Muste Tahroja

25.6. 2004 Löylyn Lyömä
Mustekala alkaa julkaista uutta kevyempää ‘Muste tahroja’ – palstaa, jonne voi toimittaa taide-elämään liittyviä anekdootteja ja pakinoita, kirjoituksia voidaan julkaista myös nimimerkillä. Toimituksen email-osoite on mustekala@mustekala.info. Palstan aloittaa Löylyn lyömä juhannus-aiheisella pakinallaan. Mustekala toivottaa kaikille hyvää juhannusta!

TAITEEN KANSSA SAUNASSA

– No terve tsuppari, mistä olet tulossa ja mitä tuot mukanasi?

– Terve mieheen, taiteestahan minä terveisiä tuon.

– Mitäpä sinne taiteeseen nyt kuuluu?

– Hyvin se siellä sauna-tilassaan jakselee.

– Mitä, olitko saunassa taiteen kanssa? Kuinka kehtasit? Eikö se ole kuulu homo-sosiaalisuudestaan!

– On kyllä! Tämä on juuri se uusi homo- eli mies-suuntaus, joka on löylytty läpi taiteessa. Olemme siitä oikein ylpeitä!

– Mitä tuokin nyt tarkoittaa?

– Noo, sitä varten täytyy käsittää tämä sauna-tila, joka on taiteen perusta ja oppimistila, siinä on tietysti löylyhuone, pesuhuone ja porstua.

– En tajua! Miten taiteen saa muka mahtumaan kaikkeen tähän tilaan?

– Eihän se vaikeaa ole. Odota nyt, laitan tämän fillarin, joka ei siis ole mikään taiteelta saatu fillari tai taksi, vaan ihan ikiomani, tähän seinän viereen ja emanuoin.

– Emanuoit?

– Jep, ennen olin pelkkä tila-aika-amanuenssi, enkä voinut toteuttaa itseäni, mutta nyt kun olen taiteen tsuppari, suorastaan emanuoin – kuten kiuas, käsitäthän? Häh häh. No siis, kaikki taiteilu hoituu sauna-tilassa hienosti, ei tarvita mitään muuta. Jos kestää sauna-tilanteen, asia on sillä selvä. Vaikkeihan se silloin enää selvä ole, heh heh, tajuathan?

– Heh heh, heh heh. Vitsi vitsi. No miten taiteessa läpäistään sauna-tilanne?

– Ensin on saunan eteinen, jossa riisuudutaan ja joskus pukeudutaankin. Se on samalla kokeellinen teatteritila. Riisuutuminen on siinä aivan vapaata, siinä pääsevät kaikki halukkaat näyttämään kyykkyjään. Löylytilassa on sitten se hyvä puoli taiteen kannalta, että siellä pärjäävät vain kestävät jätkät, mutta heikotkin saavat olla mukana, saunamaijojen kanssa. Ei me heikkojakaan sorsita taiteessa.

– Entä naiset? Kuinka käy naisten taiteessa?

– Joskus taiteessa on naisten sauna. Ei me ny viitsitä naisista juuri numeroo tehdä. Jotkut tykkäävät riisuutumis-performansseista.

– Entä sitten ne, jotka eivät riisuudu ja kyykkyä, ja joiden kunto ei kestä, nuo anti-homososiaaliset, miten heille käy taiteessa?

– Ne viedään tietenkin saunan taakse, sinne ne joutavat. Saunan takana on niitten paikka.

– Mutta tsuppari, hyvänen aika. Mitenkäs sinä sitten läpäisit sen taiteen sauna-tilan?

– Mulla on kova kunto ja muu hoituu kielen käytöllä, kielen käytöllä. Kielelläpä hyvinkin. Kieli nyt on vähän vinksallaan, mutta eihän sitä kukaan huomaa, kun se on taiteen kieltä. Taiteen puhtaassa pesutilassa se puhdistuu ja uudistuu ihmeesti. Se onkin parasta kaikesta. Kun taiteessa ensin riisutaan ja löylytään ja vielä pestään saippualla suu, niin kyllä siinä tsupparinkin kelpaa.

– Hyi olkoon, riittää jo, onko sinulla mitään suunnitelmia, mihin olet matkalla seuraavaksi?

– Onhan näitä suunnitelmia. Luonnollinen jatko tälle taiteen sauna-tila-aika-kontinuumille, josta muuten aion tehdä piakkoin väitöskirjan, on tietysti urheilu, jossa lempilajini on paini. Painihan on taiteen luonnollinen jatko ruumiinkulttuurin alalla. Yhteistä niissä on homososiaalisuus, painissa täytyy kestää fyysistä lähikontaktia ja mielellään uskaltaa riisuutua niinkuin taiteessakin. Ja kova kunto täytyy olla, vain kestävät jätkät pärjäävät. Uusi muoto on mutapaini, siihen tulee tasa-arvon vuoksi naisia ja muita naismaisia tyyppejä kuten taiteen tutkijoita. Olenkin tässä matkalla opetusministeriöön.

– Katsos poikaa, onpas tsupparilla vauhtia! Mitä sinä teet ministeriössä?

– Vien terveisiä taiteelta. Taiteen sauna-seura tarvitsee rahaa taiteen ylläpitoon, muutenhan se lahoaa pystyyn, läpimätähän se alkaa olla, se on yleisesti tunnettu asia. Mutta rahalla tukkii reikiä ja muitakin läpiä sopivasti. Halpaa lystiähän tämä silti on. Ei tarvita muuta kuin yksi sauna ja kaikki mikä on taiteessa, mahtuu siihen, yksi mies hoitaa sen sauna-seuran valuttamana, tsupparin kera. Kestävä jätkä se on, suuri ja homososiaalinen! Kulttuuriministeriössä aion edistää pyyteettömästi taiteen asiaa. Minulla onkin hallussa sekä taiteen sauna-tila-kulttuuri että ruumiinkulttuuri. Olen älykkäästi yhdistänyt taiteen ja urheilun, molemmat jalot kulttuurin alat, tuossa taiteilijoiden painihommelissa, joka pidettiin muutama vuosi sitten suurella menestyksellä, joten kulttuuriministeriössä ollaan varmasti kiinnostuneita niistä terveisistä, joita taiteesta sinne vien.

– Onnea nyt vaan matkaan tsuppari. Sitähän sinä tarvitset myöskin.