Gay –rieha San Franciscolaisittain 6.7.2007

Irmeli Hautamäki

San Franciscon kaupunki ja gay -yhteisö järjestivät äskettäin perinteisen Gay Pride –tapahtuman keskikesän huipentumana. Kaksipäiväiseen riehaan kuului näyttävän kulkueen lisäksi urheilua, poliittisia puheita, musiikkia ja kansanhuveja. Tapahtumia saapui seuraamaan noin miljoona Bay Arean asukasta. Kaiken ikäisten, rotuisten ja kulttuuristen asianosaisten lisäksi paikalla oli myös suuri joukko asiaa tukevia ulkopuolisia sekä tietysti turisteja ja muita uteliaita.

Monille paikalla olleille tapahtuma oli pelkkä ajanviete numero. Erityisesti alueen runsas Latino -väestö näytti ottavan Gay Pride kulkueen lähinnä karnevaalina. Seurasin kulkuetta kadunkulmassa, johon meksikolaisperheet olivat linnoittautuneet hyvissä ajoin tuoliensa kanssa. Äidit istuivat paraatipaikalla sylilapset mukanaan, toisia imetettiin. Leikki-ikäiset roikkuivat suojakaiteella keräten kulkueen tarjoamaa rekvisiittaa: mainoksia, tiedotteita, helyjä ja makeisia. Puolialastomat ja riettaatkaan mielenosoittajat eivät saaneet katolisia meksikolaismammoja hämilleen, he vain nauttivat eväitään ja ruokkivat perheitään.

gay pride kulkue

Itse kulkue, joka kesti 6 -7 tuntia, oli aitoamerikkalaiseen tapaan yhdistelmä poliittista mielenosoitusta, showta ja mainosta. Tavallisista paraateista poiketen Gay Pride kulkue oli vain avoimen seksuaalinen. Gay –ihmisten lisäksi siihen osallistuivat monenlaiset yhteisöt kirkoista urheiluseuroihin ja yrityksiin. Myös poliisi ja palolaitos, eli firefighters kuten sanonta kuuluu, olivat mukana. Episkopaalinen ja luterilainen kirkko osoittivat tukeaan asialle tunnuslauseella ”More Love!” Asiaan kuului, että yleisö vilkutti ja hurrasi iloisesti kulkueeseen osallistuneille.

firefighters support Gay Pride

Kulkue oli luonteeltaan täysi karnevaali bahtinilaisessa hengessä. Amerikkalaiseen arkipäivään kuuluu seksuaalinen pidättyvyys, nyt se unohdettiin pariksi päiväksi, ja vallalla oli avoin ja hurja marginaaliryhmien eksihibitionismi. Siitä todistivat strippariklubin työntekijät, jotka esittelivät ammattitaitoaan ajaessaan ohi kuorma-auton lavalla. Hurja ilmestys oli myös se lähes alaston transvestiitti, joka harppoi eteenpäin korkokengissä muhkeat joulukuusen koristeet ympärillään liehuen. Kirkon miesten ja naisten vuorotellessa kulkueessa puolialastomien gay gym salin poikien kanssa, karnevaali efekti: alhaisen ylentäminen ja ylhäisen alentuminen, oli täydellinen. Mukana oli tietysti myös paljon taiteilijoita, erityisesti näyttelijöitä ja muusikoita.

high heels

Kulkue suuntasi kaupungin keskustan Civic Centeriin, jossa oli ohjelmaa ja tarjoilua. Vuosittainen Gay Pride tapahtuma on yhtä paljon kaupunkifestivaali kuin sukupuolisten vähemmistöjen esiintymistilaisuus. Puheissa toistui sanonta ”Only in San Francisco”, ”Vain San Franciscossa”, joka korostaa kaupungin ainutlaatuisuutta. New Yorkissa on, kuulemani mukaan, yksi gay –katu, mutta San Franciscossa on kokonainen kaupunginosa, Castro, joka vaalii vaihtoehtoväen omaa elämäntyyliä ja kulttuuria.

Saattaa olla, että tapahtuma on yhtä tärkeä kaupungin imagolle kuin alueen sukupuolivähemmistölle itselleen. Nykyisin tuntuu jo siltä, että vähemmistöt ovat ottaneet paikkansa yhteisössä jo niin vankasti, ettei heitä enää uhkaa kukaan tai mikään. Gay -miehet ovat vallanneet tilansa Castrossa talo talolta ja kortteli korttelilta. Castro on nykyisin varakkaan tuntuinen alue, jonka hyvin hoidetut kiinteistöt ovat huippuhinnoissa, ravintolat ensiluokkaisia ja palvelut samoin. Myös heteroperheet haluavat nykyisin alueelle asumaan hyvin palveluiden ja turvallisen neighborhoodin takia. Nykyisessä porvarillisen oloisessa kaupunginosassa kulkiessaan on vaikea ymmärtää, ettei alue ole aina ollut näin rauhaisa: vielä 70 –luvulla vähemmistöt joutuivat kamppailemaan kirjaimellisesti verissä päin oikeuksiensa puolesta. Jos joku tänään uskaltaa hyökätä gay –ihmisen päälle San Franciscossa, asiasta tehdään TV uutinen, jossa moista ihmisarvon loukkausta kauhistellaan syvästi. Yksilön oikeudet ovat rikkumattomat, ne menevät kaiken muun edelle.

families with pride

Muualla maassa Gay –kaupunkia tietysti paheksutaan. Ennen viime marraskuun vaaleja, kun demokraattien voitto näytti uhkaavan selvältä, vanhoilliset pelottelivat äänestäjiä ”San Francisco arvoilla”. Demokraattien johtaja nykyinen edustajainhuoneen puhenainen Nancy Pelosi on San Franciscolainen pitkän linjan poliitikko. Konservatiivit pelottelivat tyyliin mitä tapahtuu, jos San Francisco arvot pääsevät valloilleen. San Franciscossa asiasta oltiin vain ylpeitä. Myös kaupungin bisnespiirit ymmärtävät, että maineesta on vain hyötyä liike-elämässä. Alueella asuvat konservatiivitkin viihtyvät niin hyvin, etteivät halua muuttaa täältä pois. Kaikkien on helppo elää siellä, missä vähemmistön oikeudet ovat turvatut.