Pääkirjoitus: Vaihtoehtotaidetta eilen ja tänään

Vaihtoehtotaidetta eilen ja tänään

19.2. 2004

Vaasankatu 20:ssa toimiva Jiri Gellerin vetämä ROR (Revolutions on Request) ei manifestinsa mukaan välitä vähääkään siitä, mitä ‘hienot taidepiirit’ ajattelevat, tärkeintä on edistää omaa ideologiaa – ja että porukalla on hauskaa. Samassa korttelissa, joka on nykyään punaisten lyhtyjen aluetta, toimii myös galleria Majakka Harjukadulla. Majakan osuuskunta haluaa luoda eheyttävää taidetta, galleria loistaakin hiljaista valoa rappeutuneessa ex-työläiskaupungiosassa. Näissä gallerioissa vieraillessaan kuulee hämmästyttävän usein sanan “unelma”. Fleminginkatu 9 Aurinkogallerian Kiban unelmana on antaa taiteen avulla mahdollisuuksia köyhien lapsille.

On varhaista sanoa mitään uusein vaihtoehto gallerioiden tulevaisuudesta. 30 vuotta sitten Huvilakadun Cheap Thrills galleriassa toiminut Elonkorjaajat ryhmä piti sen sijaan juhlanäyttelynsä vuoden vaihteessa Helsingin Taidehallissa. Mustekala.info tarjoilee neljä erilaista arviota näyttelystä, joka jäi mediassa aivan liian vähälle huomiolle.Maria Laukan kirjoitus ‘Luulin tuntevani Elonkorjaajat’ on ainut laatuaan, osallistuihan Laukka itsekin lähestulkoon ainoana naisena Halvat huvit ryhmän toimintaan. Kuvataideopettaja Heikki Kastemaa (‘Edelläkävijöitä ja aikalaisia’) ja kuvataiteilija Kaarina Valkama (‘Homo Ludens’) arvioivat Elonkorjaajien varhaista aluevaltausta käsitteellisen taiteen saralla. Kirjoitukset ovat Sarv:n tammikuisen kirjoittajaklinikan satoa.

Kuvataiteilija Elina Saloranta arvioi kirjoituksessaan ‘Vakava tomaatti’ Rakel Liehun vuonna 2003 julkaistua Helene-romaania. Romaani dekonstruoi myyttisen kertomuksen taiteilijasta kirjoitustavalla, joka Salorannan mukaan muistuttaa naisellista juttelua. Helene on taideteos, joka tarjoaa samanaikaisesesti monta kuvaa aiheestaan. Se on vaihtoehto pönäköille elämäkerroille, jotka pyrkivät kilpaa sulkemaan Schjerfbeckin yhteen oikeaan kuvaan.

Ennakkotietona mainittakoon, että Mustekala.info alkaa piakkoin jalkaista mikrohistoriaa 90-luvun taidemaailmasta. ‘Meidän 90-lukumme’ perustuu kahden eri-ikäisen toimijan autenttisiin ja paikallisiin muistikuviin. Keitä muistelijat ovat, sitä Mustekala ei vielä paljasta, mutta muistelmat koskevat koko taidekenttää. Pysykääpä saitilla .