Sote- ja maakuntauudistus mullistavat kuntien tehtäviä monin tavoin. Taiteen ja kulttuurin edistäminen pysyy kuntien tärkeänä tehtävänä myös tulevaisuudessa. Siksi juuri kuntavaalit 2017 ovat oikea aika edistää kuvataidetta kunnissa.
Kuvataide ja sen tukeminen antavat kunnalle monta merkittävää etua: julkiset teokset luovat ja tukevat kunnan omaa identiteettiä, taidemuseot ja galleriat houkuttelevat niin kuntalaisia kuin matkailijoita ja kuvataiteilijat tuovat kuntaan luovuutta sekä elinvoimaa.
Suomen Taiteilijaseuran kuntavaalivetoomuksessa 2017 on kolme keinoa edistää kuvataidetta kunnassa:
Lisää julkista taidetta.
Taidemuseoiden ja gallerioiden toiminnan edellytykset turvattava.
Taiteilijoille työtiloja ja apurahoja.
STS:n kyselytutkimus: Suomalaiset haluavat julkista taidetta
Suomen Taiteilijaseura julkaisi syksyllä 2016 kyselytutkimuksen (TNS Gallup 2016, 1 495 vastaajaa) julkisen taiteen arvostuksesta Suomessa. Tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista haluaa taidetta arkeensa. Kannatus on kasvanut kahdessa vuodessa, sillä edellisessä vastaavassa kyselytutkimuksessa 2014 julkista taidetta halusi arkisiin ympäristöihinsä 70 prosenttia vastaajista.
Kuvataide menetti oman tutkintonsa ammatillisen koulutuksen uudistuksessa
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on allekirjoittanut asetuksen mittavasta ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen uudistuksesta. Ammatillisten tutkintojen määrä vähenee nykyisestä 351 tutkinnosta 164 tutkintoon. Oman tutkintonsa menettää kuvataide, jonka opiskelu johtaa perusasteella jatkossa media-alan perustutkintoon.
Kulttuurialan ammatillisen perustutkinnon voi jatkossa suorittaa musiikin, sirkuksen, taideteollisuuden ja tanssin alalla. Uudistuksen myötä kuvataiteen tutkinto siirtyy osaksi tekniikan ja liikenteen alaa, jossa se on niputettu yhteen audiovisuaalisen viestinnän, julkaisutuotannon ja painoviestinnän kanssa. Kuvallinen ilmaisu on osa media-alan perustutkintoa.
Suomen Taiteilijaseura vastusti muutosta, ja seura vetosi yhdessä jäsenliittojensa puheenjohtajien kanssa toistuvasti oman tutkinnon säilyttämisen puolesta. Seuran laatimaan lausuntoon yhtyivät myös kuvataiteen koulutustoimikunnan puheenjohtaja Jukka Kinanen ja Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n puheenjohtaja Mari Lankinen.
”Kuvataidetta kohdellaan uudistuksessa epätasa-arvoisesti, koska monet muut taiteen alat säilyttävät tutkintonsa. Muutos on kansainvälisestikin arvioituna kyseenalainen. Se irrottaa Suomen koulutuspolitiikan Unescon koulutusluokituksesta, jossa kuvataide luokitellaan osaksi kulttuuria. Kulttuuria ei kansainvälisesti pidetä osana tekniikan ja liikenteen alaa”, sanoo STS:n toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen.