Iso Numero ilmestyy 5.6. entistä suuremmalla volyymillä

ISO NUMERO TARJOAA TYÖTÄ VÄHÄVARAISILLE ENTISTÄ SUUREMMALLA VOLYYMILLA: PAINOS 12 000 KAPPALETTA

Iso Numero on kadulla myytäväksi tarkoitettu kulttuurilehti, joka ilmestyy nyt toisen kerran. Lehti on kannanotto köyhyyttä ja ihmisten eriarvoistumista vastaan.

Kesän 2012 Iso Numero julkaistaan tiistaina 5.6. Kutsumme tiedotusvälineet julkaisutilaisuuteen Vertaistoiminnan ja vapaaehtoistyön keskukseen VEPA:aan (Vaasankatu 5, Helsinki) ti 5.6. klo 14.30. Tilaisuudessa on lehden tekijöiden ja taustatahojen puheenvuorot. Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus haastatella lehden myyjiä.

Lehteä on ollut toteuttamassa yli 20 suomalaista kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehteä eri aloilta, Huili-lehdestä Sarjainfoon ja ½-lehdestä Sieppoon. Lisäksi sisältöä on tuottanut maailma.net-uutissivusto ja joukko freelance-toimittajia, jotka ovat halunneet tarjota omaa työtään ilmaiseksi Isolle Numerolle osoittaakseen mieltään suurten mediatalojen vaatimia kohtuuttomia avustajasopimuksia vastaan.

Ison Numeron aiheet liikkuvat pedagogisesta draamasta Lähi-idän tilanteeseen ja James Joycen rakkauskirjeistä kanteleen monikulttuuriseen historiaan. Lehdessä on PMMP:n Paula Vesalan, laulaja-lauluntekijä Mirel Wagnerin ja berliiniläistyneen teatteriohjaaja Mikko Roihan haastattelut sekä palkitun kirjailijan Alexandra Salmelan kolumni. Lukija pääsee näyttelijä Eija Ahvon mukaan vapaaehtoistyöhön Kairon katulasten pariin ja sarjakuvataitelija Katja Tukiaisen kanssa opettamaan intialaisia aktivisteja.

Ison Numeron perusajatus on sama kuin esimerkiksi Big Issue -julkaisulla Englannissa: yhteiskunnassa osattomaksi jääneiden tukeminen tarjoamalla lehteä myytäväksi. Ison Numeron myyjät maksavat itse lehdestä kaksi euroa, myyvät lehteä eteenpäin neljällä eurolla ja saavat pitää voiton.

”Iso Numero sai alun perin sysäyksen taannoisesta keskustelusta, että elannokseen kerjääminen pitäisi kieltää. Kultin piirissä ja kulttuurilehtien tekijöinä halusimme ottaa osan median sosiaalisesta vastuusta kantaaksemme. Viime kesänä Ison Numeron painokset loppuivat kumpikin muutamassa päivässä. Tämä osoitti, että tarvetta Ison Numeron kaltaiselle toiminnalle on”, lehden päätoimittaja ja Kultin tuore puheenjohtaja Martti-Tapio Kuuskoski kertoo.

”Isoa Numeroa voi myydä kuka tahansa, joka tarvitsee lisätuloja. Muutama viikko sitten saimme lukea Vartti-lehdestä, että pääkaupunkiseudun leipäjonoissa käy viikossa 3000 ihmistä. Yritämmekin nyt levittää tietoa Isosta Numerosta laajemmin, jotta mahdollisimman moni lisätuloja tarvitseva saisi tiedon tästä mahdollisuudesta. Lehden painos on kasvatettu 12 000 kappaleeseen, jotta myytävää riittäisi kaikille halukkaille. Lisäksi lehdelle pyritään löytämään useampia jakelupaikkoja, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta”, Kuuskoski toteaa.

Ison Numeron jakelu katumyyjille järjestetään yhteistyössä Vailla vakinaista asuntoa ry:n kanssa. Myyjät voivat hakea lehteä myytäväksi Vva:n ylläpitämästä VEPA:sta Vaasankadulta maanantaista perjantaihin klo 15-18. Lisäksi lehteä toimitetaan Diakonissalaitoksen ylläpitämään liikkuvan kansanosan päiväkeskukseen Hirundoon Sörnäisiin, josta Itä-Euroopan romanit voivat noutaa lehteä myyntiin.

Ison Numeron julkaisee Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry. Lehti on toteutettu pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Rahoitus tulee mainoksista ja SKR:n Uudenmaan rahaston apurahasta. Päätoimittaja Kuuskoski on myös Nuori Voima ja Kritiikki -lehtien päätoimittaja. Ison Numeron toimitussihteerinä toimii Janne Hukka, joka on maailma.net-uutispalvelun päätoimittaja. Lehden ulkoasusta vastaa graafikko Elisa Bestetti.

Seuraava Iso Numero julkaistaan joulumarkkinoille.