Meri hädässä – Muovijäteprojekti TR1 Taidehallissa Tampereella 11.5.-4.8.2013

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen TR1 Taidehalliin perjantaina 10.5. klo 10. Jättimäisen muovijäteinstallaation äärellä tapaamme mm. Roman Aebersoldin Museum für Gestaltung Zürichistä ja näyttelyn paikallisen kuraattorin amanuenssi Virpi Nikkarin.

Meri hädässä – Muovijäteprojekti on ensimmäinen valtamerien muovijätettä käsittelevä museonäyttely, vaikka merien tilanteen vakavuus on jo maailmalla tunnustettu tosiasia. Vaikuttavan näyttelyn sisällön tuottajina on mm. useita tiedeyhteisöjä.

Tiesitkö syöneesi muovia? Muoviesineiden globaalin massatuotannon myötä valtameret ovat vähitellen muuttumassa muovilla kyllästetyksi liemeksi. Joka vuosi valtameriin päätyy 6,4 miljoonaa tonnia jätettä. Valtaosa tästä jätteestä vajoaa pohjaan, 15 prosenttia kelluu veden pinnalla ja 15 prosenttia kerääntyy jossain vaiheessa rannoille. Tavallinen muovi ei ole biohajoavaa, vaan sen kappaleet pilkkoutuvat yhä pienemmiksi osiksi ja päätyvät vesistöjen kautta ravintoketjuun. Niinpä jäte on lopulta omalla lautasellamme.

TR1 Taidehallin Meri hädässä – Muovijäteprojekti käsittää installaatioita, muoviesineistöä, animaatioita ja runsaasti erilaista informaatiomateriaalia. Näyttely tarjoaa meille jokaiselle ratkaisumalleja; osoittaa keinoja muovin käytön vähentämiseksi, sen uudelleen käyttämiseksi, kierrättämiseksi ja biomuovien suosimiseksi. Näyttelyn tarkoitus on rohkaista ihmisiä toimimaan, ei herättää toivottomuuden tunteita.

Näyttelyn tärkein, ekokatastrofia symboloiva teos on jättimäinen valtamerien muovijätteestä koottu installaatio. Se havainnollistaa konkreettisesti arkisten muovituotteiden alkuperän ja elinkaaren, tarkoituksenmukaisuuden ja järjettömyyden.

Näyttelyyn liittyy työpajoja, tapahtumia, facebook-sivusto www.facebook.com/PlasticGarbageProject sekä verkkosivusto www.PlasticGarbageProject.org.

Meri hädässä – Out to Sea on kansainvälinen projekti, joka on toteutettu yhteistyössä zürichiläisen designmuseon Museum für Gestaltung Zürichin kanssa. Euroopassa kiertävä ja joka maassa omanlaisensa toteutuksen saava näyttely on toteutettu Drosos-säätiön tuella. Suomalaiset yhteistyökumppanit tuovat näyttelyyn paikallista näkökulmaa.