Serlachius-residenssiin noin 80 hakemusta

Mäntässä toimivan Serlachius-residenssin taiteilijat vuodelle 2016 on valittu. Residenssiin saatiin noin 80 hakemusta, joista kaksi kolmasosaa tuli ulkomailta. Residenssissä työskentelee ensi vuonna yhteensä parikymmentä taiteilijaa tai tutkijaa.

Residenssin toiselle toimintavuodelle saatiin hakemuksia 24 maasta eri puolilta maailmaa. Edustettuina ovat lähes kaikki maanosat. Eniten hakemuksia (10) tuli Yhdysvalloista.

Residenssiin valitut taiteilijat edustavat laajasti taiteen eri osa-alueita. Osa taiteilijoista työskentelee perinteisemmän taiteen, kuten öljymaalauksen, grafiikan, valokuva- ja videotaiteen parissa. Joukossa on myös performanssi- ja yhteisötaiteen tekijöitä. Muutamat taiteilijat työskentelevät taiteen alueiden välimaastossa tai yhdistävät useita erilaisia työskentelymenetelmiä.

Monien taiteilijoiden työskentelyssä korostuu omien kokemusten ja sisäisten maailmojen kuvaaminen sekä niiden heijastuminen suomalaiseen kulttuuriin. Ulkomaalaisia taiteilijoita kiinnostaa myös luonnonläheisyys, maaseutu ja erityisesti jokamiehenoikeudet. Esimerkkinä on chicagolainen Marianna Milhorat, joka haluaa tutkia jokamiehenoikeuksien toteutumista Mänttä-Vilppulassa.

Suomalaisista taiteilijoista kiinnostava projekti on esimerkiksi Kaisa Salmella, jonka tarkoituksena on toteuttaa yhteisöllinen performanssisarja ja dokumentaarinen video Mäntän ja Vilppulan vuoden 1918 tapahtumista.

Jatkoa vanhoille projekteille

Osa vuoden 2016 taiteilijoista on ennestään tuttuja vieraita Mäntässä. Saksalainen Antje Pehle kuvasi ensimmäisellä residenssijaksollaan Mäntän historiallisia rakennuksia. Nyt hän jatkaa projektiaan siirtyen Mäntän uudempien rakennusten pariin. Simo ja Tuike Alitalo jatkavat Mänttä-Vilppulan äänimaisemien tutkimista. Heidän tavoitteenaan on yhteisöllisen Kuulumia-äänitaideteoksen toteuttaminen Mäntästä.

Ranskalainen Emilie Mazeau-Langlais oli mukana Serlachius-museoissa kevättalvella 2015 nähdyssä uusrokokoo-näyttelyssä pahvisilla, rokokoo-tyylisillä huonekaluillaan. Ensi vuonna hän tekee Mäntässä huonekalujaan toivoen hyödyntävänsä paikkakunnalla toimivan paperitehtaan materiaaleja.

Taiteilijat asuvat ja työskentelevät Mäntässä 1–3 kuukauden mittaisissa jaksoissa. Residenssivieraat asuvat taidemuseo Göstan pihapiirissä olevassa Einolan kiinteistössä. Työskentelytilana on Mäntän keskustassa Gustaf-museon vieressä sijaitseva Aleksanterin linna. Serlachius-residenssi aloitti toimintansa tämän vuoden alusta. Sitä ylläpitää Serlachius-museot.

Residenssiin valitut taiteilijat:

Laura Aish, Iso-Britannia
Tuike ja Simo Alitalo, Suomi
Vivian Charlesworth, USA
Julia Forrest, USA
Ahmed Helmy, Egypti
Naoko Ito, USA
Tuomas Laulainen, Suomi
Emilie Mazeau-Langlais, Ranska
Marianna Milhorat, USA
Jill Miller, USA
Riku Mäkinen, Suomi
Suvi Nurmi, Suomi
Sayaka Ohata, Ranska
So Young Park, Etelä-Korea
Antje Pehle, Saksa
Marja Pirilä, Suomi
Kaisa Salmi, Suomi
Ella Tahkolahti, Suomi
Antti Turkko, Suomi