IC-98 on Suomen edustaja Venetsian taidebiennaalissa 2015

Visuaalisen taiteen keskus Frame tiedottaa
23.1.2014

IC-98 on Suomen edustaja Venetsian taidebiennaalissa 2015

Taiteilijakaksikko IC-98 edustaa Suomea vuoden 2015 Venetsian biennaalissa. Taiteilijavalinnasta vastasi Framen ohjelmapäällikkö, kuraattori, FT Taru Elfving. Järjestyksessään 56. Venetsian biennaali on avoinna 9.5.–22.11.2015.

IC-98-taiteilijanimen takana ovat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974). Vuonna 1998 perustetun IC-98:n teokset ovat usein tutkimusta, piirustusta ja animaatiota yhdistäviä installaatioita ja julkaisuja. Äärimmilleen tiivistetty ilmaisukieli ja tunnistettava visuaalinen maailma luovat teoksissa monitasoisia siltoja materiaalisen ja myyttisen, yksilön ja kollektiivin, luonnon ja kulttuurin välille. Tuotannon läpäisee taiteilijoiden kiinnostus ruumiinpolitiikkaan, sosiaalisiin ja arkkitehtonisiin rakennelmiin, harhaoppeihin ja puhtaisiin ajatusjärjestelmiin, sekä historian läsnäoloon arjessa.

IC-98 on ehdolla tämänvuotisen Ars Fennica -taidepalkinnon saajaksi, minkä yhteydessä heidän töitään nähdään Kiasmassa 6. helmikuuta avautuvassa näyttelyssä. Taiteilijakaksikon seuraava yksityisnäyttely avautuu 30. tammikuuta Conde Duque -taidekeskuksessa Madridissa. IC-98:n töitä on esillä myös ARCOmadrid-taidemessuilla 19.–23. helmikuuta 2014.

”Valintaan vaikuttivat taiteilijoiden vakuuttava pitkäjänteinen taiteellinen työskentely sekä kansainvälisesti ajankohtainen ja korkeatasoinen tuotanto. Kuratoriaalinen tavoitteeni on tarjota taiteilijoille mahdollisuus toteuttaa biennaalissa uusi, paikkasidonnainen teos. IC-98:n tuotannon ytimessä kulkevat yhteiskunnallis-filosofiset teemat saavat Venetsian biennaalista rikkaan heijastuspinnan”, kertoo näyttelyn kuraattori Taru Elfving.

Teos toteutetaan Alvar Aallon vuonna 1956 valmistuneeseen Suomen paviljonkiin Giardinin näyttelypuistossa.

”Olemme ylpeitä saadessamme esitellä kansainvälisen läpimurron kynnyksellä olevan taiteilijakaksikon tällä ehkäpä maailman merkittävimmällä taidefoorumilla. Suomen edustuksesta vastaaminen Venetsian biennaalissa on Framelle mieluinen tehtävä”, sanoo näyttelyn komissaari, Framen johtaja Raija Koli.