Oletko koskaan ollut yöllä museossa? Nyt siihen on mahdollisuus, sillä tulevana lauantaina 17.5.2014 vietetään seitsemättä kertaa Museoiden yötä Tampereella. Luvassa on runsaasti näyttelyitä, monipuolista ohjelmaa ja iloista tunnelmaa kaikenikäisille. Tapahtuma alkaa kello 18 ja museoissa voi viettää aikaa keskiyöhön saakka.
Illan hämärtyessä museot heräävät uudenlaiseen eloon. Nyt on mahdollisuus tutustua moneen kohteseen samalla kertaa. Kuudessa tunnissa ehtii kokea paljon ja museosta toiseen voi kulkea kätevästi Museoiden yö -bussilla. Ruokaa ja juomaa Museoiden yön kävijöille tarjoaa 9 museoravintolaa, kahvilaa ja ruokakojua. Lenin-museon lehtikioskista voi ostaa kaalipiirakkaa, ja valuuttana käy rahan lisäksi sukkahousut neuvostoajan malliin.
Museoiden monipuolinen näyttelytarjonta tuo esiin erilaisia teemoja ja museokokoelmien ihmeitä. Esillä on esimerkiksi Tampereen historiaa, kuvataidetta, urheilua, tekniikkaa, luonnontiedettä, kirjallisuutta ja työelämän historiaa. Näyttelyihin on runsaasti opastettuja kierroksia.
Lapsille on etenkin alkuillasta omaa ohjelmaa. Museoiden yön työpajoissa voi tehdä vaikkapa tarinoita, soittimia, kirjeitä ja kunniamerkkejä. Vapriikin viereisessä puistossa järjestetään lasten olympialaiset antiikin hengessä. Työpajat toimivat nonstop-periaatteella, joten niihin voi osallistua pitkin iltaa. Poliisikamari Pokelassa voi pukeutua oikeaan poliisin univormuun, Postimuseossa kuljettaa postisäkkiä eri aikakausien tapaan ja Muumilaaksossa voi tutkia hienoa viisikerroksista Muumitalo-kuvaelmaa sekä nauttia tanssiteatterista.
Museoiden yö tarjoaa monenlaista musiikkia bossanovasta Juicen lauluihin. Hukkatilan kulttuurikahvilassa voi nautiskella dj-setistä ja Höyrykonemuseossa osallistua steampunk-bileisiin. Valehtelijoiden klubissa Vapriikissa näyttelijät kertovat tarinoita ja etsivät käyttötarkoitusta museokokoelmien esineille. Vapriikin myöhäisillan ohjelma on suunnattu aikuisyleisölle.
Taiteilijoita tapaa työnsä äärellä kertomassa teoksistaan. Kävijät voivat tehdä vaihtokauppaa Vuoden nuori taiteilija -parin kanssa ja kokeilla Rupriikissa, millaista kuvakollaasia interaktiivinen installaatio muodostaa kävijän omasta aivosähkökäyrästä. Nyrkkeilymuseossa kuullaan tarinoita suomalaisista nyrkkeilylegendoista, Jääkiekkomuseossa voi osallistua MM-kisaveikkaukseen ja voittaa maajoukkuepelaajien nimikirjoituksilla varustetun Suomen joukkueen pelipaidan. Ensimmäistä kertaa Museoiden yössä tutustutaan myös Lauri Viitaan ja Pispalan historiaan.
Museoiden yössä on mahdollisuus päästä retkelle Tampereen museoiden Ruskossa sijaitsevaan kokoelmakeskukseen ja tutustua siellä tehtävään työhön. Kokoelmakeskukseen järjestetään kaksi opastettua kierrosta. Tampereen kulttuuriympäristöön ja historiaan voi tutustua kulttuurikävelyllä tai pyöräretkillä.
Museoiden yön pääsymaksuna on 9 e:n tapahtumaranneke, kimppalipun saa 25 e:lla ja alle 7-vuotiaat pääsevät mukaan maksutta. Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin ja tapahtumiin sekä matkustamaan Museoiden yö -busseilla. Tapahtuman yhteistyökumppanina on edellisvuosien tapaan Tampereen joukkoliikenne.
Tampereen Museoiden yö on osa suosittuja keskieurooppalaisia La Nuit des Musées/ Lange Nacht der Museen -museotapahtumia. Viime vuonna tamperelaisissa museoissa oli lähes 10 000 museokäyntiä yhden illan aikana.
Tampereen Museoiden yö -tapahtumaa toteuttavat 24 kohdetta: Amurin työläismuseokortteli, Emil Aaltosen museo, Grafiikanpaja Himmelblau, Juicen kirjasto, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Lenin-museo, mediamuseo Rupriikki, museokeskus Vapriikki, Poliisimuseo, Postimuseo, Taidekeskus Mältinranta, Tallipiha, Tampereen luonnontieteellinen museo, Suomen Jääkiekkomuseo, Tampereen taidemuseo, Tampereen taidemuseon Muumilaakso, TR1 Taidehalli, Työväenmuseo Werstas, Vapriikin kuva-arkisto.
Uusina kohteina mukana ovat Lauri Viita -museo, Suomen Nyrkkeilymuseo ja Tampereen museoiden kokoelmakeskus. Mukana järjestelyissä myös kulttuurikasvatusyksikkö TAITE ja Pirkanmaan maakuntamuseo.