Info

Kulttuurilehti Mustekala

Mustekala on riippumaton, ei-kaupallinen, poikkitieteellinen ja -taiteellinen verkkolehti. Mustekala pyrkii täyttämään pintaa syvemmälle menevän keskustelun puutteen eri taiteen aloilla sekä vastustamaan useissa valtamedioissa tapahtuvaa kritiikin alasajoa. Mustekala toimii kulttuurikeskustelun herättäjänä ja edelläkävijänä. Sen sivuilla voi tuoda esiin vaihtoehtoisia, myös keskenään erilaisia näkökulmia, taustoja ja perusteluja. Toimitustyössä kiinnitämme huomiota moninaisuuteen ja pyrimme tarjoamaan erilaisille äänille mahdollisuuden osallistua taidetta koskevaan keskusteluun.

Mustekala on ilmestynyt vuodesta 2003 ja sitä julkaisee Kulttuuriyhdistys Mustekala ry. Lehden perusti FT, dosentti Irmeli Hautamäki, joka toimi lehden päätoimittajana vuoteen 2011 asti. Päätoimittajan tehtävissä Hautamäkeä seurasi Pirkko Holmberg syksystä 2011 lähtien. Vuodesta 2014 alkaen lehteä päätoimitti Sini Mononen. Tammikuusta 2016 alkaen päätoimittajuuden jakoivat Matti Tuomela ja Petteri Enroth. Tammikuusta 2019 alkaen päätoimittajina työskentelivät Jaakko Uoti ja Nuppu Koivisto-Kaasik. Lokakuusta 2021 Mustekalan päätoimittajina ovat toimineet Alonzo Heino ja Helmi Saukkoriipi.

Kaikki Mustekalan sivuilla olevat artikkelit on kirjoitettu ja toimitettu erityisesti tätä verkkolehteä varten. Kirjoittajina ovat eri taiteenalojen asiantuntijat, taiteilijat sekä taideaineiden opiskelijat. Mustekalalle myönnettiin Taiteen Valtionpalkinto vuonna 2014.

Mustekala kuuluu Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuurilehtituen piiriin. Verkkosivujen toteuttamista on tukenut Koneen Säätiö.

Tarjoa tekstejäsi Mustekalaan

Voit tarjota tekstejäsi Mustekalaan ottamalla yhteyttä päätoimittajiin osoitteessa paatoimittajat(at)mustekala.info.

 

Mustekalan hallitus

Kulttuurilehti Mustekalaa julkaisee yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon Kulttuuriyhdistys Mustekala ry. Yhdistyksen hallitukseen kuuluvat vuonna 2023–2024 Jutta Tynkkynen (pj), Anne Rysti, Jaakko Uoti, Helmi Saukkoriipi, Athanasía Aarniosuo, Tanja Becher ja Tuija Huovinen. Hallituksen toiminta perustuu vapaaehtoistyölle.

Voit tukea Mustekalan toimintaa liittymällä yhdistyksen kannatusjäseneksi. Lisätietoa.

 

Mustekalan kirjoittajakunta

Mustekalan sisältöjen suunnittelusta vastaavat päätoimittajat yhteistyössä lehden kirjoittajakunnan kanssa. Kirjoittajakunta (ent. toimitusneuvosto) koostuu Mustekalaan vakituisesti kritiikkejä, blogitekstejä ja muita juttuja tuottavista taiteiden ja tieteiden asiantuntijoista. Kirjoittajakunta kokoontuu muutaman kerran vuodessa pohtimaan Mustekala-verkkolehden ajankohtaisia kysymyksiä, teemanumeroiden aiheita ja vierailevia päätoimittajia sekä lehden kehittämistyötä. Lisäksi kirjoittajakunnan kesken järjestetään vapaamuotoisia teemanumeronjulkistustapaamisia. Samoin kuin hallituksen, myös kirjoittajakunnan toiminta perustuu vapaaehtoistyölle.

Kirjoittajakuntaan voivat hakea kaikki Mustekalan toiminnasta sekä ajankohtaisista taide- ja kulttuuriaiheista kiinnostuneet. Uusia jäsenhakemuksia otetaan ilomielin vastaan. Jäseneksi voit hakea lähettämällä Mustekalan päätoimittajille (paatoimittajat@mustekala.info) sähköpostitse lyhyen kuvauksen omista kiinnostuksenkohteistasi ja perusteluistasi sille, miksi haluat olla mukana Mustekalan toiminnassa. Kirjoittajakunnan jäsenyys edellyttää aktiivista osallistumista kokouksiin ja/tai keskusteluihin toimitusneuvoston viestintäkanavissa.

Mustekalan kirjoittajakunnan jäsenet vuonna 2023

Athanasía Aarniosuo
Mauri Aarniosuo
Petteri Enroth
Marko Gylén
Outimaija Hakala
Martta Heikkilä
Alonzo Heino
Jonna Hyry
Jenna Jauhiainen
Saara Karhunen
Nuppu Koivisto
Savu E. Korteniemi
Even Minn
Tanja Parkkonen
Anne Rysti
Nikolai Sadik-Ogli
Helmi Saukkoriipi
Tuomas Tiainen
Matti Tuomela
Jutta Tynkkynen
Jaakko Uoti
Kari Yli-Annala
Haliz Yosef

Vanhoja mustekalalaisia mm.

Irmeli Hautamäki
Saara Hacklin
Pirkko Holmberg
Sirpa Jokinen
Carl-Dag Lige
Sini Mononen
Michelle Orenius
Susanna Pettersson
Max Ryynänen