Helsinki liikkeessä – Zodiak valloitaa kaupunkitilan

Helsinki liikkeessä on koreografian, liikkeen ja merkityksellisten paikkojen vuorovaikutusta tutkiva tanssitaiteen projekti. Koreografit Anu Rajala, Jaakko Simola ja Jenni Koistinen sekä elokuvataiteilija Sanni Priha ovat vuoden ajan keränneet havaintoja kotikaupungistaan liikkumalla, videokuvaamalla ja kirjoittamalla. He jakavat nyt kokemuksensa kaupunkilaisten kanssa.

Projektin tärkeänä tavoitteena on tuoda erilaiset tilan ajattelijat, kokijat ja tekijät saman paikan äärelle. Näyttely rakentuu Sanni Prihan Helsinki liikkeessä –dokumenttielokuvasta, projektin blogista ja kirjallisuudesta. Lisäksi yksi seinä on varattu tyhjille Helsinki-postikorteille, joihin kävijät voivat piirtää omaa kaupunkiaan ja kirjoittaa terveisensä. Lasipalatsin edustalla katutilassa taas nähdään välittömästi tapahtuvaa koreografiaa, tanssijavieraina mm. Harri Kuorelahti, Maria Nurmela, Sari Palmgren, Jukka Ristolainen, Liisa Risu, Leena Rouhiainen, Virva Talonen ja Paula Tuovinen. Nuori Helsinki –päivinä näyttelyyn tulee lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rakentama näkemys Helsingin muuttuvista kaupunkitiloista. Projektin yhteistyökumppaneina ovat myös mm. Sibelius-lukion tanssilinja ja Uudenmaan CP-yhdistyksen tanssikerho.

Projektin koreografit Anu Rajala, Jaakko Simola ja Jenni Koistinen kuuluvat Zodiakin koreografikollektiiviin Z-scoreen ja siitä muotoutuneeseen, sosiaalisen koreografian lähtökohdista työskentelevään UNIT-ryhmään.

HELSINKI LIIKKEESSÄ -TAPAHTUMAN OHJELMA 1.10. – 18.10.2009
Lasipalatsin näyttelytila (Mannerheimintie 22–24)
Helsinki liikkeessä -näyttely avoinna ti-su klo 12-18

HELSINKI LIIKKEESSÄ -DOKUMENTTI
Dokumentaarinen elokuva ihmisen ja kaupungin, havainnoinnin ja liikkeen välisistä vuorovaikutuksista.
”Vuoden 2009 ajan tutustuimme Helsinkiin uudestaan ja ensimmäistä kertaa vaistonvaraisesti valittujen paikkojen johdatellessa meitä näkemään, kuulemaan, tunnustelemaan, liikkumaan ja kuvaamaan kaupungin ja siinä läsnä olevan ihmisen tilaa. Paikat ja niissä dokumentoidut koreografiat kertovat samanaikaisesti tämänhetkisestä kotikaupungistamme, sen kokemisesta ja tuon kokemuksen välittämisestä.”

Konsepti: Helsinki liikkeessä -työryhmä
Kuvaus ja leikkaus: Sanni Priha
Äänisuunnittelu: Pasi Siitonen

NÄYTTELYYN LIITTYVÄT TAPAHTUMAT:

VÄLITÖNTÄ KOREOGRAFIAA KAUPUNKITILASSA
Helsinki liikkeessä -työryhmä tekee kutsuttujen vieraidensa kanssa Lasipalatsin edustalle rajattuun katutilaan lyhyitä koreografioita, jotka syntyvät välittömästi hetkessä tilaa havainnoimalla. Päivittäin vaihtuvat vieraat edustavat tanssien kaupunkilaisia, joilla kullakin on omakohtainen suhteensa Helsingin tuttuihin, muuttuviin ja yllättäviin paikkoihin. Anu Rajalan, Jaakko Simolan ja Jenni Koistisen vieraina ovat mm. Harri Kuorelahti, Maria Nurmela, Sari Palmgren, Jukka Ristolainen, Liisa Risu, Leena Rouhiainen, Virva Talonen ja Paula Tuovinen. Projektin yhteistyökumppaneina ovat myös mm. Sibelius-lukion tanssilinja ja Uudemaan CP-yhdistyksen tanssikerho. Tapahtuma ei toteudu rankkasateessa. Tapahtuman kesto on noin 1 tunti.

Aikataulu:
1.10. klo 18
2.10. klo 16
4.10. klo 12
6.10. klo 13
7.10. klo 15
8.10. klo 17
9.10. klo 16
10.10. klo 15
13.10. klo 17
15.10. klo 17
16.10. klo 16
17.10. klo 15

ASIANTUNTIJAN PUHEENVUORO
Kolme suomalaista oman alansa huippuasiantuntijaa avaa puheenvuoroissaan näkökulmia tilaan ja paikkaan kertoen myös omakohtaisesta suhteestaan Helsinkiin. Tapahtuman kotoiseen näyttelytilaan on mukava tulla jakamaan erilaisia kokemuksia omasta ympäristöstä. Vapaa pääsy, paikkoja rajoitetusti!

Aikataulu:
8.10. klo 18 Arkkitehti Juhani Pallasmaa
13.10. klo 18 Elokuvataiteen professori Kanerva Cederström
15.10. klo 18 Estetiikan professori Arto Haapala

NUORI HELSINKI
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki rakentaa näyttelytilaan Helsinki-installaation, joka on avoinna kaksi lauantaita. Siinä Lasipalatsin alue muuntuu pienoismalleiksi ja tutuissa rakennuksissa on hipaus fantasiaa. Välitöntä koreografiaa kaupunkitilassa on silloin myös täynnä nuorta energiaa Sibelius-lukion tanssilinjan voimin.

Aikataulu:
10.10. ja 17.10.
Näyttely avoinna klo 12-18
Tanssivierailut klo 15

HELSINKI LIIKKEESSÄ -TYÖPAJAT
Osana Zodiak – Uuden tanssin keskuksen yleisötyötä, Helsinki liikkeessä -työryhmä vetää työpajoja nimeltään Tutkimusmatkoja kaupunkiin. Tutkimusmatkoilla etsitään virkistäviä näkökulmia oman arkiympäristön ajatteluun ja työstetään omaa suhdetta Helsinkiin kaupunkina. Luvassa kokemuksia urbaanissa liikkeessä, muuttuvilla rakennuspaikoilla ja huomaamatta jääneillä reuna-alueilla!

Ilmoittautuminen jo 21.9. mennessä: jenni.sainio@zodiak.fi !

Lisätietoja Helsinki liikkeessä -tapahtumasta: http://hkiliikkeessa.blogspot.com ja www.zodiak.fi
Liity tapahtuman Facebook-sivuille: http://www.facebook.com/home.php?#/event.php?eid=134572573665&ref=nf