Kansallinen Kulttuurikuntopäivä 28.1.2011

Kansallinen Kulttuurikuntopäivä tarjoaa yli 60 matalan kynnyksen tapahtumaa

Kansallinen Kulttuurikuntopäivä järjestetään kolmatta kertaa perjantaina 28.1.2011. Mukana on jo yli 60 helposti lähestyttävää tapahtumaa 27 eri paikkakunnalla: esimerkiksi taideiskuja linja-autoihin, Kulttuurikunto-opastuksia museoihin, ulkoilmaelokuvia pakkasen keskellä, kurkistuksia teatterien avoimiin harjoituksiin sekä edullisempia sisäänpääsyjä lukuisiin tapahtumiin ja näyttelyihin. Päivää on perinteisesti vietetty myös kouluissa ja työpaikoilla teemalla ”Keskeytä kulttuurilla!”

Kulttuuritoimijat, koulut ja yritykset voivat ilmoittaa tapahtumansa mukaan koko tammikuun ajan: lisätietoa löytyy viestin lopusta.

Kulttuurikuntopäivänä tehdään erityisestä tavallista ja tavallisesta erityistä. Tarkoituksena on tuoda kulttuuri näkyviin siellä, missä sitä ei usein näe ja tavoilla, joilla sitä ei tavallisesti tehdä. Kulttuurikuntopäivä on kuin Taiteiden yö, joka tapahtuu aamusta iltaan: työpaikoilla, kouluissa, kauppakeskuksissa ja kulkuvälineissä. Kulttuurikuntoilla voi myös kotona: arkeaan voi piristää valitsemalla esimerkiksi omista tottumuksista poikkeavan kirjan, albumin, elokuvan tai televisio-ohjelman.

Haasta itsesi kulauttamalla kulttuuria

Myös Kulttuurikunnon kumppanit haastavat tottumuksensa: kulttuuritoimijat ympäri Suomen ovat räätälöineet Kulttuurikuntopäivän kunniaksi helposti lähestyttävää ohjelmaa.

Kaksi yhden hinnalla, päivän erityislipulla tai jopa ilmaiseksi voi tutustua Hämeenlinnan kaupungin historialliseen museoon, Lahden kaupunginmuseoon, Salon taidemuseo Veturitalliin, turkulaiseen Sibelius-museoon, Vantaan kaupunginmuseoon sekä helsinkiläisiin Ateneumin taidemuseoon, Hotelli- ja Ravintolamuseoon, Teatterimuseoon ja Valokuvataiteen museoon.

Näytelmien avoimia harjoituksia järjestävät helsinkiläinen Q-teatteri, Joensuun kaupunginteatteri, Savonlinnan teatteri sekä tamperelainen Teatteri Siperia.

Kulttuurikuntopäivän teemaopastuksia tarjoavat Järvenpään taidemuseo, Lapinlahden taidemuseo, Lapin maakuntamuseo Rovaniemellä, turkulaiset Aboa Vetus & Ars Nova -museo ja Turun linna sekä Suomen kansallismuseo ja Tekniikan museo Helsingissä.

Erityistarjouksilla tai kaksi yhden hinnalla voi nauttia elävästä kulttuurista Jyväskylän, Kotkan, Lahden tai Vaasan kaupunginteattereissa sekä Suomen Kansallisoopperassa ja Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä.

Kunniamaininnan ansaitsevat tänä vuonna Rauman ja Seinäjoen kaupungit. Raumalla päivän erityisohjelmaa tarjoavat kaikkiaan neljä eri toimijaa. Seinäjoella järjestetään Kulttuuriperjantai, jonka aikana kaupunkilaisilla on mahdollisuus kohdata kulttuurin makupaloja paikoissa, joissa sitä voisi vähiten odottaa: esimerkiksi linja-autossa tai uimahallissa.

Kymmenvuotissyntymäpäiviään viettävä helsinkiläinen dokumenttielokuvafestivaali DocPoint on valinnut ohjelmistostaan kulttuurikuntoilijoille kolme eri vaikeustason elokuvasuositusta. Lisäksi asiantuntevat leffatohtorit antavat parantavia elokuvavinkkejä eri tarpeisiin elokuvateatteri Bio Rexissä.

Lisäksi Kulttuurikuntopäivä tarjoaa muun muassa taideiskuja julkisiin tiloihin Jyväskylässä, kurkistuksen lastenkirjallisuuteen Lahdessa, ekaluokkalaisten kollektiivisen ääniteoksen Porissa, maailmanmusiikkia Rovaniemellä, kierroksen konserttitalon taiteilijatiloihin Turussa sekä animaatioelokuvia ja valotaidetta ulkoilmassa Ylöjärvellä.

