uusi nykyisyys | new present
Mäntän kuvataideviikkojen ensi kesän kuraattorit Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ovat kutsuneet suomalaiseen nykytaiteen katselmukseen edustavan otoksen Suomessa toimivia kansainvälisiä nykytaiteilijoita. Näyttelyssä esittäytyy 43 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Näyttelyn otsikoksi muotoutui uusi nykyisyys | new present.
– Suomen taidekenttä on kansainvälistynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tulevan näyttelyn myötä toivomme suomalaisen yleisön avaavan silmänsä keskuudessamme olevalle monimuotoisuudelle ja moniäänisyydelle, kuraattorit kertovat.
– Kansalliset rajat tuntuvat nykyään keinotekoisilta. Taiteessa kulttuurinen liikkuvuus on jo pitkään ollut arkipäivää. Kulttuurista liikettä tapahtuu aina ihmisten kohdatessa, etenkin rajojen yli kuljettaessa, Hamm ja Kamanger miettivät.
– Näyttelyn teemana on uusi nykyisyys. Historia kirjoitetaan nykyään samanaikaisesti sen tapahtuessa. Media on nopeaa ja moniäänistä. Tämä näkyy myös nykytaiteen tekemisessä; taide oskilloi, ”värähtelee” viitaten samanaikaisesti eri paikkoihin ja aikoihin. Samalla se kommentoi ja uusintaa nykyisyyttä ja nostaa esille ajassa tapahtuvia muutoksia.
– Näyttelyn teokset käsittelevät identiteettiä ja osallisuutta, historiaa ja nykyisyyttä, todellisuutta ja aisteja, luontoa, ajallisuutta sekä yhteisöjen ääntä julkisessa tilassa, kuraattorit tiivistävät. Perinteisten tekniikoiden sijaan pääosassa ovat tilateokset, ääni- ja videoinstallaatiot sekä yhteisölliset projektit.
Yhteisötaidetta edustaa muun muassa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen projekti, jossa haastatellaan Suomessa asuvien kansallisuuksien ”tyypillisiä” edustajia. Pekilon neljäs kerros kokee muodonmuutosta Meri Linnan teosta varten. Myös Pekilon kattoterassi on jälleen vallattuna, tällä kertaa tekijänä on taiteilijaduo Harrie Liveart.
Näyttelyssä on mukana kahdeksan taiteilijaparia ja kolme työryhmää. Maantieteellisesti tekijät ovat eri puolilta maailmaa, kuten Pakistanista, Meksikosta, Virosta, Yhdysvalloista, Japanista ja Iranista. Suurin osa taiteilijoista asuu Etelä-Suomessa tai työskentelee Suomessa vain osan vuotta.
Pekilo on XX Mäntän kuvataideviikkojen pääpaikka, mutta tapahtuma näkyy jälleen myös Mäntän katukuvassa. Tänä vuonna ollaan läsnä muun muassa kaupungintalolla Martta Tuomaalan monikanavaisella videoteoksella.
Myös yhteistyö Serlachius-museoiden kanssa jatkuu. Göstan Paviljongin vieressä sijaitsevassa Taavetinsaaressa nähdään William Dennisukin, Mark Mitchellin ja Pira Cousinin teokset. Mäntän Musiikkijuhlien aikaan elokuussa pitävät konserttinsa Ray Langenbach ja Shinji Kanki.
Omia kuratoriaalisia interventioitaan Mäntän näyttelyyn tekee Third Space, Helsingissä vuosi sitten perustettu taiteilijoiden yhteisö. Se järjestää myös kierroksia ja tuottaa moniäänisen äänioppaan. Näyttelyn oheisohjelmassa on lisäksi kuraattorikierroksia, taiteilijatapaamisia ja näyttelyn teemaan liittyviä luentoja. Tarkempi ohjelma julkaistaan keväällä. Kotisivuille ja sosiaaliseen mediaan päivitetään uutta luettavaa ja katsottavaa pitkin kesää.
TAITEILIJAT 2015
Panos Balomenos
Sezgin Boynik & Minna L. Henriksson
Diego Bruno
Pira Cousin
William Dennisuk
Michiko Erkola
Edwina Goldstone
Sylvia Grace Borda (CAN)
Ana Gutieszca
Minna Haukka & Paulina Egle Pukyte (LI)
Sasha Huber & Petri Saarikko
Jon Irigoyen
Jakob Johannsen
Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen
Shinji Kanki
Hilda Kozári
Karolina Kucia
Ray Langenbach (yhteistyössä Dave A. R. Rossin & Yar Habnegnalin kanssa)
Nea Lindgrén
Meri Linna
Harrie Liveart
Christelle Mas
Ahsan Masood
Mark Mitchell
David Muoz
Fatmir Mustafa-Karllo
NÆS
Nana & Felix
Tero Nauha
Jyri Pitkänen
Egle Oddo
Ore.e
Sepide Rahaa
Minna Rainio & Mark Roberts
Bita Razavi
Yvapurü Samaniego (yhteistyössä Frank Schoepgensin kanssa)
Jaanus Samma (EST) & Alo Paistik (EST)
Carolina Sandell
Dwi Setianto
Suohpanterror
Martta Tuomaala
Sándor Vály
XX Mäntän kuvataideviikot
14.6.–31.8.2015
Avoinna joka päivä, myös juhannuksena, klo 10–18.
www.mantankuvataideviikot.fi