Irmeli Hautamäki
”Picasso in the late 1920’s”. Vaatimaton ja tiukan asiallinen otsikko kertoi tuskin mitään maaliskuun alussa Berkeleyn yliopistossa pidetystä konferenssista. Koska paikalla olivat puhujina ja kommentaattoreina monet maan eturivin tutkijat kuten Benjamin Buchloch, Yve-Alain Bois ja Hal Foster, saattoi odottaa, että jokin uusi avaus Picasson taiteeseen oli tulossa.
Konferenssin järjestäjä Berkeleyn taidehistorian professori T.J. Clark, USAssa hyvin arvostettu sosiaalihistoriallisen koulukunnan luoja, totesi avaussanoissaan että Picasson taidetta on tutkittu hämmästyttävän vähän siihen nähden, kuinka paljon häntä muuten on pidetty esillä. Picasso kuuluu nero –kategoriaan, jonka taidetta ylistetään, mutta josta ei osata tai haluta sanoa mitään. Tutkijan näkökulmasta tilanne on kiusallinen ellei suorastaan häpeällinen.
Konferenssi avasi keskustelun Picasson 20-luvun lopun taiteesta, jolloin Picasso oli itse kyllästynyt kubismiin. Tähän kauteen kuuluvat vääntyneet ja vääristyneet ”surrealistiset” naisfiguurit poseeraamassa yksin meren rannalla taiteilija ja malli –teemaa varioivan aiheen lisäksi.
T.J. Clark analysoi Picasson vääntyneitä naisfiguureita, ”hirviöitä”, kuten hän niitä kutsui, psykoanalyyttisesta näkökulmasta. Picasso heräsi eksistentiaaliseen tietoisuuteen kysyen, mitä kauneus muka on, mikä arvo kubististen teosten itseriittoisella maailmalla on? Picasson hirviökauden töissä voi nähdä kamppailua esittävän maalaustaiteen oikeutuksesta. Picasso ei voinut ottaa askelta ei-esittävään taiteeseen, kuten monet muut tekivät tuona aikana, itse asiassa jo 10 vuotta aiemmin.
Konferenssin pääpuheenaihe oli Picasson (lue: esittävän maalaustaiteen) kriisi tai sanoisinko kuolinkamppailu kyseisenä aikana. Vähitellen Picasso menetti otteensa maalaukseen kokonaan. Sen jälkeen neromyytti ja tietysti julkisuus työskentelivät hänen puolestaan. Konferenssin merkitys oli siinä, että siinä käyty kriittinen keskustelu ja analyysi tekivät Picasson jälleen eläväksi henkilöksi. Keskustelu nosti esiin kamppailevan henkilön kuolettavan nero kultin takaa.