Suomalaisen kulttuurin menestystarinat tarvitsevat investointeja ja kansainvälistä vuorovaikutusta

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ja taiteenalojen tiedotuskeskukset tiedottavat
23.1.2015

Kansainvälisen verkottumisen ja liikkuvuuden takaaminen ovat eduskunnan velvollisuuksia ensi kaudella, toteavat Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit sekä taiteenalojen tiedotuskeskukset juuri julkistetuissa hallitusohjelmatavoitteissaan.

Taiteen tiedotuskeskukset ja 70 maan alueella toimivat Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ovat tehokkaaksi osoitettu rakenne kulttuurin ja tieteen kansainvälistymisen edistämiseksi. Eduskunnan tulee kehittää niiden toimintamahdollisuuksia turvaamalla organisaatioiden perusrahoitus.

Veikkausvoittovaroista tulee jatkossakin jakaa 38,5 prosenttia taiteelle ja kulttuurille. Lisäksi osa Team Finland -rahoituksesta tulee ohjata luovien alojen ja tieteen hankkeisiin.

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ja tiedotuskeskukset edistävät suomalaista luovaa alaa laajalti. Taiteen, tieteen, opetuksen ja kulttuurin kansainvälistyminen on niiden asiantuntemuksen ytimessä, ja ne ovatkin mukana monen suomalaisen menestystarinan syntymisessä.

Tuoreita esimerkkejä suomalaisen kulttuurin menestystarinoista ovat esimerkiksi Frankfurtin kirjamessujen huikea mediahuomio, Sunrise Avenuen nousu Euroopan suurimman musiikkimarkkinan, Saksan, suosituimmaksi pop-yhtyeeksi, suomalaisen kuvataiteen myyntimenestys ARCOMadrid-messuilla sekä Tero Saarinen Companyn ilmiömäiset saavutukset kansainvälisen tanssitaiteen huipulla.

”Kansainväliset menestystarinat eivät synny ilman korkeatasoista luovaa sisältöä, mutta eivät myöskään ilman määrätietoisia panostuksia verkostoihin, viestintään, myyntiin ja markkinointiin. Menestystarinat tarvitsevat liikkuvuutta ja molemminpuolista vuorovaikutusta muun maailman kanssa. Maailmalle on yhä lähdettävä”, sanoo Music Finlandin johtaja Tuomo Tähtinen.

Menestyminen ulkomailla tuo Suomeen euroja, kuten myynti-, tekijänoikeus- ja verotuloja, mutta se luo myös Suomelle myönteistä mainepääomaa. Kiinnostava Suomi houkuttaa puoleensa esimerkiksi sijoittajia, yrityksiä ja matkailijoita. Kukoistavat luovat alat sekä monipuolinen ja kiinnostava kulttuurielämä ovat tulevaisuuden mallimaan rakennuspilareita.

Investoimalla suomalaiseen kulttuuriin eduskunta investoi yhteen Euroopan kestävimmistä kasvualoista. Joulukuussa julkaistun EU:n laajuisen selvityksen mukaan kulttuuri ja luovat alat on koko Euroopan kolmanneksi suurin työllistäjä. Ala työllistää 7 miljoonaa ihmistä, ja sen rooli on erityisen tärkeä nuorten, alle 30-vuotiaiden kohdalla. Alan liikevaihto on 535 miljardia euroa, Suomessa 5,4 miljardia.