijat kuten Pasi Tammi saavat osakseen vain banalisoivien itsestäänselvyyksien luettelointia. Jos maalaus kuvaa todellisuutta edes jossakin muodossa, pitääkö kriitikon siis vain kuvailla näkemäänsä? Ehkä vaikeutena onkin, ettei töiden vahva sisältö ole helposti sanallistettavissa, koska samaistumme niihin niin voimakkaasti. Pasi Tammen maalaukset kertovat ihmisenä olemisen tuskasta ja todellisuudesta, mutta ei käsitteellisellä tasolla vaan ihon alle menevästi.

Viimeksi Galleria Heinossa esiintyessään Pasi Tammi ei maalannut hänelle tunnusomaisia ihmisiä vaan ihmisen poissaolon jälkiä, tuoleja, omenoita, kynttilöitä. Niiden banaalius oli katsojan silmässä, ne viittasivat häpeilemättömän symbolisesti filosofisiin peruskysymyksiin, tämän- ja tuonpuoleiseen olemiseen. Nyt esillä olevassa näyttelyssä Tammi tuo esille elämänfilosofiansa astetta konkreettisemmin. Maailmaan kätkeytyvä tuli palaa jo tämänpuoleisessa. Läpikäyväksi syntyy vaikutelma kiirastulesta, korventavasta ja kylmäävästä yhtä aikaa, eräänlaisesta henkisen krapulan olotilasta.

Tulta ja tulen nylkemiä ihmisiä on maalattu vaikuttavasti ja taidokkaasti, mutta määritelmä ”hyvin maalattu” ei kerro kaikkea näistä maalauksista. Galleriatilaan astuminen vaikuttaa katsojaan kokonaisvaltaisesti ja teosten piinaava vääntö ja kysyminen täyttää koko ilmatilan. Näyttely lähtee liikkeelle 14-osaisen ”Maalaus palaa” -kokonaisuuden (2007) preludista, jossa kuvataan valkoisen kankaan syttymistä, liekehtimistä ja hiiltymistä. Maalaussarja virittää henkisen olotilan, joka todellistuu seuraavien maalausten ihmishahmoissa.

Pasi Tammi, Nimetön

Näyttelyn useimmissa maalauksissa, esimerkiksi öljypastellityössä ”Kuten minut näette” (2006), ihminen on kuvattu nyljettynä ja nahattomana, vääntyneessä asennossa. Ulkoinen olemus on näin saatettu vastaamaan sisäistä olotilaa, eikä raadollista todellisuutta enää käy väistäminen. Maalaussarja ”Metakromasia” (2008) vaihtelee saman aiheen värimaailmoja. Vaikutelmassa on sekoitus muokattua valokuvaa ja maalin käsityöläismäistä aineellisuutta. Kun aiheessa ei tapahdu vaihtelua, huomio kiinnittyy väriin. Sarjan nimi ”Metakromasia” viittaa värin takaiseen ja yleisemmin ihmisen olotilaan. Kyse ei ole vain teknisestä kokeilusta, sillä kuvissa varioitu, putoava ja palava ihmishahmo voimistaa vaikutelmaa eksistentiaalisesta ”heitettynä olemisesta”.

Pasi Tammi, Metakromasia II

Pasi Tammi, Metakromasia III

Pasi Tammi, Metakromasia IV

Myös synkkää huumoria on ujunut mukaan. Takahuoneen intensiivistä maalausta, jossa nääntyneet ihmishahmot kyyristelevät tummanpunaisessa hämäryydessä, kannattaa katsoa tarkkaan, ennen kuin lukee sen nimen: ”Jumalan vatsavaivat” (2007). Huumori tässä yhteydessä onkin nimenomaan pienen ihmisen ahdistuneen ponnistelun näkymistä suuremmassa mittakaavassa, naurettavana pyristelynä, josta Jumala, jos sellaista on, ei välitä häiritseviä vatsavaivoja enempää.

Poikkeavan vaaleasävyisessä ”Katodisädepäivänpaisteessa” (2007) puolestaan erottaa pääkallomaisen ihmispään nauramassa mielipuolisesti. Sairaalaunelma elämän viimeiseltä rajalta tuo mieleen David Lynchin elokuvien pelottelukohtaukset ja alitajunnasta pursuavan ”hiljaisen totuuden” tahattoman huumorin. Kuoleman rajalla ollaan myös minuuden hajoamisen, hulluuden rajamailla.

Muutamissa töiden nimissä kuten ”Alkava yö ei pääty aamuun” ja ”Uskoa johonkin / Tai ei mihinkään / Tai ihan mihin vaan” voi olla näkevinään viittauksia Tammen omaan, pessimistiseen tai agnostiseen maailmankatsomukseen. Töiden vahva tunnelma kosiskelee uskomaan niiden esittämään ihmisen henkiseen tilaan ja apokalyptiseen visioon maailmasta. Sanoman vakavuus riippuu toki myös katsojasta ja on tulkittavissa monella tapaa.

Pasi Tammi, Jumalan vatsavaivat