/teatteri.nyt 14.-18.10. 2015 – teemana ilmastonmuutos

Kiasma-teatterin tuottaman vuosittaisen nykyteatterin ja esitystaiteen /teatteri.nyt-tapahtuman tämän vuoden teema on ilmastonmuutos. Tematiikka liittyy laajempaan, 17 partnerin EU-hankkeeseen SharedSpace: Music Weather Politics.

Tapahtuman tarkoituksena on luoda erilaisia esityksellisiä, kehollisia ja tieteellisiä lähestymisiä ilmastonmuutoksen tematiikkaan. Miten taiteilijat kohtaavat ilmastonmuutoksen työssään? Miten dialogi tieteen ja taiteen alojen välillä voi mahdollistaa uusien ratkaisujen löytämisen? Millaisia tunteita ilmastonmuutos herättää ja miten niitä on mahdollista käsitellä? Tapahtuma ei pyri tarjoamaan valmiita vastauksia, vaan kehottaa osallistujiaan reflektointiin ja valppauteen.

Myriam Van Imscoot: What Nature Says © Christ on the Mount of Olives Detail – Vyssí Brod Alterpiece

OHJELMA

Ke 14.10. klo 18 Kiasma-teatterin lämpiö // Pilvi Porkola: Mitä meistä jää #3. Vapaa pääsy.

Mitä meistä jää on sarja performansseja ja interventioita, joiden lähtökohtana on kysymys: mitä meistä jää.

Ke 14.10. klo 19 Kiasma-teatteri ja seminaari // Myriam Van Imschoot (BE): What Nature Says. Liput 15/10 e

What Nature Says on radiofoninen esitys; teos jota katsotaan ja kuunnellaan, joka on sekä tunnistettava että abstrakti, ja jossa käsitykset ihmiskunnasta, luonnosta ja koneista kyseenalaistetaan.

To 15.10. klo 14, 16, 18 Kiasma-teatterin lämpiö // KOKIMO: Series of Spaces Extra – The Catastrophe Edition. Liput 15/10 e. Huom! Jokaiseen esitykseen on vain kuusi paikkaa.

KOKIMOn teoksessa kuljetaan yhdessä sisällä ja ulkona. Teos pyrkii tuomaan esiin ilmastonmuutoksen teemoja kehollisella, kokemuksellisella ja assosiatiivisella tavalla.

Pe 16.10. klo 11-14:30 Kiasman seminaarihuone // Puhetta ilmasta: Janne Hukkinen, Anu Koskinen, Rea-Liina Brunou ja Ilona Riipinen, Teemu Mäki. Vapaa pääsy.

Tieteen ja taiteen ammattilaisten esityksiä ja puheenvuoroja ilmastonmuutoksen tematiikasta.

Pe 16.10. klo 15-18 Kiasma-teatterin lämpiö // Marja Viitahuhta: Ennustuksia. Vapaa pääsy.

Esityksessä kuullaan nuorten ääneen puhumana erilaisia henkilökohtaisiksi ennustuksiksi puettuja visioita tulevasta.

Pe 16.10. klo 19 Mad House Helsinki, Suvilahti // End of Time. Liput 15/10 e.

End Of Time yrittää yhdessä katsojien kanssa lähestyä sitä käsittämätöntä kokemusta, että aika loppuu, maailma loppuu, hetket loppuu. Työryhmä: Markus Heino, Anna Maria Häkkinen, Kirill Lorech ja Heidi Väätänen.

La 17.10. klo 10-17 Kiasman seminaarihuone / The BodyBuilding Project. Vapaa pääsy.

The BodyBuilding Project kutsuu kävijät koko päivän kestävään tapahtumaan, jossa ilmastoon liittyviä kysymyksiä lähestytään kehollisen ja kokemuksellisen työskentelyn kautta.

Su 18.10. klo 15 Kiasma-teatteri // Deep Time Séance: Contamination. Liput 15/10 e.

Deep Time Séance: Contamination on esityksellinen installaatio, jonka aiheena on ihmisperäisten myrkkyjen kiertokulku ja kasautuminen – niin arkisissa elinympäristöissämme, meille kaukaisilta tuntuvissa paikoissa kuin kehoissamme. Työryhmä: Matti Ahopelto & Tuomas A. Laitinen, Jaakko Pallasvuo, Pia Lindman, Laura Jantunen, Jenni Nurmenniemi.

Su 18.10. pitkäkestoinen esitys alkaen klo 18 Mad House Helsinki, Suvilahti // Isabel Lewis (US/DE): An Occasion. Liput 15/10 e. Tapahtumaan voi saapua koko sen keston ajan.

Occasion on riehakas ja aistienvarainen asioiden, ihmisten, kasvien, musiikin, tanssin ja tuoksujen kokoontuminen. Kaikki aistit aktivoivassa esityksessä on mukana puhetta, musiikkia, tanssia sekä norjalaisen kemistin ja hajututkijan Sissel Tolaasin luomia tuoksuja.

Rea-Liina Brunou ja Ilona Riipinen

LISÄKSI OHJELMASSA

Ke 14.10.-su 18.10. Kiasma-teatterin lämpiö / videoinstallaatio: Nora Rinne: Biophobia. Vapaa pääsy.

Biofobia on installaatio luonnon pelosta. Installaation tavoite on käyttää näitä pelkoja mikroskooppina, keinona paljastaa elämä toisessa elollisessa.

Ke 14.-su 18.10. /teatteri.nyt-opintoryhmä

Tapahtuman ajaksi on kutsuttu koolle 15 taiteilijan opintoryhmä, jolla on yhdessä koollekutsujiensa kanssa mahdollista osallistua festivaalin koko tarjontaan, reflektoida sen sisältöjä ja muotoja, sekä pohtia ohjelmiston heijastuksia ympäröiviin todellisuuksiin.

La-su 17.-18.10. Kiasma ja kaupunkitila: Työpaja tulevaisuuden aktivisteille!

Miltä maailma näyttää vuonna 2030 ja miten ilmastonmuutos vaikuttaa helsinkiläisten arkeen? Lukioikäisille suunnatussa työpajassa osallistujat matkaavat tulevaisuuteen ja luovat yhteisen tulevaisuusutopian.