23.11.2007 Kari Yli-Annala
Mustekalan tämän kertainen numero käsittelee vuosittain järjestettävää Avantoa, kokeellisen liikkuvan kuvan ja musiikin mediataidefestivaalia.
Tuntuu siltä, että Helsingin leveysasteilla ainoastaan Avannon tai esimerkiksi 1990-luvun demoskenestä omaksi tekemiskulttuurikseen kehkeytyneen Alternative Partyn kaltaiset ilmiöt (järjestetty viimeksi 2-4.11.2007 Helsingin Kaapelitehtaalla) voivat tavoittaa sen ruohonjuuritason, jossa ajan virta, sen vietit ja energiat kohtaavat mediataiteen strategiset ja historialliset juuret.
Tämä voi tapahtua esimerkiksi eräänlaisen tietoisesti uutta luovan “väärintekemisen” kautta: taaksepäin katsovasta kävelystä seuraa törmäys edessä olevaan. Avantgarden ohella voidaankin puhua myös rearguardista, joka kyseenalaistaa nykyhetkeen sitoutuneet teknologiapainotteiset ilmaisumuodot, jotka toimivat illuusion ehdoilla.
“Uusi” praksis voisi olla myös yleiseen hektisyyteen paussia antava sosiaalinen muodostelma,
jossa voisi syntyä sellaisia ilmaisumuotoja ja sisältöjä, jotka antavat välineitä luovaan,
ei hierarkkiseen yhdessäoloon tai joukkuepelin toisin näkemiseen. Tässä olemisen ja tekemisen tavassa löytyy useita kuljettajia, ei vain yhtä pelinjohtajaa.
Tämän vuoden Avannon elokuvaohjelmasta laajinta tarttumapintaa festivaaliyleisöön saavutti epäilemättä Douglas Gordonin ja Philippe Parrenon “liikkuva muotokuva” jalkapalloilija Zinédine Zidanesta. Tästä Mustekalalla on ilo antaa luettavaksi kyseistä teosta monelta näkökannalta oivallisesti tarkasteleva Saara Hacklinin artikkeli.
Artikkelissaan “Marginaalisia huomioita” Harri Laakso kirjoittaa niinikään Zidane lähtökohtanaan:
“Kaikki on pienestä kiinni: perussuorituksen ylittävästä pinnistyksestä, hiuksenhienosta erosta yksilöiden taituruudessa, ja hivenestä onneakin. Hetkessä tavanomaisuus voi muuttua taianomaisuudeksi.”
Tämä on hieno tiivistys ei vain jalkapallopelistä vaan myös elämästä ja työstä yleensä.
Numeron muista artikkeleista vastaavat Terhi Varonen sekä Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden osaston opiskelijat Kalle Hakkarainen, Petri Hankonen ja Juhani Koivumäki. Lisäksi mukana on kirja- ja näyttelyarvioita.
Aikaisemmilla Avanto-festivaaleilla on painottunut tätä vuotta voimakkaammin myös äänitaide, jota huomioimme linkillä Velocity-festivaalille. Tämän festivaalin äänitaiteilijoihin kuuluu myös Mustekalaan kirjoittava Sirpa Jokinen.
Nautinnollisia luku – ja kuunteluhetkiä!
Kari Yli-Annala
kirjoittaja on kuvataiteilija ja liikkuvan kuvan tutkija
Linkit:
avantofestival.com
altparty.org
folly.co.uk/velocity