Kulttuuriperintö 3/2018, vol. 72

Teemanumero tarkastelee kulttuuriperinnön käsitettä sekä erilaisia kulttuuriperinnön ilmenemismuotoja. Kansikuva: Nasakuva / Helsingin kaupunginmuseo.

Perinnön vaalimista täystuhon äärellä

”Taide, kulttuuri, viestintä ja koulutus ovat kaikki tulleet valjastetuiksi projektiin, jossa on rakennettu myyttiä vahvasta yhtenäiskulttuurista. Lopputuloksena on läpäisemätön valkoinen hegemonia, jossa soraäänille ei ole ollut sijaa eikä kulttuurille merkityksellisiä symboleita ole sopinut kyseenalaistaa.”

Kun kaikki ovat syyllisiä – vielä yksi katsaus kolikkogateen

”Ei vain kolikkosarjaa todettu kelvottomaksi kulttuuriperinnön kaanoniin, vaan myös siitä käyty keskustelu näyttäytyi morkkiksen läpi katsottuina eilisen juhlien tähteinä. Tässä on myös syy sille, miksi kohu laantui nopeammin kuin yksikään toinen, ja ettei torstaiaamun Huomenta Suomen lähetyshetkellä asia kiinnostanut enää ketään…”

Khronoksen talo, tulevaisuuden rakennusperintöä?

”Rakennusperintölailla turvataan kohteita, joita arvotetaan eri tavoin: esteettisesti, kehityksellisesti tai ajallisesti. … Khronoksen talossa tarkastellaan rakennusperintöprosessia ekologisesti ja tuodaan esiin sen hiljainen osapuoli, luonto.”

Kummia kertomuksia kaupungista

”Kummitustarinat eivät ole koskaan menneet muodista pois, vaikka ne ovatkin aikojen saatossa muuttaneet muotoaan.”

Helsingin henkinen kulttuuriperintö

”Toisin kuin monet vanhat kaupungit, Helsinki ei ole syntynyt pikkuhiljaa historian saatossa, vaan se on tietoisesti ja täysin poliittisen päätöksenteon kautta perustettu – useampaan kertaan.”

Ilmastonmuutoksen vai ihmisenmuutoksen esitykset?

”Vuoden 2018 lopussa on hyvä pohtia, millä tavoin ilmastonmuutos on kuluneena vuonna lävistänyt näytelmät, ohjaukset, lavastuksen, äänisuunnittelun, näyttelijäntyön, koreografian ja tanssin – ja esitykset ylipäätään.”