Ten thousand minds in fire 8.11.2007

Irmeli Hautamäki

Nyt kun oleskeluni Berkeleyssä on lopuillaan, olen alkanut miettiä, miten selviydyn tulevaisuudessa ilman monia asioita, joihin olen täällä tottunut. Yksi niistä on kirjakaupat. Kun menee kirjakauppaan, kohtaa loputtomasti kiinnostavia uusia ajatuksia. Milloinkaan ei tule tunnetta, että kaikki on jo sanottu tai ajateltu. Berkeleyn yliopistokirjakauppa mainostaa itseään lauseella Ten thousand minds in fire. Se kuvaa paikan henkeä. Ilmapiiri on innostunut, kaikki lukevat koko ajan jotakin kahviloissa busseissa, jopa bussipysäkeillä ja paljon.

Yksikin nuori opiskelija selitti juuri kaverilleen naureskellen, että hän lukee 200 sivua joka viikko jokaista kurssia kohden. I read like a machine sanoi poika hilpeänä. Olemme ihmetelleet tätä erään täkäläisen filosofi -tuttavani kanssa, joka on kotoisin Wienistä. Hän sanoo, ettei hän saa kotiyliopistossaan opiskelijoita millään lukemaan mitään, vaikka filosofian suuret ajattelijat olisivat tarjolla heidän omalla äidinkielellään. Hieman samoja kokemuksia on itsellänikin Helsingin yliopistosta. Suomalaiset opiskelijat odottavat, että opettaja kertoo tärkeät asiat valmiina. Amerikkalaiset opiskelijat osaavat ottaa itse selvää.

Berkeleyn kampuksen lähettyvillä on lukuisia kirjakauppoja, jotka kaikki ovat vähän eri tyylisiä. Auki ne ovat iltamyöhään: aina klo 9 ja 10 asti, ja aina täynnä lukevia ihmisiä. Kauppoihin ei tulla näyttäytymään vaan lukemaan. Niissä on nojatuoleja, joissa saa istua ja syventyä rauhassa kirjoihin. Monet kaupat myyvät sekä vanhoja ja uusia kirjoja. Tämä yhdistelmä on ainakin filosofiasta kiinnostuneelle mainio, sillä hyllyistä voi löytää harvinaiseksi käyneitä klassikkoja käytettyinä. Vaihtuvuus on suurta, joten mitä tahansa voi tulla eteen. Voi löytää vaikka paikallisten filosofien käyttämiä kirjoja, joissa on kiinnostavia reunamerkintöjä. Löysin Black Oaks kirjakaupasta Wittgensteinin Philosophical Investigations teoksen Kripken kappaleen. Sen hinta oli siinä 70 dollaria, joten en ostanut. Yleensä käytettyjen kirjojen hinnat ovat 10 dollarin paikkeilla, joten aika harvoin kaupoista poistuu tyhjin käsin. Ainoa suomalaisen kirjoittama kirja, joka koko aikana on osunut eteeni on ollut Edward Westermackin Ethical Relativity teos vuodelta 1931. Katson yleensä aika tarkkaan.

Yhdessä kampuksen suosituimmassa kirjakaupassa filosofian hyllyssä ovat olleet kestosuosikkeina Nietzsche, Foucault sekä Benjamin ja Adorno. Myös kaikki muotifilosofit ovat esillä käännöksinä aina Badieusta käsittämättömään Zizekiin saakka.

Kiinnostavampaa kuin filosofia Amerikassa on mielestäni non-fiction tyylinen kirjallisuus. Nimikkeen alla ilmestyy mitä erilaisimpia tietokirjoja, jotka ovat tyylillisesti niin nautittavia ja sujuvia, että ne muistuttavat enemmän kaunokirjallisuutta.

Kadehdin amerikkalaisia tietokirjailijoita tämän kirjallisuuden lajin takia. Varsinkin humanistisilla aloilla ja erityisesti historiassa ja naistutkimuksessa olen löytänyt monia hyviä non-fictioneja. Eräs viimeisimpiä löytöjäni oli Laurel Thatcher Ulrichin kirja ”Well-Behaved Women Seldom Make History”. Harvardin historian professorin aiheena on naisten rooli historiassa, kuinka sitä kirjoitetaan, ketkä sitä kirjoittavat ja mitä historialla tarkoitetaan. Ulrich ei väittele ja jankuta tai todistele ja syytä. Hän tuo esiin kolme naiskirjailijaa eri aikakausilta: Christine de Pizanin 1400 –luvun Ranskasta, Christine kuvitteli maailman jossa naisilla on valta; Elizabeth Cady Stuntonin joka oli suffragetti 1700 –luvun Uudesta Englannista sekä Virginia Woolfin. Kaikki nämä naiset käyttäytyivät ’huonosti’ oman aikansa mittapuiden mukaan kirjoittamalla, ja tekivät historiaa. Kirja on tyyliltään leikillinen ja samalla oppinut ja vakava.

city lights kirjakauppa san franciscossa

Yhdysvalloissa julkaistaan tilastojen mukaan joka päivä 400 uutta kirjaa. Kuukaudessa se tekee 12 000 uutuutta. Se on mahtavaa älyllistä rikkautta; jo pelkkä ajatus siitä antaa henkisen hyvänolon tunteen, vaikkei ikinä ehtisi lukea kuin pienen murto-osan. Olen alkanut kerätä muovikassiin lehtien bookreview -osastoja kotiin viemiseksi.