Suomenlinnan omasta valuutasta julkaistaan kirja

Autopsy of an Island Currency kuvaa brittitaiteilija Christian Noldin Suomenlinna Money Lab -taideprojektia. Teos julkaistaan Pikseliähky Helsinki -festivaalilla (6-8.6.) ja on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa www.pixelache.ac/autopsy.

Monitaideverkosto Pikseliähky kutsui brittitaiteilija Christian Noldin Suomenlinnaan 2011 tekemään yhteisöllisen Suomenlinna Money Lab -taideteoksen. Kaksi ja puoli vuotta kestäneessä projektissa saarella kokeiltiin oman valuutan, Kuulan, käyttöönottoa. Samalla yhteisöllinen teos tarkasteli Suomenlinnaa sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kohtaamisen ja vaihdon risteyspaikkana.

Noldin, Pikseliähkyn koordinaattori Nathalie Aubretin sekä saksalaisen nykytaiteen kuraattorin ja tutkija Susanne Jaschkon kokoama teos Autopsy of an Island Currency koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäinen dokumentoi projektin prosessia. Toinen osa käsittelee aihetta laajemmin esseiden kautta. Kirja sisältää mm. haastatteluja, lehtileikkeitä, blogi- ja muistiomerkintöjä sekä kuvamateriaalia. Taideprojektia tarkastellaan siihen osallistuneiden avainhenkilöiden eri näkökulmista.

Osallistavan taideteoksen anatomiaa avaava kirja luo laajan katsauksen yhteisöprojekteihin liittyviin haasteisiin. Lisäksi se kuvaa yleisemmin valuuttaa sosiaalisen ja taloudellisen vaihdon välineenä mm. Bitcoinia ja vaihtoehtoista talousjärjestelmää käsittelevissä esseissä. Teokseen ovat kirjoittaneet aktivisti ja kirjailija Antti Jauhiainen, kanadalainen muotoilija Chris Lee, italialainen taiteilija ja ohjelmoija Denis Roio, pelisuunnittelija Pekko Koskinen sekä kuraattori Suzana Milevska.

Teos sopii erityisesti taiteen, tutkimuksen sekä sosiaalisen aktivismin ja tuotannon rajapinnoilla työskenteleville ohje- ja apukirjaksi.

Pikseliähky-festivaali järjestetään Helsingin Vartiosaaressa 7.-8.6. Tapahtuman teemana tänä vuonna on ”The Commons”; avoimen lähdekoodin, lisensoinnin ja kulttuurin haasteet ja näkökulmat. Tapahtuman avaavat 6.6. teemaa alustavat pääpuhujat, kanadalainen tutkija ja muotoilija Alain Ambrosi sekä tutkija Markus Schmidt.