Näyttelyjä viikolla 22

TUTKIELMIA IHMISESTÄ

Kulmagalleriassa Milla Toukkari tutkii näyttelyssään kysymystä naiseuden määrittämisestä. Galleria Katariinan hienossa vestosnäyttelyssä Tiia Matikainen käsittelee elimellisissä teoksissaan vanhenemista, raadollisuutta ja seksuaalisuutta, ja Jangvassa Anssi Hanhelan näyttely peilaa muun muassa miesten maailmaa.

Nämä ja muut alla esitellyt näyttelyt päättyvät ensi sunnuntaina 3.6., ellei toisin mainita. Lisää kuvia ja tekstiä löytyy Näyttelyinfon sivuilta.

AKVART – SIRPA ERKINHARJU, PIRKKO HIRSIMÄKI, ‘Things Happen’, akvarelleja. Jo viidennen kerran yhteisnäyttelyssä esittäytyvät naiset maalaavat meri- ja Lappiaiheisia luontokuvia (Hirsimäki) ja mehevänvärikkäitä abstraktioita (Erkinharju).

DIX – PANU HEMMINKI, ‘Metafyysiset mielenmaisemat’. Surrealistisia, sadunomaisia, hauskoja maalauksia, joissa kaikissa näyttäytyy pohjalainen lakeus. Galleria Dixin lisäksi Hemmingin maalauksia on samanaikasesti esillä myös galleria Art Fridassa. Huom., näyttely päättyy jo torstaina 31.5.

FAFA – KUVAN KEVÄT 2012. Kuvataideakatemian opiskelijoiden lopputyönäyttelyt ovat samanaikaisesti esillä myös Kaikussa (kuvataideakatemian koulun galleria) sekä Kuvataideakatemian galleriassa Kasarminkadulla. Fafassa tulijaa tervehtii heti ovella hauska ja kekseliäs Ilkka Luttisen Cattle Thieves, jonka katsoja saa laittaa liikkeeseen. Gallerian takaosat täyttävästä mustasta sokkelosta löytyy videoita ja installaatioita.

JANGVA – ANSSI HANHELA, TIINA NEVANPERÄ:
– Galleriatilassa pohjoista poikaenergiaa, eli Anssi Hanhelan miehiä ja naisia, elämää ja seksuaalisuutta käsitteleviä ronskeja maalauksia.
– Studiossa Tiina Nevanperän ‘Mannerist mascherata – Naamiohuveja’, sisältää valokuvia ja videoteoksen.

KAIKU – KUVAN KEVÄT 2012. Kuvataideakatemian opiskelijoiden lopputyönäyttelyt ovat samanaikaisesti esillä myös Kuvataideakatemian galleriassa Kasarminkadulla sekä galleria Fafassa. Uutta, taitavaa, hauskaa ja vakavaa, mielenkiintoista.

KATARIINA – TIIA MATIKAINEN, ‘ Hämärän morsian ja muita tarinoita’, veistoksia. Matikainen kuvaa kukkia, kasveja ja hedelmiä esittävien veistosten kautta niin vanhenemista, haurautta, raadollisuutta kuin seksuaalisuuttakin. Runsaat ja elimelliset teokset kulkevat rumuuden ja kauneuden rajalla – se yhdessä niiden aiheiden kanssa tekee niistä yllättäviä ja kiinnostavia!

KOLMAS KERROS – HAVLO 12. Näyttely on Heltechin audiovisuaalisen viestinnän osaston valokuvalinjan lopputyönäyttely, joka koostuu 15 media-assistentiksi valmistuvan opiskelijan lopputöistä. Näyttelyssä on mukana valokuvaa, kuvituksia, animaatioita, videoteoksia sekä painettuja julkaisuja.

KULMAGALLERIA – MILLA TOUKKARI, ‘Negatiivinen muoto – havainnon metodista ja naiseudesta’, teoksia. Teossarjan nimi ‘negatiivinen muoto’ viittaa yksinkertaistetuimpaan naiseuden määritelmään – naaraskappaleeseen –, jonka valheellisuuteen Toukkari teoksillaan haluaa paneutua. Teossarja on yksi välivaihe Toukkarin maisterin opinnäytetyöstä Aalto Yliopistossa. Huom., näyttely jatkuu 5.6. asti!

KUVATAIDEAKATEMIA – KUVAT KEVÄT 2012. Kuvataideakatemian opiskelijoiden lopputyönäyttelyt ovat samanaikaisesti esillä myös Kaikussa (Kuvataideakatemian koulun galleria) sekä galleria Fafassa. Uutta, taitavaa, hauskaa ja vakavaa, mielenkiintoista.

RÖÖPERIN TAIDESALONKI – HELENA POKKINEN, ‘Suuntaviittoja’. Sekatekniikkateosten lähtökohtana ovat olleet vanhat mainostaulut, joissa on ollut useita päällekkäin liimattuja mainoskerroksia. Pokkinen on työstänyt teoksiaan poistamalla näitä kerroksia intuitiivisesti, ja lisäämällä niihin japaninpaperille painettuja puupiirrosvedoksia.

TAIDELAINAAMON GALLERIAT – KEVÄÄN LINNUT, HANNAMARI JALOVAARA:
– Taidelainaamon täyttää vielä kuun loppuun asti teemanäyttely ‘Kevään linnut’, johon lainaamon taiteilijat ovat tuoneet aiheeseen sopivia teoksia. Lainaamosta teokset voi lainata kotiin kuukausimaksua vastaan, maksu riippuu teoksen myyntihinnasta. Jos teoksen päättää pitää itsellään, sen voi näillä kuukausimaksuilla pikkuhiljaa lunastaa itselleen.
– Galleria Rikhardissa Hannamari Jalovaaran ‘Lupauksia elämästä’ – grafiikannäyttelyn teokset käsittelevät alitajunnasta nousevia hienovaraisia muotoja, jotka nousevat grafiikan eri työvaiheiden kautta asteittain näkyville. “Taidegrafiikassa metallilaatan työstäminen rinnastuu alkemistien prosesseihin, joiden tavoitteena oli selkeyden ja kauneuden löytäminen kaaoksesta. Samalla selkeytymätön ikuinen potentiaali saa muodon ja tulee näkyväksi”, kirjoittaa Jalovaara.
– Huom., näyttelyt päättyvät jo torstaina 31.5.

TILA – ALEKSI LAISI, ‘Ihmissyöjätiikeri on saatana’, maalauksia. Näyttelytekstin perusteella Laisin teokset kritisoivat länsimaisen yhteiskunnan valtarakenteita, ihmisten piittaamattomuutta ja typeryyttä. – Huom., näyttely päättyy jo torstaina 31.5.

Tiedot toimittanut Merja Heino, näyttely.info.