Oleskelua kaupungissa ja muita ilonaiheita – Anna Seppälä galleria Korjaamossa ja Dan Perjovschi Kiasmassa

Irmeli Hautamäki 20.2.2013

Dan Perjovschi: Budget Cut, 2011

Kiasmassa on esillä romanialaisen Dan Perjovschin poliittisia piirroksia Nyky-Helsingistä ja Nyky-Euroopasta. Paljon mediahuomiota saanut piirtäjä on tullut tunnetuksi siitä, ettei hänen kotimaallaan ollut ”varaa” tarjota edes paperia, kun taiteilija sai kutsun Venetsian biennaaliin. Niinpä Perjovschi piirsi tussilla suoraan seinään. Tästä tulikin hänen tavaramerkkinsä.

Perjovschin piirustustekniikka yhdistää kuvaa ja tekstiä. Kuva ja kirjoitus sulautuvat ja sekoittuvat toisiinsa ja piirtäjä pystyy kommunikoimaan monimutkaisia asioita helposti. Kiasman näyttelytilassa on sunnuntai-iltapäivänä runsaasti yleisöä, joka lukee kuvia tarkkaan.

Perjovschi on älykäs poliittinen huomioitsija, mutta mitä kiinnostavaa sanottavaa hänellä on nyky-Helsingistä? Ehtiikö muutamassa päivässä tehdä osuvia havaintoja? Taiteilija on kiinnittänyt piirroksissaan huomionsa kaduilla kerjääviin ihmisiin, jotka tulevat hänen kotimaastaan. Näihin ihmisparkoihin suhtaudutaan täällä torjuvasti mutta Unicefin tai Punaisen ristin rahankeräyksille ollaan suopeita. Perjovschi on pannut merkille Suomen kuulumisen Euroopan rikkaisiin maihin ja kyselee yhdessä piirroksessaan meiltä, miltä tuntuu olla rikas ja etuoikeutettu? Hyvä kysymys. Vastausta joutuu jokainen miettimään omalla kohdallaan.

Perjovschi liikkuu maailman isoissa museoissa eräänlaisena länsimaisen sananvapauden sanansaattajana. Hän on kertonut, että Ceausescun Romaniassa taiteilijat oppivat sensuroimaan itseään. Kovin kauaksi omassakaan historiassamme ei tarvitse mennä, kun itsesensuurin aika tulee vastaan. Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1996, vasta silloin meistä tuli osa länsimaista yhteisöä. Nyt eurooppalainen yhteisö on uhattuna ja kansallisesti itsekkäät pyrkimykset nostavat päätään Suomessa. Samat ryhmät, joiden mielestä meidän ei pidä olla Euroopan maksumiehiä, esittävät leikkauksia myös kulttuurimäärärahoihin. Euroopan yhdentyminen on hauras asia, joka on helppo särkeä epäluulolla. Yhtä helppoa on hävittää taide ja ihmisten henkinen hyvinvointi.

On outoa, että Kiasmaa kohdanneet budjettileikkaukset asettavat sen toiminnan nykytaiteen kerääjänä lähes kyseenalaiseksi. Tulee mieleen, onko Perjovschi tuotu tänne juuri budjettileikkausten takia? Talousvaikeuksien kanssa painiskeleva museo ei ehkä tunne olevansa rikas ja etuoikeutettu.

Anna Seppälä: Asiaton oleskelu, 2013

Taiteen keinoin Perjovschin kysymykseen voisi vastata Korjaamo Gallerian studiotilassa parhaillaan esillä oleva Anna Seppälän (s. 1974) pieni näyttely, jossa suomalainen hyvinvointi ja onni tulevat esiin. Seppälä piirtää ja värittää ihmisiä pelkistettyyn ja lapsenomaiseen tyyliin, leikkaa ja liimaa niistä positiivisen iloisia kaupunkinäkymiä. Jokainen rosoinen yksilö erottuu selkeästi, kukaan ei kommunikoi kenenkään kanssa tai kosketa toista. Tässä mielessä kuvat vastaavat aidosti suomalaista mentaliteettia. Kaupungin kattojen ylle kohoaa värikäs geometrinen kuvio, rakennelma joka on kuin toivo, joka yhdistää ihmiset. Naiivista otteesta huolimatta tai ehkä juuri sen takia Seppälän näyttelyssä on särmää. ”Oleskelua kaupungissa” näyttelyn voisi otsikon perusteella ajatella kommentoivan presidentin uudenvuoden puhetta, jossa tämä väitti, että Suomi ei ole oleskeluyhteiskunta. Oleskelu, oleminen, asustaminen ja viihtyminen ovat myös tärkeitä asioita, joita ankaran työteon Suomessa vasta opetellaan.

Seppälän kuvat vievät ajatukset kesään, johon tuntuu olevan tällä hetkellä loputtomasti matkaa. Ulkona on tihkusade, mutta siitä huolimatta Korjaamo Gallerian lähellä on joukko ihmisiä ruokailemassa Töölön kirjaston nurkilla. Pikku kojuissa myydään ruokaa, onhan ravintolapäivä. Dan Perjovschille voisi kai vastata, että rikkaus tuntuu hyvältä silloin kun turvallisuuden taso on niin korkea, että ihmiset voivat kohdata kaupunkitilassa vapaasti ja avata kotiensa ovet vieraille. Ehkä helsinkiläiset pian oppivat olemaan pelkäämättä vierasmaalaisia ja kutsuvat heitäkin koteihinsa?

Galleria Korjaamo Töölössä on yksi uusista tulokkaista kaupungin ammattimaisten näyttelypaikkojen joukossa. Kulttuuritehdas Korjaamon näyttelytila esittelee myös uusia nimiä tunnettujen taiteilijoiden ohella.

Dan Perjovschi: Irti kehyksistä, Kiasma 8.2. – 18.8.2013

Anna Seppälä: Oleskelua kaupungissa, Korjaamo Galleria 15.2. – 17.3.2013