Poliitikkopaneeli paljastaa puolueiden kärkinimien kannan kulttuuriperinnön ja talouden suhteeseen

Kulttuuriperintö on yhteistä omaisuuttamme ja tärkeä osa ihmisten hyvää arkea. Museovirasto edeltäjineen on jo vuodesta 1884 tehnyt työtä kulttuuriperinnön monimuotoisen säilymisen edistämiseksi ja kulttuuriperinnön arvostuksen lisäämiseksi. Viraston 130-vuotisjuhlaa vietetään 5. marraskuuta. Päivän ohjelmassa on myös yleisölle avoin tilaisuus ”Kulttuuriperintö ja talous – kuka hyötyy, kuka maksaa?”. Paneelikeskustelussa aiheeseen ottavat kantaa kahdeksan suurimman puolueen kärkinimet.

Sanomatalon Mediatorilla 5.11.2014 klo 10–12 pidettävään keskusteluun osallistuvat Paavo Arhinmäki (Vas.), Mikaela Nylander (RKP), Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.), Juho Eerola (Peruss.), Pia Viitanen (SDP), Sauli Ahvenjärvi (KD), Tuomo Puumala (Kesk.) ja Anne-Mari Virolainen (Kok.). Museovirasto järjestää paneelin yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa ja keskustelua johtaa politiikan toimituksen päällikkö Marko Junkkari. Maksuttomaan tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Yhden työntekijän toimistosta monialaiseksi asiantuntijaksi ja palvelujen tuottajaksi

Museoviraston edeltäjä, Suomen ensimmäinen muinaismuistojen säilymistä valvonut valtiollinen toimielin, Arkeologinen toimisto aloitti toimintansa 15.11.1884. Sen tehtäväksi oli määritelty ”yleinen huolenpito maamme muinaismuistoista”. Arkeologisesta toimistosta alettiin vuodesta 1908 lähtien käyttää nimitystä Muinaistieteellinen toimikunta. Sen toiminnassa tapahtui merkittäviä muutoksia erityisesti 1960-luvulla. Silloin toimikuntaan perustettiin rakennushistoriallinen toimisto ja meriarkeologinen tutkimus käynnistyi. Keskiaikaisten linnojen entistämistyöt aloitettiin ja Muinaistieteellisen toimikunnan alaisuuteen eri puolille Suomea perustettiin kartano- ja talomuseoita. Myös suojelulainsäädäntö kehittyi. Muinaistieteellinen toimikunta lakkautettiin vuonna 1972 ja tilalle perustettiin Museovirasto.

Museovirasto on historiansa aikana kehittynyt yhden työntekijän toimistosta monialaiseksi asiantuntijaksi ja kulttuurilaitokseksi. Toiminta on laajentunut valikoitujen arkeologisten ja historiallisten kulttuurimuistojen tutkimuksesta ja suojelusta laaja-alaiseksi aineellisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön vaalimiseksi. Museovirasto on aineellisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija, toimialansa kehittäjä ja viranomainen, joka tarjoaa monipuolisia, jatkuvasti kehittyviä palveluita kaikille kansalaisille.

Tiedote: Museovirasto.