Mustekaloista Sisäpiirijobiin eli Dokumentti saapuu kaupunkiin 20.1.2011

20.1.2011 Eeva Kemppi

Ensi viikolla tiistaista sunnuntaihin Helsingissä pääsee sukeltamaan kokonaisvaltaisesti dokumenttielokuvan maailmaan. 25.1- 30.1.2011 järjestetään jo kymmenettä kertaa DocPoint eli Suomen suurin ja kattavin dokumenttifestivaali. Festivaali on vuosikymmenessä laajentunut pienestä, yhden elokuvateatterin ja innokkaan, asialleen omistautuneen harrastajajoukon tapahtumasta seitsemän esityspaikan ja suuren yleisön festivaaliksi.

Vaikka dokumentin asema on vahvistunut ja yleisöpohja laajentunut, niin dokumenttielokuvat ovat edelleen harvinaista herkkua kaupallisten elokuvateattereiden ohjelmistossa. Silloinkin tarjolla on yleensä niitä maineikkaimpia ja valtavirtaa sopivimpia teoksia. Nyt on mahdollisuus tutustua myös kokeilevampaan ja lajityyppien rajoja rikkovampaan tavaraan, jota ei muualla ole tilaisuutta nähdä. Kiireen ja ryöpsähtelevän kulttuuritarjonnan keskellä 6 päivän festivaali livahtaa helposti ohi. Ohjelmisto on saatavilla ja lippuja voi jo varata. Älä vahingossakaan unohda DocPointtia.

Festivaalin ohjelmistosta löytyy dokumentteja hyvin monenlaiseen kiinnostukseen. Ohjelmisto keskittyy sekä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin että yksittäisistä ihmisistä kertoviin tarinoihin. Juhlavuonna katsotaan sekä taaksepäin että laajennetaan festivaalin rajoja.

10-vuotis -syntymäpäivien kunniaksi esitetään 10 kotimaista klassikkoa. Suomalaisen dokumenttielokuvan kaanonia ei ole toistaiseksi virallisesti määritelty eikä kirjattu mihinkään. Esityssarja muodostuu elokuvista, jotka yleisöäänestyksen perusteella valikoituvat teoksiksi, jotka haluaisi nähdä aina uudelleen. Nyt monille tutut dokumentit kuten John Websterin Pölynimurikauppiaat (1993) tai Pirjo Honkasalon Sielu (1996) on mahdollisuus nähdä valkokankaalta yhdessä muun festivaaliyleisön kanssa.

Tänä vuonna ohjelmistossa on ensimmäistä kertaa mukana kokeellista elokuvaa: audiovisuaalisen arkiston KAVAn kanssa yhteistyössä toteutettava Jean Painlevé (1902-1989) -sarja. Tieteellisen elokuvan pioneeri kuvaa useimmissa elokuvissaan vedenlaista elämää, katkarapuja, maneetteja ja nilviäisiä. Merihevoset ja mustekalat olivat hänen erityinen intohimonsa. Hänen tarkoituksenaan oli tuoda näkyville tieteen runollisuus ja traagisen luonnonjärjestyksen kosminen nauru.

Elokuvien lisäksi festivaaleilla pääsee tutustumaan laajaan joukkoon merkittäviä kansainvälisiä ja kotimaisia vieraita. Festivaalin kunniavieras on ruotsalainen pitkän linjan dokumentaristi Stefan Jarl, jonka retrospektiivi nähdään osana festivaalin ohjelmistoa. Ohjaajat ja asiantuntijat vierailevat festivaalin aikana elokuvien näytöksissä ja yleisöllä on tilaisuus kysyä elokuvista, niiden teosta sekä dokumenttielokuvan tilasta.

Ennakkokurkistuksena festivaalin ohjelmaan 17.1. lehdistötilaisuuden päätteeksi näytettiin maineikkaan amerikkalaisen dokumenttiohjaajan Charles Fergusonin tuorein ohjaustyö Inside Job (2010), joka pureutuu vuosien 2007-2008 rahoitusmarkkinakriisin anatomiaan. Inside Job edustaa perinteisempää muotoa, jonka päätehtävä on välittää tiedollista sisältöä, ei etsiä uutta muotoa.

Ja tietosisällössä löytyy. Inside Job on jokaiselle välttämätön tutkimusmatka talouselämän raakoihin lainalaisuuksiin ja etenkin viimeisimpään ja historian ehkä tuhoisimpaan talousromahdukseen. Dokumentti käy läpi kriisin syntymekanismeja aina 1930-luvun talouslamasta saakka, selvittää yksityiskohtaisesti romahduksen kulkua ja tarjoaa analyysin kriisin jälkihoidosta tai oikeammin sen totaalisesta puutteesta. Dokumentti antaa karun ja raadollisen kuvan Yhdysvaltain poliitikoista puoluekantaan katsomatta. Hallinnot etenkin Ronald Reaganista Barak Obamaan saakka ovat olleet mukana vahvistamassa politiikan, talouden ja taloustieteen epäpyhää liittoa purkamalla rahoitusmarkkinasäätelyä, siunaamalla väärinkäytöksiä ja nostamalla ryvettyneitä pankkiireja uudelleen ja uudelleen merkittäviin talousvirkoihin.

Inside Job ei keskity vain ryöstökapitalismin mekanismeihin ja lainalaisuuksiin, vaan pyrkii antamaan talousromahduksen arkkitehdeille kasvot. Jokaisen päätöksen takana on ihminen. Suurimmassa vastuussa olevat eivät joko halunneet tulla haastatelluiksi dokumenttiin tai ovat kummallisesti unohtaneet hyvin paljon parissa vuodessa.

Pyrkimys tehdä hallitsevaa talousjärjestelmää ymmärrettävämmäksi ja löytää ihmisiä kasvottoman talouselämän takaa on kunniakas. Rikollisten yksilöiden metsästämisessä piilee kuitenkin vaara: jos ahneus, moraalittomuus ja häikäilemättömyys typistetään yksittäisten ihmisten vioiksi, niin pohjimmainen ongelma eli talousjärjestelmä, joka mahdollistaa, ruokkii ja käyttää ravintonaan tuhoisaa ja ihmiskohtaloista piittaamatonta ahneutta suosivaa toimintaa, jää hämärän peittoon.

Inside Job
Yhdysvallat | 2009 | 108min
Charles Ferguson

Festivaalin varaslähtöelokuvana
La 22.1.2011 18:00
sekä
Pe 28.1.2011 21:00