Professori Jan Kaila Viron taideakatemian kunniatohtoriksi

Viron taideakatemia on myöntänyt kunniatohtorin arvonimen Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteellisen tutkimuksen professori, kuvataiteilija Jan Kailalle. Arvonimi myönnettiin Viron taideakatemian satavuotisjuhlallisuuksien yhteydessä. Myöntämisen perusteena olivat Kailan merkittävät ammatilliset ansiot edustamallaan alalla ja toiminta akatemian tutkimuksen ja akateemisen toiminnan vahvistamisen hyväksi.

Kuvataiteilija Jan Kaila (s. 1957) toimii Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteellisen tutkimuksen professorina ja Ruotsin tiedeneuvoston taiteellisen tutkimuksen neuvonantajana. Hän valmistui kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2002. Kaila aloitti taiteellisen toimintansa 1980-luvun alussa dokumenttivalokuvaajana, mutta luopui myöhemmin tiukasta dokumentaarisuudesta. 1990-luvulla hän laajensi ilmaisuaan valmistamalla valokuvien lisäksi installaatioita, joihin sisältyi kuvien lisäksi tekstejä ja esineitä. Kaila tunnetaan erityisesti Porkkalan neuvostoaikaa 1944-1956 käsittelevästä teossarjastaan sekä pitkään kestäneestä yhteistyöstään vuonna 2004 92-vuotiaana kuolleen Elis Sinistön kanssa. Viime vuosina Kaila on taiteellisen tutkimuksen professorin tehtävässään toiminut aktiivisesti kansainvälisissä tutkimusverkostoissa.

Viron taideakatemia (Eesti Kunstiakadeemia) on Viron ainoa julkinen yliopistotasoinen oppilaitos, joka tarjoaa korkeakouluopetusta kuvataiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin aloilla. Akatemia perustettiin 1914 Viron taideteollisuuskoulu -nimisenä. Opiskelijoita on noin 1300.

Tiedote: Taideyliopiston Kuvataideakatemia