Alla on listana esittelyineen kaikki gallerian taiteilijat aina elokuulle asti. Näyttelyt järjestetään edelleen Helsingin Taiteilijaseuran ja Helsingin kulttuurikeskuksen yhteistyönä siten, että taiteilijaseura ottaa vastaan hakemukset ja valitsee niistä taiteilijat ja näyttelyt. Helsingin kulttuurikeskus (Malmitalo) vastaa kaikista käytännön asioista yhdessä taiteilijan tai hänen yhteyshenkilönsä kanssa.
LISTA NÄYTTELYISTÄ ESITTELYINEEN:
———————————–
29.1.–21.2.
Vappu Johansson & Metta Savolainen
πr2 – metalligrafiikkaa ja akvarelleja
Vappu Johansson (s.1964) ja Metta Savolainen (s.1967) työskentelevät Helsingissä Arabian Taidegraafikoiden työhuoneella.
Ajatus yhteisnäyttelyn teemasta syntyi, koska molemmat ovat uusimmissa teoksissaan käyttäneet ympyrän muotoa.
Vappu Johanssonin vedoksissa ympyrä voi olla laavalampun kupla, solu tai lapsena tehty savinaamio. Toisinaan ympyrä on pelkkä geometrinen kohokuvio paperin pinnassa. Kuvalliset elementit muodostavat palapelin, kertomuksen jossa kaikki on tärkeää mutta mikään ei ole välttämätöntä. Vappu Johansson käyttää teoksissaan syväpainografiikan eri menetelmiä.
Metta Savolainen on työskentelyssään lähtenyt liikkeelle eri uskontoja yhdistävästä symboliikasta ja päätynyt ympyrään. Hänen akvarelleissaan voi nähdä kuvallisia viittauksia niin Italian freskomaalauksiin, islamilaiseen ornamentiikkaan kuin bysanttilaiseen ikoniperinteeseenkin. Ympyrän muoto esiintyy kuvassa mandalan tavoin kutsuen katsojaa syventymään muodon ja värin yhteissointuun.
Yhteistyössä taiteilijat, Helsingin Taiteilijaseura ja Helsingin kulttuurikeskus
Avoinna arkisin ma–pe 9–20 ja la 9–16
Vapaa pääsy
Malmitalon galleria, Ala-Malmin tori 1, Helsinki
www.malmitalo.fi
www.mettasavolainen.net
www.vappujohansson.net
– – – – – – – –
26.2.–21.3.
Mark & Potta
Taas Yhdessä
Malmitalon galleriassa esittäytyy taiteilijakaksikko Mark & Potta. ”Taas Yhdessä” on heidän toinen yhteisnäyttelynsä, ensimmäinen osa nähtiin elokuussa 2014 Aalto Yliopiston Lume Galleriassa.
”Taas Yhdessä ” on koko perheen näyttely, joka tarjoaa yleisölle väri-ilotteluja, kankaasta esiin tunkevia maalauksia, sähkökaappikollaaseja ja kuvakirjan alkuperäisine sivuineen.
Mark-nimimerkin takana on arabianrantalainen kuvataiteilija Tuija Markonsalo, jonka lempitekniikka on kollaasi monin materiaalein. Näyttelyn toinen osapuoli, Piperi Potta, on itseoppinut taidemaalari, jonka persoona avautuu tarkemmin näyttelyssä.
Näyttely avataan korutyöpajalla ke 25.2. klo 16 alkaen.
www.mer.fi
– – – – – – –
26.3.–18.4.
Pauliina Aarnio
Mielikin korkeita päiviä – kaakelikuvia
Päivät metsässä ovat kauniita, korkeita päiviä. Luonnon peili on rosoinen, eikä aina näytä mitä katsoja haluaa, mutta metsän puut eivät koskaan asetu naisen ja hänen sisimpänsä väliin. ”Mielikki, metsän emäntä, Tellervo, Tapion tytär, neuvoi meille teitä, laittoi tienviittoja, osoittamaan tien reittejä, näyttämään oikeaa suuntaa.”
Näyttelyssä ihmisyyden ja materiaalin tunnusta kiinnostunut taiteilija tutkii, miten Mielikin ja muiden historiallisten ja myyttisten naishahmojen naiskuva aukeaa ihmiskuvaksi. Esillä on kaakelipohjalle toteutettuja tussitöitä.
http://cargocollective.com/pauliinaaarnio
– – – – – – –
23.4–16.5.
Aulis Harmaala
Metamorfoosi – installaatio ja valokuvia
Aulis Harmaalan valokuvista ja installaatiosta koostuva näyttely Metamorfoosi rakentuu perhoskokoelman ympärille ja on tutkielma muutoksesta. Ihmisen ilmiasut, joiden avulla sopeudumme ympäristön vaatimuksiin, muuntuvat sosiaalisen elämän muutoksissa. Kärsimyksen raskauttaman ihmisen unelma on muuttua persoonaksi, joka vihdoin saa nauttia elämän hyvistä puolista, elää kevyesti.
Kuvataiteilija Aulis Harmaala on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2011.
Harmaala käyttää valmistamiaan esineitä performansseissa kameran edessä ja tallentaa ne valokuviksi. Hänen teoksensa ovat esineitä, esitystä sekä valokuvia yhdistäviä installaatioita.
www.aulisharmaala.info
– – – – – –
21.5.–13.6.
Xu Xian (Kiina)
Tussimaalauksia
Taidemaalari Xu Xian on yksi monista kiinalaisista kuvataiteilijoista, jotka jatkavat tussimaalauksen traditiota. Tussimaalauksella on yli kahdentuhannen vuoden jatkumo. Xu Xian on maisemamaalari. Kaksi muuta tradition päälinjaa ovat figuratiivinen sekä lintu- ja kasviaihe. Maalari Gu Kaizi vapautti maiseman henkilökuvista itsenäiseksi lajiksi 300-luvulla (jaa.). Maalari Xu Xian Suzhoun kaupungista on yksi pitkän tradition jatkajista.
Yhteistyössä Eero Markuksela, Helsingin Taiteilijaseura ja Helsingin kulttuurikeskus
Avoinna arkisin ma–to 9–20, pe 9–18 ja la–su suljettu paitsi la 23.5. 9–16
Kesäkuussa arkisin ma–to 9–20, pe 9–18 ja la–su suljettu
Vapaa pääsy
Malmitalon galleria, Ala-Malmin tori 1, Helsinki
www.malmitalo.fi
www.markuksela.fi
——–
18.6.–22.8.
Anssi Hanhela
Pohjoissuomalainen – Kaksi aikuista lasta
Maalauksia
”Vältän liiallista sitoutumista vain yhteen muotokieleen. Yritän visualisoida omia mielikuvia ja tunnetiloja kuvataiteeksi”, kuvailee Hanhela työskentelyään, ”seksuaalisuus, rakkaus, himo, viha, ahneus, pelko ja ahdistus. Välineet ja tekotavat ovat maalaus, piirustus, grafiikka, video, installaatio.” Hanhela haluaa välttää tekemisen raskauden tuomaa vakavuutta ilmaisussaan. Anssi Hanhela tuo Pohjois-Suomen tuulahduksen pääkaupunkiseudulle näyttelyllään; taiteilija asuu Haukiputaalla.
www.anssi.org
www.gallerianapa.fi