MATKALLA EUROOPPALAISTEN KAUPUNKIEN GALLERIOISSA

17.8.2009 Tarja Rannisto

Contemporary Europe: Art Guide to Europe

Mikä on elävin galleria? Mitä galleriaa ei missään tapauksessa saa missata kyseisessä kaupungissa ollessaan? Mitkä taidemarkkinat esittävät kaikista ajankohtaisinta taidetta? Mitkä yksityiset kokoelmat ovat taidemaailman eturivillä? Keiden kuraattorien kokoamat näyttelyt ovat erityisen kiinnostavia?

Eurooppalainen taiteen asiantuntija Mark Gordon on kirjoittanut kattavan taideoppaan. Kesällä 2009 ilmestynyt teos Contemporary Europe: Art Guide to Europe on enemmän kuin pelkkä luettelo Euroopan taideinstituutioista, vaikka toki 368-sivuisessa painotuotteessa galleriat esitelläänkin osoitteineen ja pysyvine teemoineen.

Mitkä instituutiot ovat eurooppalaisen nykytaiteen terällä?
Gordon on koonnut 41eurooppalaisen maan kiinnostavimmat taidegalleriat ja –instituutiot yksien kansien väliin. Euroopassa matkaavalle opas on ainutlaatuinen, sillä miten muuten löydät esimerkiksi Montenegron tai Albanian tyyppisistä periferioista nykytaiteen helmiä esittelevät galleriat? Suomesta mukaan ovat päässeet Helsinki Kiasma-kuvan kanssa, Turku, Espoo ja Pori, jotka esitetään yhden aukeaman pituisena katselmuksena.
Opas on ajanmukainen ja keskittyy antamaan lyhyen ja helposti luettavan synopsiksen Euroopan taiteen huipuista. Teos on suunnattu sekä taiteen ”sisäpiiriläisille” että satunnaisille noviiseille.

Pehmeäkantisen oppaan sisältö on jaettu kolmeen osaan: Countries and Cities – Special Sections – Indexes. Ensimmäinen esittelee maiden tärkeimpien “taidekaupunkien” taiteen kohtaamispaikat satunnaisin valokuvin. Toisesta osasta löytyy taidemarkkinat, erityisnäyttelyt ja huutokaupat. Tulevista projekteista, taidekirjakaupoista, -kouluista on infoa, kuten myös taidelehtien nettiosoitteita. The Printed Word & Media: Magazines / Publishers / Blogs and Web – luettelointi web-osoitteineen on ainakin itseäni kiinnostava kohta.

Kurkistus Euroopan taide-elämään syvenee edelleen kotonakin istuessa

Se, mikä oppaassa on erityisen virkistävää on, että teos tekee tunnetuksi myös pienemmät ja ei-niin-helposti-löydettävät galleriat. Pariisin Centre Pompidou ja muutama kaikkien tuntema museo ovat kyllä mukana, mutta 16 joukkoon mahtuu toki kiinnostavia tuntemattomampiakin gallerioita. Esimerkiksi arkkitehtuuriin ja urbaaniin suunnitteluun keskittyneeseen Le Pavillon de l’Arsenaliin taidan suunnata ensi kesän Euroopan turneellani.

Ukrainaan en usko lähiaikoina matkustavani, mutta kiinnostavaa on silti tietää Pinchuk Art Centeristä. Oppaan mukaan Kievin nykytaidetta hallitsee oligarkki ja suurluokan kansainvälinen taidekerääjä Victor Pinchuk, jonka nimissä oleva taidemuseo avattiin 2006 Kievin keskustaan. Pinchukin kokoelman sanotaan olevan yksi maailman vaikuttavimpia viime vuosina kasvaneita nykytaiteen yksityiskokoelmia.
Teoksen lopussa on maakartat sekä galleriat aakkosellisessa järjestyksessä.

Teos on englanninkielinen ja tilattavissa esim. verkkokirjakaupoista: Mark Gordon: Contemporary Europe: Art Guide to Europe

Kustantajan tiedot:
Hatje Cantz
Hatje Cantz Verlag GmbH & Co. KG
Zeppelinstraße 32, 73760 Ostfildern