ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaaja on julkistettu

Vuonna 2014 ensimmäistä kertaa jaettavan palkinnon saa kanadalainen taiteilija Heather Cassils.

ANTI – Contemporary Art Festivalin yhteydessä jaettava merkittävä live art -palkinto on myönnetty kanadalaiselle Heather Cassilsille. Saastamoisen säätiön rahoittama palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, joka tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista.

Palkinnon lanseerannut ANTI Contemporary Art Festivalin taiteellinen johto kuvailee palkintoa erityisen merkittäväksi ja alallaan uraauurtavaksi. ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto on ensimmäinen suomalainen palkinto, joka jaetaan live art -taiteen kentällä toimivalle taiteilijalle, mutta ainoa laatuaan myös maailmanlaajuisesti.

Palkintoa myöntäessään tuomariston puheenjohtaja Ruth Mackenzie kuvaili voittajaa ja perusteli tuomariston päätöstä toteamalla: ” Voittajan työ on vaikuttavaa, hienostunutta, omistautunutta sekä upeaa. Taiteilijan vartalo muuntuu illuusioksi: lihasta tulee marmoria ja marmorista lihaa. Voittajan kyky esittää ihmisruumis taiteena herättäisi asianmukaista kunnioitusta Michelangelossa seuraajineen, yhtä lailla kuin se herätti kunnioitusta tuomaristossa.”

Palkinnon vastaanottanut Cassils toteaa Anti Festival International Prize for live art -palkinnon olevan paitsi uskomaton mahdollisuus hänelle taiteilijana mutta myös hieno tunnustus kansainväliselle taideyhteisölle.

Montrealista kotoisin oleva Heather Cassils (1975) työskentelee Los Angelesissa. Kansainvälisesti tunnettuna monitaiteellisena taiteilijana Cassils rikkoo rajoja esiintyen transsukupuolisena, mutta ei tyydy vain hyppäämään sukupuolesta toiseen vaan pyrkii jatkuvaan muutokseen. Cassils hyödyntää käsitteellistämistä, feminismiä, kehotaidetta, homoestetiikkaa ja voimakkaasti treenattuja vartaloita erilaisiin performatiivisiin tarkoituksiin. Cassils käyttää liioiteltuja fyysisiä piirteitä kyseenalaistaakseen vallan, kontrollin ja sukupuolen rooleja. www.heathercassils.com

Vuonna 2014 tuomariston puheenjohtajana toimi Ruth Mackenzie (kansainvälisen Holland Festivalin ja Lontoon Cultural Olympiad 2012 -tapahtuman johtaja). Tuomaristoon kuuluivat myös suomalainen taiteilija Anssi Kasitonni sekä arkkitehti Juhani Pallasmaa. Palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa. Palkittu taiteilija saa rahapalkinnon (15 000 euroa) lisäksi samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille 2015. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen säätiö.