KINETIC GRAFFITI – LIIKUTELTAVAA SEINÄMAALAUSTA

Jarkko Vikberg

EASA (European Architecture Students Assembly) on vuosittain eri maissa järjestettävä arkkitehtiopiskelijoiden arkkitehtuurifestivaali. Heinäkuussa 2012 EASA toi Helsingin Suvilahteen 500 arkkitehtiopiskelija yli 42 maasta ja 240 arkkitehtuurikoulusta ympäri Eurooppaa. Helsingin EASA -tapahtuman teemana oli Wastelands.

Intensiivinen, kahden viikon tapahtuma keskittyi maailman takapihojen, joutomaiden ja hukkatilojen nykytilaan sekä niiden mahdollisuuksiin. Ohjelmassa oli mukana seminaareja, verkostoitumistapahtumia ja työpajoja, joissa osallistujat tuottivat erilaisilla lähestymistavoilla projekteja Wastelands (joutomaat) -teemaa tulkiten.

”Kinetic Graffiti” -työpaja keskittyi jokapäiväiseen liikkumiseemme liittyviin hukka-alueisiin. Työpajan tarkoituksena oli kiinnittää osallistujien huomio reittejämme rajaaviin aitoihin, seiniin ja reuna-alueisiin. Nämä jäävät usein vaille luonnetta ja ovat yleensä ei kiinnostavaa ”ei kenenkään”-maata. Poimimalla esiin ympäröivän maiseman kiinnostavia piirteitä tai luomalla kokonaan uutta, kaupunkikuvaa virkistäviä yksityiskohtia, on mahdollisuus luoda miellyttävämpää kaupunkikuvaa. Työpajassa käsiteltiin myös mahdollisuutta säilyttää yhteisessä muistissamme kaupunkimiljöötämme muokanneita piirteitä.

Kinetic Graffiti

Työpajan vetäjät kuvataiteilija Ilari Hautamäki, valosuunnittelija William Iles ja maisema-arkkitehti yo Jarkko Vikberg lähestyivät teemaa seinämaalaustaidetta ja lastenkirjoista tuttua scanimaatio tekniikkaa yhdistämällä. Scanimaatio pohjautuu samaan periaatteeseen kuin ensimmäiset kokeilut liikkuvalla kuvalla yli vuosisata sitten. Scanimaatiossa osiin pilkottu kuva piilotetaan osittain kuvan eteen sijoitettavalla viivoituksella, jolloin taustalla näkyvästä kuvasta on esillä kerrallaan vain viivojen väliin jäävät kapeat sektorit. Liikuttamalla joko kuvaa tai viivoitusta, paljastuu taustakuvasta seuraava segmentti kerrallaan ja tämä luo optisen illuusion liikkeestä.

Työpajan 12 osallistujaa Georgiasta, Itävallasta, Latviasta, Moldovasta, Saksasta, Valko-Venäjältä, Venäjältä ja Virosta suunnittelivat, maalasivat, rakensivat ja pystyttivät Jätkäsaareen NCCn työmaa-aitaan noin 15 metriä pitkän kineettisen teoksen.

Työpajan vetäjät eivät halunneet määrätä miten ja mitä täytyy tehdä. Tarkoitus oli opettaa scanimaation perustekniikka ja rohkaista osallistujat tutkimaan ja näkemään ympäristö leikkisämmin. Tärkeää oli myös saada muualta tulevat opiskelijat tarttumaan työvälineisiin ja ymmärtämään mitä ja miten asiat rakentuvat ja mitä se vaatii.

”Suomessa teemme kouluissa töitä myös verstailla oppiaksemme materiaalin ja työkalut, mutta ulkomaisissa kouluissa opetus on usein teoreettisempaa ja työstetään korkeintaan pienoismalleja. Tämä siis varsinkin arkkitehtikouluissa”, Vikberg sanoo.

Alussa osallistujat vaikuttivat ylivarovaisilta. He arastelivat ideoiden esittämistä eivätkä ehkä täysin käsittäneet miten lyhyt aika kaksi viikkoa todellisuudessa on. Rakentaminen ja maalaaminen vie aikaa, joten päätökset oli tehtävä nopeasti. Lopulta yhdistelemällä muutama vetäjien mielestä aikataulullisesti toteutettava idea, ryhmälle pystyttiin jakamaan työtehtävät.

Työpajassa ratkottiin mielenkiintoisesti sekä rakenteellisia, valo-opillisia että väri- ja kuvasommittelullisia kysymyksiä. Opiskelijoita rohkaistiin myös haastamaan toistensa mielipiteitä. ”Välillä huomasimme heissä liiallista ’”auktoriteetin kunnioitusta”, Hautamäki kertoo. ”Meidän tutoreittemme ohjeistukset ja vinkit otettiin kirjaimellisesti, vaikka tarkoituksena oli vain avata ongelmanratkaisussa syntyneitä umpisolmuja. Ehkä heidän kotikouluissaan opettajan neuvo on enemmän laki, täällä se koetaan mieluummin viimeiseksi vaihtoehdoksi”.

”Ilmapiiri ja henki koko tapahtumassa oli loistava. Viimeisen päivän läksiäisjuhlissa vaihdettiin tiuhaan yhteystietoja ja jätettiin haikeita jäähyväisiä.”, Iles muistelee. ”Oli mahtavaa olla mukana sangen suuressa ja ainutlaatuisessa tapahtumassa, joka järjestetään amatööripohjalta. On uskomattoman hienoa nähdä mitä kaikkea ennakkoluulottomalla suhtautumisella ja pähkähulluja ideoita seuraamalla voidaan saada aikaan.”

Kymmenen päivän työskentelyn tuloksena syntynyt teos on nähtävissä Jätkäsaaressa osoitteessa Tyynenmerenkatu 8, sijoitettuna NCC työmaa aitaan. Teos on irrotettavissa mutta pysynee nähtävillä ainakin työmaan rakentamisen ajan.

Kinetic Graffiti
Tyynenmerenkatu 8

Tekijät:
Amanda C?l?te, Merilin Kaup, Lado Khudjadze, Lena Kriwanek, Anna Maslowa, Anastezia Mleko, Pavel Nishchanka, Inna Saraeva, Andrea Sluka, Lisa Weinsberger, Masha Virshich, Samantha Vuk,

Työpajan vetäjät:
kuvataiteilija Ilari Hautamäki
valosuunnittelija William Iles
maisema-arkkitehti yo Jarkko Vikberg

Materiaalit:
NCC-yhtiöt

Linkkejä:

Wastelands

European Architecture Students Assembly

Wastelandsissa luodaan joutomaista uutta kaupunkia