Pääkirjoitus elokuu 09 Irmeli Hautamäki
Urbaani tarkoittaa kaupunkilaista, mutta myös sivistynyttä ja hienostunutta. Olen parhaillaan lukemassa Haruki Murakamin romaania Kafka on the Shore, Kafka rannalla ja miettinyt sen kaupunkilaista hienostuneisuutta. Murakamin tyyli on niin tavattoman kohteliasta että lukija ei edes huomaa, miten outoja tarinoita hän itse asiassa kertoo. Huvittavimmin tämä tulee esiin Nakatassa, kehitysvammaisessa miehessä, joka metsästää kaupungissa kadonneita kissoja. Nakata on tyhmä, mutta hän pystyy kommunikoimaan kissojen kanssa. Ikivanha sivistys näkyy Nakatan ja Mimi –kissan keskustelussa, joka on viisas ja toista kunnioittava. Urbaanius tarkoittaa toisen arvostamista, olipa tämä sitten vaikka kissa.
Urbaani ihminen vie sivistyneisyytensä mukanaan minne hän meneekin. Nuori Kafka on ottanut pitkät Tokiosta ja matkustanut 11 tuntia bussilla Japanin kaukaisimpaan kolkkaan. Hän on pulassa, mutta urbaanit koodit auttavat häntä selviytymään. Ihminen vie myös sivistymättömyytensä mukanaan kaikkialle. Ihmisestä ei tule urbaania, vaikka hän muuttaisi mihin metropoliin, jos sivistys puuttuu.
Tässä Mustekalan numerossa tarkastellaan perustasolla joitakin kaupunkielämän piirteitä. Skaala ulottuu San Franciscosta Jyväskylään ja Tallinnaan asti. Mustekalan tallinnalainen sisarlehti Artishok esittäytyy Maaren Ektermanin ja Carl-Dag Ligen kirjoituksessa. Artishok on juuri julkaissut Mustekalaa koskevan englanninkielisen artikkelin, (vaikka otsikko onkin viroa ‘Pohjanaabrise kaheksajalg’). ( Artishok blog) Nomadisuus ja avantgarde kuuluvat urbaaniin. Mustekalan toimitusneuvoston jäsen Kari Yli-Annala esittelee uutta Kokeellisten taiteiden Nomadista Akatemiaa.