Monitaidefestivaali Pikseliähky levittäytyy Vartiosaareen 6.– 8.6.

Monitaidefestivaali Pikseliähky levittäytyy Vartiosaareen 6.– 8.6.
Tapahtuman pääteemana on ”The Commons – Yhteisöllinen jakaminen”

Camp Pixelache 2014 järjestetään Vartiosaaressa sekä Helsingin yliopistolla kesäkuussa. Pikseliähky-festivaali kokoaa yhteen satoja kansainvälisiä ja paikallisia taiteen, designin, tutkimuksen ja aktivismin harrastajia sekä ammattilaisia.

Camp Pixelache perustuu epäkonferenssi-malliin, jossa osallistujat itse muokkaavat sisältöä ja ohjelmistoa myös paikanpäällä.

“Järjestyksessään kolmastoista Pikseliähky-festivaali järjestetään jo kolmannen kerran saaressa, osittain sattumalta. Saari sopii kuitenkin tapahtuman luonteeseen; se luo yhteisöllisyyttä ja ainutlaatuisuuden kokemuksen – eikä saarelta pääse liian helposti pois”, Pikseliähkyn toiminnanjohtaja Nathalie Aubret sanoo.

Tapahtuman teemana tänä vuonna on ”The Commons”; avoimen lähdekoodin, lisensoinnin ja kulttuurin haasteet ja näkökulmat. Alateemoina käsitellään bioteknologian, urbaanin kulttuurin ja tieteen avoimuuden, yhteisöllisen jakamisen ja tiedon kysymyksiä. ”Teema on alan harrastajille tuttu, mutta koskettaa jokaista. Esimerkiksi suomalaisille tärkeät jokamiehenoikeudet ovat myös Commons-kulttuuria”, Aubret sanoo.

Teemaan liittyen pohditaan miten taiteentekijät ja -tuottajat, aktivistit ja tutkijat sekä erilaiset harrastajat voivat yhteistyössä luoda uusia kevyitä ja kestävää kehitystä tukevia malleja teosten ja tapahtumien tuotantoon. Myös Vartiosaareen kohtaloa ja kaupungin tulevia suunnitelmia alueelle pohditaan tilan merkityksen näkökulmasta.

Tila ja kestävä kehitys näkyvät myös festivaalille rakennettavassa maamerkissä. Kansainvälinen arkkitehti- ja taidekollektiivi Hello Wood saapuu paikanpäälle 31.5. Ekologista puurakentamista kehittävä ryhmä rakentaa viikon aikana Vartiosaareen puutornin, joka jää saareen taideteokseksi.

Hello Wood sekä Pikseliähkyn tuottaja Mikko Laajola kutsuvat kaikki osallistumaan rakentamistalkoisiin, jossa saarelle rakennetaan kaatuneista puista ja muusta uusiokäytetystä puusta infrastruktuuria.

Pääpuhujat pohtivat bioteknologian ja avoimen kulttuurin kysymyksiä

Tapahtuman avaavat 6.6. teemaa alustavat pääpuhujat. Kanadalainen tutkija ja muotoilija Alain Ambrosi keskittyy Commons-käsitteen uudelleenmäärittelyyn sekä Remix the Commons -projektinsa esittelyyn. Paikallisia taiteilijoita, muotoilijoita, tutkijoita, aktivisteja ja kansalaisia kutsutaan osallistumaan videohaastattelujen avulla Ambrosin projektiin. Vartiosaaressa on koko tapahtuman ajan videokoppeja, jossa suomalaiset tekijät voivat jakaa ajatuksiaan teemasta.

Tutkija Markus Schmidt puolestaan avaa Bio-Commonsiin liittyviä haasteita ja kysymyksiä. Mm. patentointi uhkaa bioteknologian kehitysten avointa jakoa: miten biologian ja bioteknologian voi pitää kaikille avoimena?

Bitcoin ja yhteisvaluutta

Festivaalilla julkaistaan myös Suomenlinna Money Lab -taideprojektista tehty kirja. Brittitaiteilija Christian Nold kutsuttiin Suomenlinnaan 2011 tekemään yhteisöllinen Suomenlinna Money Lab -teos, jossa saarella kokeiltiin oman valuutan käyttöönottoa. Projekti tarkasteli saarella tapahtuvaa sosiaalista ja kulttuurista kanssakäymistä sekä taloudellista vaihtoa. Teos sopii esimerkiksi taiteilijoille, tutkijoille ja tuottajille aputeokseksi.

Valuuttakysymyksiä pohditaan myös bitcoinin ympärille keskittyvässä työpajassa. Muita osallistujien itsensä järjestämiä tapahtumia ovat mm. Nuppu-groupin kestävään kehitykseen keskittyvä veistospaja sekä queer-identiteettiä pohtiva keskustelu. Ohjelmisto täydentyy osallistujien itsensä ilmoittamilla tapahtumilla 6.6. saakka.

Mukaan voi ilmoittautua täällä: www.pixelache.ac/festival-2014
Pikseliähky-festivaali 6.-8.6.
Vartiosaari 7.–8.6.

Keynote-puhujat Helsingin Yliopistolla (Unioninkatu 40) 6.6.