Impressions de Californie

Teksti ja kuva: Irmeli Hautamäki 11.3.2015

Valo, tärkein Kalifornian impressioista

Ranskalainen avantgardekirjailija Raymond Roussel kirjoitti näytelmän nimeltä Impressions d’Afrique (1910). Näytelmällä ei ollut mitään tekemistä Afrikan kanssa, jossa Roussel ei ollut koskaan käynytkään. Siksi, kun kirjoitan syntymäpäivänäni Kalifornian impressioista, lukija voi päästä hyvinkin rousselilaiseen mielentilaan.

Ensimmäinen impressio. Vuokraisäntä katsoo syvälle silmiin ja sanoo: ”My name is difficult, too. Is it summer in Finland, right now?”

Toinen impressio. Herääminen ennen auringonnousua. Keskustelua ja naurua lentokoneessa nähdystä science fiction -elokuvasta, jossa perheenisä lähtee avaruuteen ja löytää planeetan, jossa eletään neljännessä ulottuvuudessa. Hän keksii ratkaisun ongelmaan, joka pelasta maan, mutta ei kykene kommunikoimaan maan asukkaiden kanssa kuin pudottamalla kirjoja kirjahyllystä tietyn binaarisen logiikan säännöillä. Hänen tyttärensä, joka on fyysikko, avaa koodin ja tekee merkittävän tieteellisen keksinnön. Ikävä kyllä maassa aika on toinen kuin neljännessä ulottuvuudessa, joten tytär on ehtinyt vanhentua isän muutaman vuoden poissaolon aikana satavuotiaaksi. Kysymyksiä: mikä arvo onkaan sillä, miten me maan asukkaat kommunikoimme täällä ”kolmannessa ulottuvuudessa”? Juuri ennen lähtöä osallistuimme Helsingissä posthumanoidikeskusteluun, jossa kysyttiin, onko maan ulkopuolista elämää.

Kolmas impressio. Ylös mäelle, missä hedelmäpuut kukkivat ja koivuissakin on jo pienet lehdet. Englantilaistyylisiä taloja ihanien puutarhojen ympäröimänä. Erään tutkimuksen mukaan tärkein elämänarvo angloamerikkalaisessa maailmassa on onnellisuus ja nautinto. Se on nyt helppo uskoa. Pohjoismaissa se on saman tutkimuksen mukaan auttavaisuus ja yhteisöllisyys.

Neljäs impressio. Jazz-konsertti tutussa kirjakaupassa. Konsertti alkaa juutalaisella Hava nagila –sävelmällä ja muusikko kertoo, että hänen isoisänsä muutti tänne Venäjältä oltuaan muusikkona tsaarin armeijassa ja jouduttuaan kidutetuksi. ”This was not jazz”, hän sanoo ja kertoo sitten Dizzy Gillespien erikoisesta sävellystyylistä. Jazzissakin on ollut oma avantgardensa. Kirjakauppa, joka kamppailee Amazonia vastaan, tarjoaa viiniä ja refreshmentejä. Yleisö on melko iäkästä, mutta mukana on myös muutama nuori.

Viides impressio. Tapaaminen tutun psykoanalyytikon kanssa, joka älykkääseen tyyliinsä selvittää nopeasti missä vaiheessa avantgardea koskeva tutkimukseni on. Puhumme spirituaalisuudesta taiteessa. ”May I ask, if Buddhism is the future of spirituality in art”, hän kysyy. Vastaan että ”it is possible, only the Westeners don’t know about Buddhism”. Kun eroamme, hän lausuu: ”I am happy that you have changed your point of view from the sciences in art to philosophy.”

Kuudes impressio. Katsomassa Alan Turingia koskevaa elokuvaa Imitation game, joka käsittelee natsien sodanaikaista salaamisjärjestelmää Enigmaa, jonka avaamiseksi Turing keksi mekaanisen koneen, joka edelsi nykyisiä digitaalisia tietokoneita. Samassa henkilössä yhdistyvät mitä suurin matemaattinen älykkyys ja emotionaalinen rajoittuneisuus. Jälkimmäinen ei kylläkään ole Turingin omaa syytä. Psykoanalyytikkotuttava on esittänyt, että ihmiskunta voi edistyä vasta kun gay-asia hyväksytään. Hän on optimisti: kymmenen vuotta sitten oltiin paljon kauempana tasa-arvosta kuin nykyisin. Entä naiset? Miksi elokuvan naispääosassa on Keira Knightleyn kaltainen kaunotar? Onko hän matemaatikko vaiko pelkkä sihteeri?

Seitsemäs impressio. Eri puolilta ympäristöstä kuuluu rakentamisen ääniä: taloja korjataan ja uusia rakennetaan Berkeleyn yliopistoalueella. Yliopiston oma taidemuseokin muuttaa uuteen rakennukseen kesällä 2016. Arkkitehtuuriltaan upea, kokonaan betoninen ja sisältä avonainen rakennus on maanjäristysvaaran vuoksi suljettuna. Tutuilla ostoskaduilla ei ole enää tyhjiä liikehuoneistoja kuten vuosi sitten. Moniin huoneistoihin on perustettu kuntosaleja.

Kahdeksas impressio. Terveysbuumi on lyömässä läpi elintarvikkeissa. Markkinoille on tullut terveysjäätelö nimeltä Enlightened.

Yhdeksäs impressio. Valo ja kuumuus ovat toisinaan keskipäivällä niin voimakkaat, että on pakko paeta sisälle. Kaliforniassa on menossa on kuivin ja lämpimin talvi 40 vuoteen. Säätieteilijät ennustavat, että tämä jatkuu seuraavat 15 vuotta. Silloin kaikki kasvullisuus ja elämä on täällä kuollut. Bostonissa on parhaillaan puoli metriä lunta. New Yorkissa talvi on ollut erityisen ankara. Säästä puhuminen on yhä merkityksellisempää.

Kymmenes impressio. Selitämme amerikkalaisille tutuille Ukrainan sodan aiheuttamaa ahdistustamme. He eivät ole kuulleet koko asiasta ja kuuntelevat hiljaisina ja silmät pyöreinä.