Suvi Härkösen täsmällinen tilataideteos hipoo täydellisyyttä – Robotit eivät uneksi (GalleriaKONE)

Teksti: Maaria Niemi 16.2.2016
Video ja kuva: Suvi Härkönen / GalleriaKONE


Suvi Härkönen: Robotit eivät uneksi (2015)

Voi pelkästään harmitella, että tämä näyttely päättyi jo. Sen kokeminen moniaistisesti oli ilahduttavan hieno kokemus pitkästä aikaa. Täsmällisesti ja kunnianhimoisesti rakennettu kokonaisuus oli sananmukaisesti kokonaisuus, osiensa summa.

Nuori lupaus Suvi Härkönen (s.1982) on kouluttautunut tilalliseen taiteeseen kahdenkin taidekoulun kautta valmistuen vuonna 2011 Lahden taideinstituutista ja vuonna 2014 maisteriksi Aalto-yliopiston visuaalisen kulttuurin koulutusohjelmasta. Mutta koulut yksin eivät vie taiteilijaksi, vaan tarvitaan erityisesti näkemystä, ilmaisua ja sen toteuttamiseen juuri teknistä osaamista.

Härkösen yksinkertainen tilataideteos on monimuotoinen, moniaistinen, monipuolinen ja monisisältöinen. Sen tilallinen mittakaava on täydellinen, sillä teos täyttää yksinkertaisuudessaan huoneen, johon se on suunniteltu. Matala allas on täytetty musteella mustaksi värjätyllä vedellä, jolloin sen pinta on samanaikaisesti sekä syvä että peilaava. Materiaalina vesi on dynaaminen, elävän herkkä jokaiseen hipaisuun, joka veteen piirtyy. Interaktiiviseksi tarkoitetussa teoksessa mustaan veteen piirtyvät kosketukset moninkertaistuvat graafisina kuvioina veden lisäksi koko tilaan. Niiden heijastumat leikittelevät abstrakteina ja orgaanisina kuvioina ensisijaisesti päätyseinällä ja katossa, mutta saavat eräänlaisen ylimääräisen volyymin ja lisäaistin äänimaailmasta.

Nuori taiteilija on herättänyt mustan neliön tai suorakulmion minimalismin mykkyydestä eloon. Viittauksia mustan neliön taidehistoriallisiin esikuviin ja edeltäjiin ei ole vaikea löytää. Kasimir Malevitshin taidehistoriallisesti merkittävät Mustan neliön eri versiot johtivat myöhemmin minimalistien neliön palvontaan. Mutta yhä syvemmälle menneeseen taidehistoriaan taiteilija porautuu antiikin Narkissos-myytin mitä ilmeisimmällä käytöllä. Tietyssä maagisessa kohdassa katsoja voi koskettaa omaa varjoaan.

Taiteilijan installaation yhteyteen kirjoittama teksti johdattaa katsojan mustan veden läpi. Tilallinen teos on tarkoitettu portiksi toiseen todellisuuteen; sellaiseen, jossa unelmat asuvat. Näennäisesti formalistinen ja kylmän suoraviivainen muoto, jota mustuus korostaa, saa pehmeämmän merkityksen. Humanistinen ajattelu ja inhimillisyys kuuluvat ihmisyyteen, ja tätä robotit eivät voi saavuttaa.

Se, että nuori taiteilija hallitsee visuaalisesti tilan, materiaalin ja mittakaavan, teki jo yksistään vaikutuksen. Äänimaailman matalan basson voima, subwoofermainen intensiteetti sekä interaktiivinen veden liikekieli yllyttävät ylisanoihin. Ja lopulta teoksen uppoaminen runollisiin maailmoihin vie sen lähes täydelliseen toteutukseen. Onnittelut nuorelle taiteilijalle: Suvi Härkösen taiteellista työskentelyä on syytä seurata.

Suvi Härkönen: Robotit eivät uneksi, installaatio
GalleriaKONE, Hämeenlinna 28.11.–22.12.2015