Tutustu Kulttuurikuntopäivän koko ohjelmistoon Kulttuurikunnon sivuilla:
kulttuurikunto.yle.fi/kulttuurikuntopaiva-0?1

Vietä päivää porukalla

Kulttuurikuntopäivän voivat huomioida myös työpaikat, sosiaali- ja terveysalan toimijat, oppilaitokset sekä eri alojen yhdistykset ja järjestöt opiskelijajärjestöt.

Kulttuurikunnon kumppaneista Eläkeliiton eri yhdistykset ovat kertoneet viettävänsä Kulttuurikuntopäivää: Helsingissä vieraillaan Hakasalmen huvilan Asfalttia ja auringonkukkia -valokuvanäyttelyssä, Hyvinkäällä tutustutaan musiikkiopiston tarjontaan ja Rääkkylässä perehdytään Kalevalan teemoista versoneeseen taiteeseen. Kuopiossa Ortodoksinen kirkkomuseo keskittyy työhyvinvoinnin edistämiseen ja tarjoaa kulttuurin parissa työskenteleville yhteistyökumppaneilleen rentoutumishetken diakehystyöpajan merkeissä. Pieni Suomalainen Balettiseurue huolehtii pienistä koululaisista vierailemalla kummikoulussaan Lahdessa.

Kulttuurikunto ottaa mielellään vastaan Kulttuurikuntopäivän sisältöjä ja yhteistyöideoita myös edellä mainitun kaltaisilta toimijoilta.

Haasta mukaan ystävä, kollega tai kilpailija

Haasta ystävä tai tuttava, sisaryritys tai kilpailija tai vaikkapa oman paikkakunnan taidelaitos kulttuurikuntoilemaan Kulttuurikunnon sivuilta löytyvän haasteen avulla:
http://kulttuurikunto.yle.fi/haasteet

Ilmoittamalla Kulttuurikunnolle kuntoilijoiden määrän voi osallistua kilpailuun, jossa
aktiivisin paikkakunta palkitaan kunniakirjalla vuoden Kulttuurikuntopaikkakuntana ja sille annetaan vuoden ajan erityistä näkyvyyttä hankkeen sivuilla.

Tapahtumat ovat tervetulleita ohjelmistoon

Kulttuurikuntopäivän tapahtumat ovat päivää varten räätälöityjä sisältöjä tai normaaliohjelmiston tapahtumia, joissa on jotain pientä ekstraa. Yritykset voivat palkata päivystävän taiteilijan päiväksi, kirjakaupat ja kirjastot järjestää lukumaratoneja ja koulut pitää taidetaukoja. Kulttuuritoimijat, koulut, yritykset ja muut toimijat voivat ilmoittaa tapahtumansa mukaan koko tammikuun ajan.

Lue Kulttuurikunnon sivuilta, millaiset sisällöt ohjelmistoksi hyväksytään: http://kulttuurikunto.yle.fi/kulttuurikuntopaivan-vinkit-2011

Mukaan pääsee Kulttuurikuntopäivään asti ilmoittamalla tapahtuman Kulttuurikunnon tapahtumakalenteriin: http://kulttuurikunto.yle.fi/tapahtumat

Koulut, yritykset ja muut toimijat voivat ilmoittaa tapahtumansa suoraan osoitteella anna (at) pinkeminence.fi.

*****

KULTTUURIKUNTO – HANKI parempi elämä

Kulttuurikunto haastaa niin passiiviset kuin aktiivisetkin kulttuurin käyttäjät testaamaan uusia lajeja ja omia kykyjään. Palkintona on entistä parempi elämä, sillä kulttuurin runsas ja aktiivinen harrastaminen antaa tutkitusti enemmän ja parempia elinvuosia. Kulttuurikunto on Yleisradion, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin yhteishanke.

*****

http://kulttuurikunto.fi
http://kulturkondis.fi

Kulttuurikunto Facebookissa: http://www.facebook.com/kulttuurikunto

Lisätiedot:
Anna Kari, Pink Eminence, p. 040-717 8185, anna (at) pinkeminence.fi (Kulttuurikunto suomeksi)
Mats Wägar, Kulturkondis, p. 040 190 9063, mats.wagar (at) yle.fi (Kulturkondis på svenska)