Kutsu seminaariin huhtikuussa 2017
Avantgardististen taideliikkeiden synnystä Euroopassa on kulunut jo lähes vuosisata ja ne ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä koko 20. vuosisadan taiteeseen. Historioitsija Eric Hobsbawmin sanoin 20. vuosisata oli mullistuksen vuosisata ja sen taide oli avantgardistista. Jatkuuko avantgarde myös 21. vuosisadalla ja millaisia muotoja se saa? Kutsumme avantgarden tutkijoita ja taiteilijoita keskustelemaan ja väittelemään siitä, mitä avantgarde on tänään ja mitä se oli eilen.
Avantgarden ja modernismin haaste on 2000-luvulla otettu laajasti vastaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se on saanut nopeasti suurta suosiota tutkijoiden keskuudessa sillä tutkimusaiheena avantgarde ylittää paitsi kansallisuuksien myös eri taiteen lajien rajoja. Murrokset, epäjatkuvuudet, uudelleen aloittaminen, antiautoritaarisuus, innovaatiot ja etsiytyminen tieteen ja teknologian uusimpien saavutusten pariin ovat olleet avantgardea. Taiteen ja elämän yhdistäminen, henkinen ja kulttuurinen emansipaatio ovat olleet avantgarden yhteiskunnallisia tavoitteita. Historiallisen avantgarden tutkimus jatkuu ja syvenee. Mitä muotoja avantgarde saa tänään?
FAM – Finnish Avant-garde and Modernism Network – järjestää Töölön kirjastossa huhtikuun 20. 2017 seminaarin aiheesta Avantgarde eilen ja tänään.
Seminaari alkaa paneelilla, jossa kysytään mitä käsitteet
avantgarde, modernismi, uusavantgarde, postmodernismi merkitsevät ja mihin niitä tarvitaan tänään?
Paneeliin osallistuvat historioitsija, filosofi, kirjallisuudentutkija, taidehistorioitsija, taidekasvattaja, näyttelijä ja kuvataiteilija.
Lisäksi kaikki kiinnostuneet tutkijat ja taiteilijat voivat tarjota seminaariin esityksiä ja puheenvuoroja haluamistaan aiheista. Aiheina voivat olla esimerkiksi taiteen autonomia ja yhteiskunnallisuus, kansainvälisyys vs. nationalismi, taiteen ja tieteen suhde jne…
Puheenvuorot ja esitykset voivat olla pituudeltaan 25 tai 45 minuutin mittaisia. Pyydämme tekemään ehdotuksia esityksistä 30.3. 2017 mennessä. Ilmoita esityksen otsikko ja kuvaa sen sisältöä noin 100 sanaa osoitteisiin marjaharmanmaa(at)gmail.com tai sami.sjoberg(at)helsinki.fi
Seminaari järjestetään Töölön kirjastossa to 20. 4. 2017 klo 10 alkaen.