Sini Mononen 11.2.2014
Pohjois-Suomen suurimmasta kaupungista Oulusta kuuluu kummia. Ensin uutisia kaikui taidemuseon puolelta: Oulun taidemuseo on tätä nykyä osa suurempaa museo-organisaatiota Luuppia. Aiheesta erillinen, mutta jotakin Oulun tämän päivän kulttuuripolitiikasta kertova tapaus liittyy oululaiseen tanssisensuuriin. Oulun tanssin keskuksen Jojon taiteellisena johtajana toimivan Satu Tuomiston Riisuttuna-tanssiesitys on saanut uhkailuja sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Matias Ojalehdolta (kesk.). Ojalehto uhkaa leikata Oulun musiikkijuhlien ohjelmaan kuuluvat tanssiteoksen määrärahoja, ellei alastomuutta näyttävään esitykseen aseteta 16 vuoden ikärajaa. Nämä kaksi tapausta piirtävät oudon kuvan Oulusta, vanhasta koulutukseen panostavasta sivistyskaupungista.
Oulun taidemuseo yhdistyi vuoden vaihteessa yhteen kaikkiaan kahdeksan muun taide- ja tiedeyksikön kanssa. Aikaisemmin itsenäinen yksikkö, Oulun taidemuseo, on nyt osa Museo- ja tiedekeskus Luuppia. Mukana on taidemuseon lisäksi myös muun muassa Tietomaa.
Suurella organisaatiolla on suuret yleisötavoitteet. Tämän vuoden puolella on tarkoitus rikkoa 200 000 kävijän raja.
Laajat kävijämäärät aiotaan löytää laajoista kokonaisuuksista.
Verkkosivuilla Luuppia luonnehditaan historian, elämyksellisen tieteen ja taiteen keskukseksi. Historia, tiede ja taide, tärkeitä asioita kaikki. Mutta miten ne sointuvat yhteen?
50-vuotiaassa Oulun taidemuseossa on tällä hetkellä käynnissä yli vuoden kestävä kokoelmanäyttely, joka esittele museon kokoelmista teoksia maalauksista installaatioihin ja videotaiteeseen. Teoksia museoon on kertynyt puolikkaan vuosisadan aikana kaikkiaan 4 000.
Millaista näyttelyä uudessa Luupissa sitten on odotettavissa? Haastattelin puhelimessa tätä blogia varten Pohjois-Pohjanmaan museon kulttuuriperintötyönjohtajaa Pasi Kovalaista, joka vastaa myös Luupin kokoelmatoiminnasta. Kovalainen vastaa kyselyihin kokoelmista aluksi ympäripyöreäsi. Käy ilmi, että vielä odotellaan lautakunnan vastausta tulevista määrärahoista.
Jotakin osviittaa kokoelma- ja näyttelytoiminnasta löytyy kuitenkin Oulun taidemuseon kotisivuilta. Sivuilta näkyy, että museossa jatkuu koko vuoden jo avoinna oleva kokoelmanäyttely, minkä lisäksi esillä on maaliskuun loppuun asti Aki Roukalan ja Tapani Kokon yksityisnäyttelyt.
Yksi näkyvä muutos kuitenkin on. Kesänäyttely jää tänä vuonna väliin, sen sijaan taidemuseon tiloissa saa ihastella Luupin organisaatioiden yhteistyönä toteuttamaa dinosaurusnäyttelyä Age of The Dinosaur.
Hienoa sinällään, mutta eivätkö dinosaurukset kuitenkin kuulu luonnontieteelliseen museoon, eivät suinkaan taidemuseoon?
Kovalainen kertoo, että Luupilla on tällä hetkellä käytössään vain yksi korkea sali ja se löytyy taidemuseosta.
Sitä paitsi dinosaurukset ovat magneetteja, vähän samaan tapaan kuin viime vuoden lopulla museossa ollut Reidar Särestöniemen näyttely.
Aivan samaan nippuun en itse kuitenkaan Särestöniemeä ja dinosauruksia laittaisi. Onhan ensimmäisessä kyse taidemuseoon itseoikeutetusti kuuluvasta taiteesta, toisin kuin jälkimmäisessä.
Riippuuko museon rahoitus sitten yleisömääristä?
Kovalaisen mukaan ei. Omarahoituksen pitää tietenkin olla lipputuloja ajatellen kohdallaan.
Tilanne vaikuttaa ulkopuolisen silmissä hankalalta. Luupilla etsitään varmasti hyviä ratkaisuja yhteisten resurssien hyödyntämiseen tehokkaammin. Historia, tiede ja taide eivät kuitenkaan sovi aina kovin hyvin yhteen. Laajalta Oulun seudulta löytyy varmasti sisältöä jokaiseen osa-alueeseen yllin kyllin. Sääli että nyt ne näyttävät syövän toisiaan.
Mitä sitten todettaisiin Tuomiston Riisuttuna-teoksesta? Kaiken niputtaminen tuntuu hankalalta tässäkin. Määrärahojen leikkaamisella uhanneella Ojalehdolla menevät puurot ja vellit sekaisin. Outo sokeus taiteen historiaa kohtaan kuuluu Ojalehdon lausunnossa, joka sekoittaa alastomuuden erotiikkaan. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, Ojalehdon kotisivuilta käy ilmi, että hänellä on kokemusta teollisuuden parissa työskentelystä. Intohimonaan Ojalehdolla on jalkapallo.
Toivottavasti taiteesta ja sen sisällöistä saavat tulevaisuudessa Oulussa päättää taiteilijat ja sen asiantuntijat. Laajakaan politiikan, teollisuuden, historian ja tieteen asiantuntemus ilman taiteen sisältöjen tuntemusta ei takaa asiantuntevaa ja museolainkin edellyttämää museo- ja näyttelytoimintaa.
Lähteet ja linkit:
Kalevan uutinen tanssisensuurista
Luupin esittely Oulun kaupungin sivuilla
Matias Ojalehdon kotisivut