KUIN KARTANO MEREN RANNALLA
Vielä tämän viikon Espoon WeeGeessä galleria Aarnissa on esillä Liisa Hilasvuoren mieltä kutkuttava installaatio. Galleria Amassa Liisa Pesosen teoksia voi kuvailla sanalla ‘puhdas maalaus’. Sinnessä on meneillään WDC 12’een liittyvä esitys-taideprojekti, ja Gjutarsissa taas saa kokonaiskatsauksen Vantaan ammattitaiteilijoiden teoksiin.
Alla olevat näyttelyt päättyvät sunnuntaina 20.5. ellei toisin mainita. – Lisätietoja ja kuvia löytyy Näyttelyinfosta, nayttely.info
AARNI – LIISA HILASVUORI, ‘Mitä kuvitella saattaa’. Todella hieno tilateoskokonaisuus: Hilasvuori on rakentanut galleriaan fragmentaarisen palan kuvitteellisesta maailmasta, joka voisi olla tosi. Kuten eräs näyttelyvieras oli sitä kuulemma kuvaillut: “Tässähän on kartano meren rannalla”. Leppeät aallot lyövät hiekkarantaan, lokkiparvi liitelee rantaruovikon yllä. Ja viimeisenä yllätyksenä, valoa säteilevä avaimenreikä tyhjällä seinällä antaa vielä viitteen toisesta todellisuudesta, joka paljastuisi jos seinällä olevasta kahvasta vetäisi.
AKVART – PRIMAVERA – KEVÄT. Neljän espoolaisen akvarellistin yhteisnäyttely on syntynyt Botticellin ‘Primaveran’ innoittamana. Taiteilijoina Sirkka Aranko, Tutta Kauppila, Tarja Kleemola ja Liisa Vanhala.
AMA – LIISA PESONEN, maalauksia. Pesonen luo niukkoja, hyvin harkittuja mutta vapaasti hengittäviä ja kauniita maalauksia, joissa jokaisella siveltimen vedolla ja väripinnalla tuntuu olevan maalauksen sisäinen, äärimmäisen perusteltu tarkoituksensa. Pesonen on myös aina uskaltanut käyttää maalauksissaan tyhjää tilaa, jopa paljasta kangasta – niin että sekin tuntuu perustellulta.
FOGGA – IHMEIDEN AIKAAN. Kahdeksan kuvataiteilijan monimuotoinen näyttely sisältää maalauksia eri tekniikoilla, sekä grafiikkaa ja veistoksia.
FORUM BOX – RIIKKA PURONEN, ‘Debbie & Mick’. Hyvin käsitetaiteellinen installaatio koostuu seitsemästä veistoksesta ja videosta jossa luetellaan teosten materiaaleja.
G12 – JANNE LAINE & OUTI HEISKANEN, ‘Yhteispeli’. Graafikko Outi Heiskanen ja Heiskasen hovivedostaja, valokuvaaja ja graafikko Laine ovat tehneet yhteistyötä jo useamman näyttelyn verran. Heiskasen herkät pensastuulikansan hahmot ovat löytäneet sijansa Laineen heliogravyyritekniikalla vedostetuissa valokuvapohjaisissa maisemissa. Islannissa kuvatut maisemat yhdessä Heiskasen hahmojen kanssa synnyttävät uusia, myyttisiä tarinoita..
GJUTARS – VANTAAN TAITEILIJASEURAN KESÄNÄYTTELY. Taiteilijaseuran perinteisessä näyttelyssä on mukana maalauksia, veistoksia, valokuvia ja korutaidetta. Hyvä tilaisuus päästä näkemään vantaalaisten ammattitaiteilijoiden tuotantoa ihanan keväisessä maalaisympäristössä Gjutarsin kauniissa puuhuvilassa, pienen kävelymatkan päässä Tikkurilan asemalta!
HANASAARI – PÖYTÄ ON KATETTU, sekä LARS LEDEN.
