Turun vuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina on ollut menestys

Turku on onnistunut Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden toteutuksessaan erittäin hyvin. Laaja-alainen ohjelma on synnyttänyt uutta yhteistyötä ja luonut pohjan hankkeiden jatkomahdollisuuksille. Turku on huomioitu maailman medioissa suuremmin kuin koskaan aikaisemmin ja myös matkailijamäärät ovat kasvaneet.

– Viimeisten kuukausien aikana minulta ei juurikaan ole kysytty miten on mennyt, sen sijaan onnitteluja satelee, sanoo kulttuuripääkaupunkivuoden toteutuksesta vastanneen Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón. Turku on piirtynyt Suomen kartalle pysyvästi komeana eurooppalaisena kulttuurikaupunkina, katsoi sitten läheltä tai kaukaa. Turun onnistunut vuosi on vastaansanomaton osoitus kulttuurin voimasta muuttaa yhteiskuntaa piirun verran paremmaksi, toteaa Sevón.

Turku 2011 -säätiön ohjelmassa mukana olleista hankkeista puolet on jättänyt loppuraporttinsa ja vastannut sen yhteydessä kyselyyn, jonka tulokset ovat jatkon kannalta lupaavia. Peräti 93 % hankkeista ilmoittaa saaneensa kulttuuripääkaupunkitoiminnan kautta uusia kontakteja tai verkostoja, 86 % kertoo oppineensa uutta, 75 % on vahvistanut toimintaedellytyksiään ja 78 % arvioi toimintaansa jatkuvan.

Turku 2011 -säätiö on luonut hankkeita avustavia palveluita, kuten tuotannon tukipalvelun sekä viestintää ja markkinointia tukevia palveluita. Lisäksi säätiö on toiminut linkkinä kulttuurikentän ja matkailun välillä. Palaute myös näistä on ollut todella positiivista. Kyselyn mukaan 95 % hankkeista kokee, että Turku 2011 -säätiö on yleisesti onnistunut tehtävässään melko tai erittäin hyvin.

– Kuluneen vuoden aikana on ollut ilo havaita, että turkulaiset ovat olleet kaupungistaan ylpeitä. Kannattaa pitää huolta siitä, että näin on myös jatkossa, sanoo Turku 2011 -säätiön hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell. Turku on noussut merkittäväksi eurooppalaiseksi kulttuurikaupungiksi ja on äärimmäisen tärkeää, että kulttuuriin panostetaan tulevaisuudessakin sekä Turussa että koko Suomessa ja Euroopassa, Taxell jatkaa.

Laajaa toimintaa ja pysyviä vaikutuksia

Turku 2011 -ohjelmassa oli mukana 163 hanketta, jotka tuottivat noin 5000 yksittäistä tilaisuutta ja tapahtumaa, joiden toteutukseen on osallistunut 15 000 ihmistä 63 eri maasta. Kokonaiskäyntimäärän kulttuuritilaisuuksissa odotetaan olevan noin 2 miljoonaa. Lopullinen käyntimäärä selviää helmikuussa 2012.

– Turku 2011 -ohjelma on ollut helposti lähestyttävä ja kokemuksellinen. Se on rikkonut raja-aitoja, lisännyt yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä ja houkutellut uusia kohderyhmiä kokemaan kulttuuria, summaa ohjelmajohtaja Suvi Innilä.

Kulttuurintekijöille vuosi on ollut mahdollisuus näyttää osaamisensa maailmalle, ja tämä tilaisuus on hyödynnetty upeasti. Turun kulttuurikipinästä on kasvanut vahva liekki, joka jatkaa paloaan myös tämän vuoden jälkeen, Innilä jatkaa.

Yksi keskeisistä onnistumisista vuoden aikana on ollut Logomon käyttöönotto ja onnistunut lanseeraus. Logomo on myös konkreettinen esimerkki vuoden tuomista pitkäaikaisista vaikutuksista.

– Logomo on lunastanut paikkansa kulttuurivuoden pääareenana ja pysyvänä mielenkiinnon kohteena. Sen tehtävänä on jatkaa ja laajentaa juhlavuoden kokemuksista syntyneitä käytäntöjä pysyväksi toiminnaksi, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Logomon näyttelyissä ja esityksissä on jo vieraillut 234 000 ihmistä ja viimeisenä viikonloppuna (17.–18.12.) määrän odotetaan vielä kasvavan muutamalla tuhannella, kun näyttelyt ovat avoinna ilmaiseksi. 17.12. kaupunkilaisia kiitetään myös Teatterisillan valoinstallaatiolla sekä Varvintorin tapahtumalla.

Hyviä tuloksia mediassa ja matkailussa

Mediat Suomessa, Euroopassa ja maailmalla huomioivat Turun suuremmin kuin koskaan aikaisemmin. Medianäkyvyyden arvoksi Suomessa on laskettu yhteensä 33 miljoonaa euroa (11/2010–10/2011) ja ulkomailla 19,7 miljoonaa euroa (2008–10/2011). Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta kirjoittivat muun muassa The New York Times, The Guardian, The Independent ja Der Spiegel. USA Today listasi Turun kärkimatkailukohteeksi vuodelle 2011 yhdessä esimerkiksi New Yorkin ja Islannin kanssa.

Turku nousi vuoden aikana Suomen toiseksi suosituimmaksi matkailukohteeksi ja kasvatti hotelliyöpymisten määrää 7% vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana. Määrä ylitti koko maan keskiarvokasvun, joka oli neljä prosenttia.

Tutkimukset ja raportointi jatkuvat

Turku 2011 jatkotyöryhmä julkistaa raporttinsa 19.12.2011 ja jättää samalla toimenpide-ehdotuksensa Turku 2011 -säätiön hallitukselle.

Helmikuussa 2012 lopulla valmistuu Taloustutkimukselta tilattu viimeinen valtakunnallinen asukaskysely, joka on toteutettu aikaisemmin jo 4 kertaa.

Loppuraportti vuodesta valmistuu toukokuussa, jolloin tiedetään myös välittömät vaikutukset aluetalouteen. Lisäksi Turku 2011 arviointiohjelma seuraa kulttuuripääkaupunkivuoden vaikutuksia vuoteen 2016 saakka.

Lisätiedot:

Turku 2011 faktoja

Esimerkkejä jatkavista hankkeista

Tuloksia hankkeille tehdystä kyselystä