Lens Politica starttaa keskiviikkona

LENS POLITICA STARTTAA KESKIVIIKKONA – AVAJAISVIERAANA HIGH TECH, LOW LIFE -DOKUMENTIN OHJAAJA STEPHEN MAING

Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica alkaa keskiviikkona 28.11. Festivaali järjestetään nyt jo seitsemännen kerran. Festivaalin teemoja tänä vuonna ovat mm. julkinen tila ja katutaide, luonnonvarat ja ruoantuotanto sekä siirtolaisuus ja naisten asema.

Avajaiselokuvana nähdään sananvapautta ja kansalaisjournalismia Kiinassa käsittelevä dokumentti High Tech, Low Life (2012). Useilla festivaaleilla palkittu elokuva esittelee digitaalisen kansalaisjournalismin pioneereja, jotka yrittävät murtaa viranomaisten ylläpitämää sensuuria ja raottaa todellisuutta talouskasvun kiiltävän julkisivun takana. 57-vuotias Tiger Temple ja 27-vuotias Zola uhmaavat sensuuria ja taistelevat totuuden puolesta, aseinaan kännykkäkamerat ja läppärit. He kiertävät maata ja bloggaavat uutisista, joista viralliset tahot vaikenevat. Elokuvan ohjaaja Stephen Maing Yhdysvalloista saapuu festivaalin vieraaksi ja on läsnä avajaisnäytöksessä Kiasma-teatterissa keskiviikkona 28.11.2012 klo 18:00. Maing on paikalla myös elokuvan toisessa näytöksessä perjantaina 30.11. elokuvateatteri Kino Andorrassa.

Festivaalin toinen kansainvälinen vieras on Memona Mohamed, joka nähdään Pedro Pérez Rosadon fiktioelokuvassa Wilaya (2011). Elokuva sijoittuu Wilaya de Smaran pakolaisleirille Algeriaan. Abu Dhabin festivaalilla roolistaan parhaana naisnäyttelijänä palkittu ja itsekin pakolaisleirillä asuva Mohamed on läsnä elokuvan näytöksissä ja kertoo Sahrawi-kansan elämästä pakolaisleireillä. Elokuva esitetään Kino Andorrassa torstaina 29.11. ja lauantaina 1.12.

Festivaalin päätösnäytöksenä sunnuntaina 2.12. nähdään Creating Freedom -trilogian ensimmäinen osa, The Lottery of Birth (Raoul Martinez & Joshua van Praag, 2012). Elokuvassa tutkitaan vallan ja vapauden suhdetta demokraattisessa yhteiskunnassa sekä pohditaan miten esimerkiksi koulutus ja talous muokkaavat yksilöitä ja yhteisöjä. Elokuva tarjoaa vaihtoehtoisen näkökulman nyky-yhteiskuntaan sekä tulevaisuuteen ja siinä esiintyvät eräät aikamme johtavista tutkijoista ja ajattelijoista.

Perjantaina 30.11. Lens Poltica esittää Älä osta mitään -päivän hengessä ja yhteistyössä YLE:n kanssa ilmaisnäytöksenä dokumenttielokuvan Give Us the Money (Bosse Lindquist, 2012), joka ruotii Bonon ja Bob Geldofin Afrikan köyhyyden poistamiseksi tekemää hyväntekeväisyystyötä. Elokuva on osa Köyhyys – miksi? -sarjaa, jonka tavoitteena on herättää ihmisiä keskustelemaan köyhyydestä. Kahdeksasta dokumenttielokuvasta ja useasta lyhytelokuvasta koostuvan projektin toteuttavat yhdessä yli 60 mediayhtiötä, Suomessa Yleisradio. Elokuvat esitetään YLE TV1:ssä kuluvalla viikolla.

Sunnuntaina 2.12. festivaalilla nähdään ensiesitys Lens Politican taiteellisena johtajana kevääseen 2012 asti toimineen Alejandro Pedregalin ja Adrián Aragonésin tuoreesta dokumentista You Were the Seed (2012), joka kuvaa sissijohtaja Ché Guevaran ja pienen liikuntavammaisen Tin-pojan kohtaamista vuonna 1958. Dokumentti palaa kaupunkiin, jossa pojan tarina ja nyky-Kuuban arki yhdistyvät toisen liikuntavammaisen pienen pojan, Eric Manuelin kautta.

Elokuvanäytösten ohella Lens Politican ohjelmistossa on laaja kattaus teemoihin liittyviä muita tapahtumia ja keskusteluita. Keskustelutilaisuuksissa pureudutaan mm. kulttuurihäirintään, naissiirtolaisten asemaan Euroopassa sekä ylikalastukseen. Taidetapahtumiin sisältyvät mm. katutaidenäyttely 49 999, joka kommentoi julkisen tilan käyttöä yhteiskunnallisen keskustelun foorumina sekä taiteilija Jani Leinosen isännöimä tilaisuus, jossa Food Liberation Army esittää ruokapoliittisen manifestinsa.

Lens Politica 2012 pähkinänkuoressa

Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica alkaa keskiviikkona 28.11. Festivaali järjestetään nyt jo seitsemännen kerran. Festivaalin teemoja tänä vuonna ovat mm. julkinen tila ja katutaide, luonnonvarat ja ruoantuotanto sekä siirtolaisuus ja naisten asema. Festivaalin avaa sananvapautta ja kansalaisjournalismia Kiinassa käsittelevä dokumentti High Tech, Low Life (2012) ja päättää The Lottery of Birth (2012), joka tutkii sitä kuinka vallitseva yhteiskunta muokkaa yksilöä. Elokuvanäytösten ohella Lens Politican ohjelmistossa on laaja kattaus teemoihin liittyviä muita tapahtumia ja keskusteluita. Keskustelutilaisuuksissa pureudutaan mm. kulttuurihäirintään, naissiirtolaisten asemaan Euroopassa sekä ylikalastukseen. Taidetapahtumiin sisältyy mm. katutaidenäyttely 49 999, joka kommentoi julkisen tilan käyttöä yhteiskunnallisen keskustelun foorumina sekä taiteilija Jani Leinosen isännöimä tilaisuus, jossa Food Liberation Army esittää ruokapoliittisen manifestinsa.

Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica 28.11.–2.12.2012, Helsinki

Avajaisnäytös 28.11.2012 klo 18:00, Kiasma-teatteri, Mannerheiminaukio 2, liput 7 euroa
Elokuvanäytökset, keskustelut ja klubi, 29.11.–2.12.2012, Andorra & Dubrovnik, Eerikinkatu 11 Elokuvaliput 7 euroa, sarjakortti 30 euroa / 5 lippua
49 999 -näyttely, 29.11.- 9.12.2012, Makasiini L3, Tyynenmerenkatu 6, vapaa pääsy
Pimeän suoja -näyttely, 28.11.- 2.12.2012, Galleria Alkovi, Helsinginkatu 19, vapaa pääsy

lenspolitica.net
www.facebook.com/LensPolitica