– ‘Pöytä on katettu’ -näyttely esittelee kahdentoista ruotsalaisen keraamikon käyttökeramiikkaa, Helsingin WDC2012-vuoden kunniaksi.
– Lars Ledenin maalaukset kuvaavat valoa ja rytmiä siellä missä meri ja maa kohtaavat. Näyttelyn on tarkoitus jatkaa Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin levittämään tietoa ja ymmärrystä pohjoismaisten taiteilijoiden välillä.
Huom, näyttely päättyy jo tiistaina 15.5.
KOLMAS KERROS – RAIJA MERILÄ, ‘Havinaa’, maalauksia. Maisemia, sekä ihmishahmoja historiasta, taruista ja unista.
RANTAKASARMIN GALLERIA – MAARIA OIKARINEN, MILLA SIIM-KAASINEN, MIRKKA TIIRINEN, kolmen maalarin yksityisnäyttelyt:
– Maaria Oikarinen, ‘Tuulispää’. Voimakasväriset ja vauhdikkaat maalaukset ovat syntyneet ravistelemalla, valuttamalla sekä siveltimen ja lastan avulla.
– Milla Siim-Kaasinen, maalauksia. Figuratiiviset, herkät maalaukset ovat “ihmisen ääni ihmiselle, ihmisen maalaus toiselle ihmiselle”. Kuvien lähtökohtana on, että kukin näkee ja ymmärtää ne omista lähtökohdistaan, ilman ulkopuolista tulkintaa.
– Mirkka Tiirinen, ‘Puutarha’, maalauksia ja veistoksia. Mitä ihmiskunnasta jäisi jäljelle mahdollisen tuhon jälkeen – irrallisia fragmentteja, joita jälkipolvet tulkitsevat aivan omista lähtökohdistaan? Tiirinen on rakentanut löytämistään esineistä vitriinejä, joilla hän samalla kyseenalaistaa sen, millaista maailmankuvaa välitämme jälkipolville. Vitriinien rinnalle Tiirinen on maalannut ja piirtänyt eräänlaista omaa versiotaan kuoleman puutarhasta, sen outoine hedelmineen ja löydöksineen.
SINNE – SHAPESHIFT: ISOLATION. Shapeshift on Sinnen tuottama kolmiosainen kokonaisuus, joka on osa virallista World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa. Hanke tapahtuu kolmena eri ajanjaksona vuoden 2012 aikana.
Hankkeen tavoitteena on käydä vapaata ja kriittistä yhteiskuntakeskustelua, saattaa yhteen taiteen tekijät ja katsojat, aktivoida Helsingin asukkaita sekä tuoda nykytaide kaupungin julkiseen tilaan.
SHAPESHIFT: ISOLATION on teatteriesitys, taidenäyttely ja konsertti, joka sai ensi-iltansa 28. päivä huhtikuuta 2012. ISOLATION käsittelee tuntemattoman pelkoa ja vihamielisiä asenteita.
– Tämä pitää nähdä, jotta sen ymmärtää: www.dekristallklara.com
STOAN PARVIGALLERIA – ARJA SUNDQVIST, ‘Maan korvessa kulkevi lapsosen tie’. Sundqvist pyrkii teoksillaan välittämään niitä mielikuvia, joita itseluottamuksen ja elämänuskon puute ihmisessä itsessään herättää. Työt ovat sekatekniikalla toteutettuja diptyykkejä.
TOPELIUS – JOUKO LEMPINEN, ‘Laituri’. Maalari muistele teoksissaan oman elämänsä tunnetiloja.
VUOTALON GALLERIA – S,M,L,XL VUOSAARI. Vuosaari-teemaisen arkkitehtuurityöpajan nuorten oppilaiden mielenkiintoisia tuotoksia. Työpaja järjestettiin World Design Capital Helsinki 2012 teemavuoden innoittamana. HUOM, näyttely päättyy jo lauantaina 19.5.
Tiedot toimittanut nayttely.info -sivusto,